Bēthovens un Čaikovskis skanēs Grammy ieguvēja Mihaila Pļetņova sniegumā

Pirmdien, 9. augustā plkst. 19.00 fonds “Uniting History” sadarbībā ar festivālu Rīga Jūrmala piedāvā leģendārā krievu pianista Mihaila Pļetņova solo koncertu Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”. Koncerta programmā izskanēs Ludviga van Bēthovena un Pētera Čaikovska klavierdarbi.

Mihails Pļetņovs vairāk nekā 40 gadus ilgās karjeras laikā pierādījis sevi kā izcilu pianistu, diriģentu un plaša, daudzveidīga repertuāra interpretu. „Pļetņova pirkstos un smadzenēs dzimst idejas, kas mūziku dara dzīvu, svaiguma un gudrības piepildītu,” rakstījis izdevums The Telegraph.

Debijai Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” maestro Mihails Pļetņovs izvēlējies klavieru solo repertuāra pērles. Koncerta pirmajā daļā izskanēs Ludviga van Bēthovena pirmā un pēdējā klaviersonāte. 1. klaviersonāte veltīta Jozefam Haidnam un to nereti dēvē par Mazo Apasionātu ne tikai tonalitātes, bet arī četrdaļīgās formas dēļ. Pirmajā daļā saklausāmas atsauces uz Mocartu, savukārt otrā daļa atklāj tīru, lirisku melodismu no Bēthovena agrīnajām kompozīcijām. Trešā daļa veidota kā klasisks menuets, bet sonātes pēdējā daļa liek atraisīties pianista virtuozitātei mutuļojošās pasāžās.

32. klaviersonāte ir pēdējā no Bēthovena klaviersonātēm un arī – vissavdabīgākā. Tā rakstīta starp 1821. un 1822. gadu kontrastējošā divdaļīgā formā un veltīta Bēthovena draugam, skolniekam un patronam erchercogam Rūdolfam. Tehniski sarežģītā skaņdarba pirmajai daļai piemīt majestātiski ugunīgs raksturs, savukārt otrā daļa ir tieši pretēja – gaiša, pat liriska arieta.

Koncerta otrajā daļā — Pētera Čaikovska cikls Gadalaiki (Les Saisons). Cikls sastāv no 12 īsiem skaņdarbiem klavierēm, no kuriem katrs veltīts kādam gada mēnesim. Skaņdarbi ir īsi, atmiņā paliekoši muzikāli tēlojumi, kuros pianistam dota iespēja izpausties kā interpretam. Gadalaiki ir viens no visbiežāk atskaņotajiem Čaikovska opusiem, un Mihails Pļetņovs pilnu Gadalaiku ciklu ierakstījis jau 1986. gadā.

“Godīgi sakot, dzirdēt Pletņovu kā pianistu, nevis kā diriģentu ir patiesi ekskluzīva iespēja!” uzsvēris portāla lsm.lv kultūras žurnālists Andrejs Šavrejs. Mihaila Pļetņova veikums vairākkārt nominēts prestižajai Grammy balvai, ko pianists ieguva 2006. gadā. Par izdotajiem albumiem saņēmis arī žurnāla Gramophone un izdevuma The New Yorker balvas. 1990. gadā Pļetņovs nodibināja pirmo neatkarīgo orķestri Krievijas vēsturē. Atbalstot viņa vīziju par atskaņotājmākslas nākotnes modeli, Krievijas Nacionālajā orķestrī darbu sāka daudzi izcilākie Krievijas mūziķi.

Pļetņovs joprojām ir orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, kura vadībā kolektīvs ieguvis pasaules klases orķestra slavu un reputāciju.

Koncertu organizē fonds “Uniting History” sadarbībā ar festivālu Rīga Jūrmala. Biļetes nopērkamas “Biļešu Paradīzes” tīkla tirdzniecības vietās visā Latvijā un interneta vietnē.

Pensionāriem, skolēniem, pasniedzējiem, skolotājiem, invalīdiem un to pavadoņiem pieejamas atlaides.

INFORMĀCIJA KONCERTA APMEKLĒTĀJIEM:

Koncerta apmeklējums būs pieejams personām, kuras var uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu, ir vakcinētas pret Covid-19 vai pārslimojušas minēto infekciju. Pie ieejas visiem apmeklētājiem no 12 gadu vecuma būs jāuzrāda drošības līmenim atbilstošs Covid-19 sertifikāts, kā arī personu apliecinošs dokuments un koncerta ieejas biļete. Koncertzāles publiskajā zonā un koncerta laikā visiem apmeklētājiem no 7 gadu vecuma jālieto sejas aizsargmaska un jāievēro 2m distance. Koncerta organizatori lūdz Jūs ierasties vismaz stundu pirms koncerta sākuma, lai paredzētu laiku dokumentu pārbaudei.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41340494sec.