Starptautiskā folkloras festivāla «Baltica» norises Turaidas muzejrezervātā

2022. gada 7. jūlijā no plkst. 15.30 līdz pašam vakaram Turaidas muzejrezervātā skanēs starptautiskais folkloras festivāls “Baltica”.

2022. gadā starptautiskā folkloras festivāla „Baltica” tēma ir “Spēle” un moto “Nāc ar mani spēlēties”. Dziesmu dažādībā, skanīgās meldijās, rotaļās un dejās ritēs Spēle. Spēlēšanās. Saspēle. Visa mūža garumā, jo Laimiņa mūža licējiņa. Jo Saule gāja spēlēties. Jo dzīvei savi noteikumi, tāpat kā spēlei. Spēlējot var uzvarēt, bet arī zaudējot var iegūt. Laimes spēle – vai šoruden izvedīs tautiņās, vai būs īstais arājiņš, vai dzīve būs laimīga un piepildīta? Tas būtiski bijis pagātnē un svarīgi arī tagadnē.

Spēlētprieks redzams gan pirmajā bērnu rotaļā, gan meitas un puiša satikšanās skatienā, tas klātesošs gan darbus darot, gan svētkus svinot. Dodot mīlestību, piespēlējot iedvesmu, spēku un atbalstu otram, mūžu vieglumā darinot.

Man mēlīte kā spēlīte, man spēlītes nevajag – audzinot un gādājot, sargājot un daudzinot.

Pēcpusdienā no 15.30 līdz 17.30 Dainu kalnā savas košākās dziesmas izdziedās folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no dažādiem Latvijas novadiem, bet Jāņkalnā uz kokļu saspēli aicinās etnomuzikologs un koklētājs Ansis Jansons, kurš pazīstams kā kokļu skolas “Kokļu mežs” dibinātājs un vadītājs.

Plkst.18.00 Dziesmu dārzā izskanēs festivāla atklāšanas koncerts “Spēlē šādu vakariņu”, kurā satiksies un paaudžu spēles priekam ļausies vairāk nekā 50 folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu dalībnieki no Vidzemes, Latgales, Sēlijas, Kurzemes un Zemgales, latviešu diasporas folkloras kopas “Dūdalnieki” un “Rēvele”, kā arī viesi no kaimiņu valstīm – Lietuvas folkloras kopas “Labingis” un “Ratilio”, Igaunijas dziedātājas no Serves Sāremā un muzikanti Mooste folk club.

Pēc koncerta Dziesmu dārzā vienu stundu no plkst. 20.30 turpināsies Lielā sadziedāšanās, kur festivāla dalībnieki kopā ar skatītājiem izdziedās tautā iemīļotas tautasdziesmas.

“Turaidas muzejrezervāts, Dainu kalns ir festivāla dalībnieku iemīļota, iespēlēta tikšanās vieta, kur tiek vairots prieks un kopība pilnīgi visus festivāla rīkošanas gadus Latvijā. Vieta, kur, kā saka paši kopu dalībnieki, gūt saskaņu ar sevi un dabu gan spēlējoties, gan svētkus svinot. Atklāšanas koncertā visi varēs ļauties spēles priekam, ieklausoties dziesmu stāstos par attiecībām, kas gadu simtiem caurvītas ar cerību, tā teikt, saspēlēt uz vienas nots. Jo spēle ir kā dzīve, un dzīve kā spēle,” stāsta koncerta režisore Anda Skuja.

Kā īpašu sveicienu folkloras festivāla dalībniekiem, Turaidas muzejrezervāts sagatavojis divas izstādes – “Vienotais laiks. Gunāram Krollim – 90” un brīvdabas izstādi “Tautasdziesma Dainu kalnā”, kurā būs apskatāmi fotomirkļi no iepriekšējiem “Baltica” festivāliem. Jau kopš pašas pirmās reizes 1988. gadā folkloras  festivāla “Baltica” norises neiztrūkstoši ir notikušas Turaidas muzejrezervātā – Dainu kalnā un Dziesmu dārzā.

 “Baltica” kopš 1987. gada notiek kādā no Baltijas valstīm, sadarbojoties valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī nevalstiskajām organizācijām. Šogad festivālu organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Turaidas muzejrezervātu, Kuldīgas novada pašvaldību, Rīgas domi, Siguldas novada pašvaldību, Talsu novada pašvaldību, Ventspils novada pašvaldību un Ventspils Kultūras centru.

Ieejas maksa uz folkloras festivāla “Baltica” pasākumiem Turaidas muzejrezervāta brīvdabas ekspozīcijās saskaņā ar cenrādi - 2.85 euro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48675084sec.