Siguldas novada pašvaldība iegūst titulu «Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2023»

Kultūras centrā “Ulbrokas pērle” 12. decembra rītā norisinājās ģimeņu forums “Ja vien mēs vairāk sarunātos”. Foruma noslēgumā svinīgā apbalvošanas ceremonijā tika godināti konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2023” finālisti, kā arī paziņots šī gada titula ieguvējs. Izvērtējot pašvaldību sniegto informāciju, kā arī vērtēšanas komisijas iegūtos datus, par ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā 2023. gadā atzīta Siguldas novada pašvaldība.

Šogad konkursam pieteicās 32 no 43 pašvaldībām un vērtēšana notika trīs kārtās. Vērtējot pašvaldību sniegtos datus par pieejamajiem pakalpojumiem tādās sadaļās kā, piemēram, transporta un izglītības nodrošināšana, publiskā infrastruktūra, kā arī iekļaujoši pasākumi ģimenēm, finālam tika izvirzītas deviņas pašvaldības. Konkursa finālistus klātienē apmeklēja vērtēšanas komisijas eksperti, un gala balsojumā titulu “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2023” ieguva Siguldas novada pašvaldība.

“Sirsnīgi pateicamies visām pašvaldībām par neatlaidīgo darbu, lai radītu ģimenēm vēl draudzīgāku vidi savos novados. Paralēli komisijas balsojumam aicinājām arī iedzīvotājus balsot un izteikt komentārus par savu pašvaldību. Iedzīvotāju sniegto informāciju pēc apbalvošanas ceremonijas saņēma katra pašvaldība, tāpēc ceram, ka vērtīgie dati būs iedvesmas avots un virzītājspēks ģimeņu vides attīstībā. Šogad vērtēšanas procesā redzējām, ka Siguldas pašvaldība īpaši uzslavējama par lasītprasmes veicināšanu bērnu vidū, iedzīvotāju iesaisti lēmumu pieņemšanā, kā arī sociālo drošības un aizsardzības tīklu iedzīvotājiem,” stāsta Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Vērtēšanas komisija norāda, ka progress ir acīmredzams, taču joprojām ir jomas, kurās ir nepieciešami uzlabojumi, piemēram, infrastruktūras attīstība, kā arī veselības aprūpes jautājumi. Salīdzinot ar 2017. gadu, redzams, ka tolaik bija pašvaldības, kurās nepiešķīra bērna piedzimšanas pabalstu, bet tajās pašvaldībās, kur tas bija, pabalsta lielums bija aptuveni 250 eiro, savukārt šogad tas ir krietni lielāks, sasniedzot maksimālo summu 620 eiro.

“Esam gandarīti un lepni, ka mūsu darbs tiek novērtēts. Titula iegūšana ir Siguldas novada pašvaldības, kā arī katras ģimenes kopīgs sasniegums. Protams, nedrīkst apstāties pie sasniegtā, ir jāturpina iesāktais un titula iegūšana uzliek papildus atbildību par ikkatra iedzīvotāja labbūtību,“ pēc titula iegūšanas stāsta Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa.

Šāgada konkursa laureāti:

    • Siguldas novada pašvaldība – “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2023”

(naudas balva 30 000 eiro)

    • Saldus novada pašvaldība – 1. vieta Kurzemes plānošanas reģionā

    • Dobeles novada pašvaldība – 1. vieta Zemgales plānošanas reģionā

    • Madonas novada pašvaldība – 1. vieta Vidzemes plānošanas reģionā

    • Siguldas novada pašvaldība – 1. vieta Rīgas plānošanas reģionā

    • Ludzas novada pašvaldība – 1. vieta Latgales plānošanas reģionā

Specbalva – radošo ideju un projektu attīstības veicināšanai

Konkursa lieldrauga Luminor bankas specbalvu – naudas balvu 1500 eiro vērtībā – saņēma Madonas novada Sarkaņu pagasta multifunkcionālais centrs “Logs”, balva paredzēta centra telpu labiekārtošanai, lai centra apmeklētāji varētu attīstīt savas radošās idejas un projektus mājīgākā vidē.

“Domājot par Latvijas nākotni un demogrāfijas uzlabošanu, būtiska nozīme ir patīkamai un ģimenēm draudzīgai apkārtējai videi. Mēs, kā viens no Latvijas lielākajiem mājokļu kreditētājiem, ik dienu sastopamies ar ģimenēm, kas meklē sev piemērotu mājokli, tāpēc zinām, cik būtiski mājvietas izvēlē ir tādi faktori kā ērta un droša infrastruktūra, transporta pieejamība un vietas, kur pavadīt brīvo laiku, sākot ar bērnu laukumiņiem un beidzot ar interešu izglītības iespējām. Šis konkurss palīdz izcelt un novērtēt tās pašvaldības, kas daudz paveikušas, lai ģimenes tajās justos labi, tāpēc priecājamies to atbalstīt,” saka Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā.  

Iedzīvotāju balsojums

Konkursa laikā, balsojot vietagimenei.lv, ikvienam iedzīvotājam bija iespēja aktualizēt sev interesējošos jautājumus, izcelt pašvaldību labās prakses, kā arī izgaismot jomas, kurās nepieciešami uzlabojumi. Pēc iedzīvotāju balsojuma par ģimenei draudzīgāko pašvaldību šogad tika atzīta Ludzas novada pašvaldība, iegūstot vērtējumu 4,5/5

Apbalvošanas ceremonijā pašvaldībām tika pasniegtas vērtīgas biļetes dažādām ģimeniskām aktivitātēm no izklaides centra “Poligon 1”, Ventspils Olimpiskā centra, Rīgas Motormuzeja, Piedzīvojumu parka “Tarzāns”, Ķemeru Nacionālā parka dabas centra, Latvijas Nacionālā dabas muzeja un Rīgas Zooloģiskā dārza.

Vietnē www.vietagimene.lv ir iespēja salīdzināt pašvaldību pakalpojumus, un konkursā laikā iegūtie dati var būt noderīgi ikvienam iedzīvotājam, tostarp jaunajām ģimenēm, kurām dzīvesvietas izvēlē šāda informācija var būt izšķiroša.

Pašvaldību staigāšanas izaicinājums

Ģimeņu foruma laikā tika izziņota veselīga dzīvesveida kampaņa “Miljoni soļu Latvijai”, kurā aicinātas piedalīties visas Latvijas pašvaldības, iesaistoties kampaņā laika posmā no 2023. gada decembra līdz 2024. gada februāra beigām. Izaicinājuma mērķis ir veidot ikviena cilvēka piederības un kopienas sajūtu savai pašvaldībai, aicinot Latvijas iedzīvotājus uz draudzīgu sacensību, kā arī motivēt veselīga dzīvesveida atbalstīšanu arī ziemā.

“Miljoni soļu Latvijai” izaicinājums darbosies virtuāli, mudinot dalībniekus – ikvienu Latvijas iedzīvotāju – reģistrēties digitālajā lietotnē WALK15 un izvēlēties konkrētu pašvaldību, lai fiksētu pastaigās, skrējienos un kustībā sakrātos soļus. Lietotne fiksēs soļus, izaicinājuma beigās automātiski nosakot kustīgāko Latvijas pašvaldību.  

Konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2023” vērtēšanas komisijā bija pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Sabiedrības integrācijas fonda, Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Latvijas daudzbērnu ģimeņu apvienības, fonda “Mammām un tētiem”, kā arī no Valsts kancelejas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76478696sec.