Pulcējot teju 6000 apmeklētāju, Siguldā aizvadīts lielākais gardēžu festivāls «Ziemas garšu svinēšana»

Sestdien, 2024. gada 20. janvārī, Livonijas ordeņa Siguldas pilī aizvadīts lielākais Siguldas gastronomijas festivāls “Ziemas garšu svinēšana”. Baudot skaisto ziemas dienu teju seši tūkstoši apmeklētāji pulcējās nogaršot Rīgas-Gaujas reģiona šefpavāru uz uguns gatavotās maltītes.

Šogad ziemas izaicinājumā, kurš notika jau sesto reizi, piedalījās un festivāla zvaigzni bieti savās ēdienkartēs iekļāva astoņi atzītākie reģiona restorāni: “Entresol”, “Ferma”, “Kungu Rija”, “Mālpils muižas restorāns”, “Hotel Sigulda” restorāns, gastrogrilbārs “Kokos”, “Mr. Biskvīts” un “Bīriņu pils restorāns”.

Restorānu piedāvājums priecēja apmeklētāju garšu kārpiņas ar aizraujošiem garšu salikumiem un izdomas bagātiem ēdieniem. Uzkodās varēja baudīt lašmaizītes ar mārrutku krēmu un dzērveņu kandžu, kā arī silto ziemas pīrāgu izlasi ar visdažādākajiem pildījumiem. Zupu piedāvājumā liellopa gaļas, biešu – melno ķiploku – sarkanvīna – meža cūkas un arī jēra gaļas gulašzupas, un arī neierastākas garšu kombinācijas – biešu zupa ar sarkanvīnu un kūpinātu lasi, uz uguns gatavota briežu gaļas zupa un gaļas zupa ar bietēm un cūkas kāju.

Īpaši izsalkušie varēja izbaudīt sātīgas visdažādākās gaļas un piedevu kombinācijas: kartupeļus ar bekona un siera mērci, plūkātu pīli, sīpolu kraukšķiem un biešu spageti, cūkgaļas iesmu ar grilētiem dārzeņiem tomātu-biešu pikantā mērcē, alni Burgundijas gaumē ar krāsainajām bietēm un uz sāls gatavotu kartupeli, grilētu vistu jogurta marinādē ar rozmarīnu un sinepju-medus mērci, pīles konfitu ar grūbu sautējumu un biešu čipsiem, uz oglēm gatavotas cūkgaļas ribas, kazanā gatavotas cūku ribas, sautētas biešu kvasā, kā arī teļa vaigu sautējumu ar sakņaugiem un sāls kažokā ceptu bieti. Piedāvājumā bija arī burgeri ar kraukšķīgu vistas vai liellopa burgeri ar biešu remulādi, sieru un avenēs marinētiem sīpoliem, jaunlopa gaļas burgeris ar 100% Latvijas jaunlopa gaļu pašceptā biešu maizē, siltiem salātiem un sinepju-medus mērci un tortilja ar bietēm un plūkātu zosi.

Arī jūras velšu cienītājiem bija no kā izvēlēties – pikants jūras velšu un zivju čauders ar garšaugiem, fritētas jūrasveltes ar avokado mērci, garneļu iesms ar bulguru, biešu kraukšķiem garšaugu mērcē, fritēta Burtnieku ezera zandarta fileja ar fritētām bietēm trifeļu-siera mērcē, uz oglēm cepts astoņkājis ar karamalizētām bietēm un citiem dārzeņiem un uz oglēm ceptas pikantās garneles – tas viss bija baudāms gastronomijas festivālā “Ziemas garšu svinēšana”.

Dārzeņu un siera cienītāji varēja baudīt arī bez gaļas gatavotus ēdienus: grilētu kamambēra sieru ar sīpolu-biešu čatniju, krāsnī ceptu bieti, kazas sieru ar trifelēm un kvinoju, medotus sakņu dārzeņus – karamalizētas bietes, glazētus burkānus ar čilli, ceptus pastinakus ar ķiplociņu un marinētus ķirbjus ar krustnagliņām, biešu grūbu plācenīšus ar timiānu un frī kartupeļus ar trifeļu majonēzi un parmezānu.

Savukārt saldummīļi varēja mieloties ar sēnīti, šokolādes mussu un magonēm, mīklas bumbiņām siltā vaniļas mērcē, pildītām ar biešu ievārījumu, siera kūku ķiršu mērcē, uz oglēm gatavotu ābolu ar marcipānu un biešu-kastaņu saldējumu, karstu šokolādi ar putukrējumu, latgaļu kļockām, grilētu lauku torti, kā arī cepamo desertu lieliem un maziem.

Visas dienas garumā sildīties varēja ar karstiem alkoholiskajiem un bezalkoholiskajiem dzērieniem: Bombardino ogu limonādi ar putukrējumu, Mālpils muižas silto dzērienu, Muižas baronu un gan alkoholisku, gan bezalkoholisku biešu karstvīnu. Ar jauniem piedzīvojumiem apmeklētājus pārsteidza festivāla debitanti “Ledus vīni”, kuri gardos un skaistos dzērienus pasniedza unikālās ledus glāzēs ledus bārā!

Protams, piedāvājumu papildināja vietējie novada garšu ražotāji – vīna meistari “Zilver dzērienu darītava” un Krimuldas muižas vīni “Cremon”, “Sortus” veselīgās ogas, “Bliss Gelato” pārsteidzošo garšu saldējumi, aromātiskā Siguldas “SmartCoffee Roastery” kafija un “DabLab” dabīgās sulas spēkam, enerģijai un imunitātei. 

Tā pat katram no apmeklētājiem bija iespēja savu enerģiju veltīt Ukrainas atbalstam. Ikvienam bija iespēja iesaistīties maskēšanās tīklu gatavošanā Ukrainas aizstāvjiem, apskatīt ceļam uz fronti ievainoto evakuācijai sagatavotu auto, kā arī veikt ziedojumu Ukrainas atbalstam. Ziedojumu saņēmējs Twitterkonvojs - biedrība “Agendum”.

Lai “viss būtu bietē” un atnācēji ne tikai kārtīgi paēstu, bet arī izpriecātos, izsmietos un izkustētos rūpējās pasākuma vadītājs, dzīves garšu pazinējs Valters Krauze, vitālā etno-popa grupa “Tautumeitas”, muzikālo resgaļu banda “Rahu The Fool” un Dj Edgars Bercis. Bet ziemīgas aktivitātes gan maziem, gan lieliem bija sarūpējuši izcilie ledus meistari. Starp citu, tieši no viņu gatavotā ledus seifa festivāla noslēgumā tika izkalts nākamā gada īpašais produkts – avene!

Tas nozīmē, ka nākamgad atkal varēsim tikties Livonijas ordeņa Siguldas pilī, kopīgi svinot ziemu un tās īpašās garšas jau septītajā gardēžu festivālā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.38639307sec.