Viesmīlības uzņēmumi diskutēs par Ģenerālvienošanās lomu nozares attīstībā

Trešdien, 16. jūnijā, notiks virtuālā konference – “Sociālais dialogs viesmīlības nozarē un Ģenerālvienošanās jeb nozares Koplīguma būtiskā loma nozares ilgtermiņa attīstībā”. Konferencē piedalīsies un viesus uzrunās ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, labklājības ministrs Gatis Eglītis un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs, kā arī Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un nozares profesionālo organizāciju pārstāvji. Pasākuma tiešraide būs skatāma Latvijas Restorānu biedrības (LRB) Facebook lapā.

“Viesmīlības nozare ir izstrādājusi Ģenerālvienošanos jeb Koplīgumu, kuram jau pievienojušās darba devēju un ņēmēju organizācijas, kā arī liela daļa nozares uzņēmumu. Vienlaikus turpinās darbs pie nozares pašsakārtošanās un ēnu ekonomikas mazināšanas, lai tiktu izpildīta vienošanās par samazinātās PVN likmes piemērošanu ēdināšanas nozarei. Svarīgi atzīmēt, ka pašlaik samazinātā PVN likme sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem tiek piemērota jau 19 Eiropas Savienības valstīs, tāpēc solītās pazeminātas PVN likmes 12% apmērā ieviešana Latvijā būtu tikai loģisks solis, kas sniegtu nozīmīgu atbalstu Covid krīzē smagi cietušajai nozarei,” uzsver LRB prezidents un virtuālās konferences moderators Jānis Jenzis.

Konference norisināsies no plkst. 10.00 līdz 11.45 un tajā par noslēgto vienošanos ar Finanšu ministriju par samazinātās PVN likmes piemērošanu ēdināšanas nozarē uzstāsies finanšu ministra padomnieks budžeta jautājumos Ints Dālderis. Savukārt par viesmīlības nozares Ģenerālvienošanās tiesiskā regulējuma jautājumiem runās LDDK jurists un darba tiesību eksperts Jānis Pumpiņš.

Par viesmīlības nozares aktuālajiem jautājumiem konferencē uzstāsies LDDK finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis, bet par nozares pašsakārtošanos un Koplīguma lomu ēnu ekonomikas mazināšanā runās VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča.

Konference noslēgsies ar diskusiju par nozares korporatīvo sociālo atbildību, kurā piedalīsies LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis, Latvijas Tirgotāju asociācijas padomes loceklis Dainis Domiņš un Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO prezidente Irēna Liepiņa.
Nozares virzītās Ģenerālvienošanās jeb Koplīguma mērķis ir ēnu ekonomikas izskaušana un uzņēmējdarbības vides attīstība, godīga konkurence un sociālā atbildība, kā arī darbinieku aizsardzība un motivēšana. Vienošanās paredz vidējā darba stundu skaita pieaugums par 10%, kā arī minimālo stundu likmju būtisks pieaugums - no 3.50 EUR/h. Tāpat tā ietver minimālo stundu likmju paaugstināšanu 34 nozares aktuālajām profesijām, sociālo garantiju paaugstināšanu, kā arī darbinieku apmācības un kvalifikācijas celšanu.

Par viesmīlības nozari

Saskaņā VID datiem Latvijā darbojas vairāk nekā 2500 ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, kas nodarbina aptuveni 30 tūkst. cilvēku, 5,6% no privātajā sektorā strādājošiem un 3,4% no visiem darbiniekiem Latvijā. Viesmīlības uzņēmumi ir nozīmīga tūrisma nozares, kas veido 5% no Latvijas IKP, sastāvdaļa. Latvijas viesmīlības nozare 2019. gadā Latvijas valstij nodokļos samaksājusi 147 miljonus eiro, kas ir par 16,5% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina VID dati. LRB analīze liecina, ka nozares uzņēmumi nodokļos valstij nomaksājuši 20% no apgrozījuma, kas ir pusotru reizi vairāk nekā citu nozaru uzņēmumi.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80625796sec.