Siguldas novadā atklāts Inčukalna Kopienas centrs «Vecais pasts»

Pagājušajās brīvdienās, 2024. gada 9. martā, Siguldas novadā tika atklāts Inčukalna Kopienas centrs “Vecais pasts” – vieta daudzveidīgiem pasākumiem un iniciatīvām, kā arī vēstures iepazīšanai.

Inčukalna Kopienas centra “Vecais pasts” ēkā īstenos satura un formas ziņā daudzveidīgus kultūras un mūžizglītības pasākumus, kā arī dažādas iniciatīvas, nodrošinot vietējās kultūrvēsturiskās vides, identitātes un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību.

Ikdienā šo ēku izmantos Inčukalna Mūzikas un mākslas skola un Inčukalna Tautas nams.  Kopienas centrā būs iespēja īstenot savas aktivitātes pagasta nevalstiskajām organizācijām (NVO) vai aktīvām iedzīvotāju kopienām.

Domājot par kultūrtūrismu, tematiskajās novadpētniecības ekspozīcijās var iepazīt Inčukalna un apkārtnes vēsturi. Šo piedāvājumu aizsāk stāsts par Inčukalna veco pastu. Apskatīt ekspozīciju iespējams darbadienās no plkst. 12.00 līdz 18.00, savukārt brīvdienās apmeklējumu nepieciešams pieteikt, zvanot Inčukalna Tautas nama vadītājai Ingai Freimanei uz tālruņa numuru 67977371 vai 29478251. Ieeja bez maksas.

Vecais pasts ir viena no senākajām ēkām Inčukalna centrā. Tā uzcelta 1897. gadā, uzreiz pēc dzelzceļa līnijas Rīga–Valka izbūves 1889. gadā un Hincenbergas dzelzceļa stacijas atklāšanas.

Līdz pat 2011. gadam šajā ēkā atradās Inčukalna pasts. Laika gaitā ēkas telpu izkārtojums un pielietojums ir mainījies – te ir atradušās pasta telpas pakalpojumu sniegšanai, kā arī dzīvokļi abos ēkas stāvos pasta priekšniekam, pasta priekšnieka palīgam un montierim.

Savulaik pasts pildīja daudzas funkcijas, galvenokārt tā bija sakaru iestāde, kas nodrošināja saziņas iespējas Latvijā un pasaulē. Tika saņemti un nosūtīti dažādi sūtījumi – vēstules, pastkartes, laikraksti, pakas un bandroles. Ēkā atradās arī telefonsakaru iestāde un pat radio translācijas abonēšanas punkts.

Taču laiki ir mainījušies – pasta sūtījumi, preses abonēšana ir gājusi mazumā. 2011. gada janvārī Inčukalna pasta nodaļa no darbībai nepiemērotām telpām tika pārcelta uz Miera ielu 2, bet vecā pasta ēkas neprivatizētā daļa nonāca Inčukalna novada pašvaldības pārziņā.

2016. gadā pašvaldība ļāva Inčukalna Tautas namam vecā pasta ēkas telpās izvietot bagātīgi uzkrātos novadpētniecības materiālus. Tas arī bija aizsākums idejai par muzeju vai stāstu krātuvi un Inčukalna Tautas nama darbībai nepieciešamajām papildu telpām. 2022. gada nogalē Siguldas novada pašvaldība rada finansējumu 83 902 eiro telpu renovēšanai, autonomās apkures ierīkošanai, ūdens un kanalizācijas ievilkšanai. Stāstu krātuves telpā saglabāts sienas apjoms ar Allažu šūnakmeni. Darbības nodrošināšanai ar pašvaldības atbalstu izgatavotas speciāli dizainētas mēbeles 24 329 eiro vērtībā un no SIA “Kvist” saņemti dāvinājumā 80 koka krēsli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4591198sec.