Andris Rasiņš: Latvieši ir prasīgi un zinoši alus baudītāji

Lai gan Lager tipa alus Latvijā ir pieprasītākais un daļa alus cienītāju ir ilgstoši uzticīgi savai izvēlei, aizvien vairāk ir tādu, kuri vēlas baudīt jaunas garšas un eksperimentēt. Liela daļa alus baudītāju ir sasnieguši tādu līmeni, kurā viņiem nav pieņemams zemas kvalitātes miestiņš. Cilvēki kļūst aizvien prasīgāki un ražotājs vairs nevar atļauties ienākt tirgū ar mazāk kvalitatīvu produktu. Zinošo patērētāju sirdis var iekarot tikai ar kvalitāti un IPA (India Pale Ale) baudītāji mēdz būt vēl prasīgāki. Tieši vēlme pēc intensīvākām garšām sekmē IPA alus popularitāti Latvijā, uzskata “Mežpils alus” someljē Andris Rasiņš.

Vasaras laikā visbiežāk tiek dota priekšroka vieglākajiem Session IPA, kas lieliski veldzē slāpes, bet ziemā – dubultajam jeb Double IPA un vēl stiprākiem brūvējumiem. Gana populāri ir arī bezalkoholiskie IPA alus veidi – turklāt šī tendence vērojama ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Lielā apiņu daudzuma dēļ šis alus garšas ziņā ir ļoti tuvs klasiskajam (alkoholiskajam) alum. Visbeidzot jāpiezīmē, ka IPA alu vislabāk ieteicams baudīt ar pikantiem un sātīgiem ēdieniem. Tad alus un ēdiens izcels viens otra garšas. Derēs gan burgeri, gan kebabi, gan meksikāņu virtuves klasika – tako. Vasara ir īstais laiks, kad baudīt street food piedāvājumu, maltītē apvienojot pikantu ēdienu un vēsu IPA.  

Strauji aug IPA jeb Indijas gaišā eila popularitāte

Pasaulē un Latvijā strauji aug IPA jeb Indijas gaišā eila popularitāte. Latvijas, kas Eiropas alus kartē iezīmējas kā viens no kvalitatīvākajiem šī alus veida ražotājiem, veiksmes stāstu IPA pasaulē ietekmē dažādi faktori, tostarp mājbrūvētāju interese un prasmes. Arī Latvijas alus baudītāji aizvien biežāk gatavi izmēģināt jaunas un piesātinātākas garšas, vienlaikus kļūstot aizvien prasīgāki kvalitātes ziņā.

Ir dažādi iemesli, kāpēc IPA kļūst aizvien populārāks, taču jāņem vērā, ka šis alus veids iedalās vēl sīkāk, piemēram, ir Session IPA – viegls un vasarīgs ar nelielu stipruma procentu. Tāpat ir Jaunanglijas IPA jeb saīsināti NEIPA, klasiskais Anglijas IPA, kas pazīstams ar savu rūgtumu un West Coast jeb Rietumkrasta IPA, kas arī kļuvis par teju klasiku un patiesībā ir labs tiem, kuri vēl tikai iepazīst šo alus veidu. IPA alus būtiskākā iezīme ir lielais apiņu daudzums, kas rada ļoti izteiktu garšu.

Alus darītāju drosme un vēlme eksperimentēt

Būtiski, ka vieni no labākajiem IPA ražotājiem ir tieši Latvijā. Kopējā Eiropas alus kartē mēs stabili ierindojamies TOP3, apsteidzot Beļģiju, Nīderlandi u.c., lai gan IPA lielvalsts joprojām ir tā dzimtene Lielbritānija. Latvijas veiksmes stāstu veido dažādi aspekti – gan ilgstošās un senās brūvēšanas tradīcijas, gan ražotāju interese par šo alus veidu un veiksmīgi iekarotā niša. Būtiska ir arī jauno alus darītāju drosme un vēlme eksperimentēt. Piemēram, viens no alus mājražotāju konkursa “Mežpils prove” uzvarētājiem “Mežpils draugu IPA” ir lielisks piemērs, ka IPA ir lielisks alus veids, ar ko sākt pieredzi brūvēšanā. Pandēmija arī lielajām Eiropas alus darītavām bija smags laiks, taču daļai tā sniedza jaunas eksporta iespējas.

Plaša stipruma un krāsu amplitūda

IPA šobrīd viennozīmīgi ir uz popularitātes viļņa, pateicoties tam, ka cilvēki vēlas baudīt aizvien piesātinātākas garšas un intensīvākus aromātus, tas vērojams arī ēdienu izvēlēs. Garšas buķetes ziņā IPA viennozīmīgi ir spēcīgāks par Lager stila alu, bet stipruma ziņā tam ir gana plaša amplitūda – no aptuveni 4% līdz pat 12%. Arī Latvijas ražotāji piedāvā plašu gammu – no ļoti viegliem līdz ļoti stipriem IPA aliem. Tāpat zem IPA slēpjas gan tumšais alus, gan gaišas, gan dzintara (amber), gan rubīnkrāsas jeb red alus nokrāsa.

Piemērots, lai sāktu brūvēt

Ja ir vēlme mēģināt brūvēt alu mājas apstākļos, IPA ir labākais, ar ko sākt, jo lielais apiņu daudzums ļauj noslēpt kļūdas, kas nereti rodas alus darīšanas pirmajos mēģinājumos. Runājot par apiņiem jāzīmē, ka tiek izmantotas aizvien vairāk dažādas šķirnes un darītavas turpina meklēt un eksperimentēt. Jau pieminētajā “Mežpils draugu IPA” ir zīmīga ar ārkārtīgi lielu apiņu daudzums – 20 grami uz 1 litru. Tā ir galvenā izejviela, kas nosaka IPA alus kvalitāti, un šobrīd lielākoties dominē ASV, Austrālijā un Jaunzēlandē audzēti apiņi.

Nekas neliecina, ka tendence tuvākajā laikā strauji mainīsies, tāpēc IPA popularitāte noteikti tikai pieaugs. Aicinu ikvienu alus cienītāju nobaudīt arī jaunas garšas, bet alus darītājiem iesaku būt aktīviem, nebaidīties eksperimentēt, piedalīties konkursos, lai kopīgiem spēkiem apliecinātu, ka Latvijas augstais novērtējums IPA pasaulē ir godam pelnīts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.10.2021 - 23.10.2021 Idejas skolēnu brīvdienām Gulbenes novadā! Gulbenes novada TIC
Lai skolēnu brīvdienas ir aizraujošas – baudiet, izziniet, atklājiet, ceļojiet pa GUlbenes novadu! | Skatīt vairāk
Latvija
Jūrmala Hotel Spa - romantiskā bēgšana Estravel Latvia
1 nakts uzlabotajā vai Luksus numurā 2 personām, brokastis un romantisks cienasts | Skatīt vairāk
no 188 EUR
Pārcelta Cēsu novada restorānu nedēļa Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Ievērojot valdības noteiktos ierobežojumus vīrusa izplatības samazināšanai, Cēsu novada restorānu nedēļas norises datumi tiek pārcelti. | Skatīt vairāk
Izstāde "Gobelēns" Valmierā Valmieras Tūrisma informācijas centrs
No 2. oktobra līdz 20. novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā būs apskatāma Latvijas tekstilmākslinieku darbu izstāde “Gobelēns”, kuras | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2021 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2021 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33012605sec.