Vegāniskais janvāris – augu izcelsmes bumbiņas ar tomātu mērci grieķu stilā

Svētki ziemas sezonā parast tiek svinēti, galdā ceļot tradicionālos ēdienus, kas bieži vien ir visai sātīgi. Tādējādi visai dabiski, ka pēc svētkiem daudzi labprātāk izvēlas pagatavot samērā vienkāršākus ēdienus, kuri nav kalorijām pārbagāti. Tāpēc katru gadu janvārī arvien vairāk cilvēku nolemj mēnesi ēst tikai augu izcelsmes ēdienus un pievienojas tā dēvētajam Vegāniskā janvāra jeb Veganuary izaicinājumam. Tomēr bieži vien pastāv maldīgs priekšstats, ka ilgtspējīgāki pārtikas produkti ir dārgāki un to pagatavošana ir sarežģītāka. IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins pierāda pretējo, daloties ar viegli pagatavojamu augu izcelsmes maltītes recepti.

Viens no šķēršļiem, kas kavē biežāk izvēlēties augu izcelsmes pārtikas produktus, ir ēdiena pagatavošanas sarežģītība. Tomēr IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs norāda, ka ir pieejami uzturvielām bagāti saldēti augu izcelsmes pārtikas produkti, kas var būt lielisks palīgs un vienkāršot ēdiena gatavošanu ikdienā. Piemēram, augu bumbiņas.

“Lielas pārmaiņas sākas ar maziem soļiem vai, šajā gadījumā, ar maziem kumosiem, un mēs uzskatām, ka pārtikai jābūt labai visos aspektos - gan cilvēkiem, gan planētai. Un, lai spertu soli pretī veselīgākam dzīvesveidam, nav nepieciešamas lielas pārmaiņas. Piemēram, alternatīva tradicionālajām gaļas bumbiņām var būt augu bumbiņas, kas garšo kā gaļa un ko var izmantot zupās, sautējumos, makaronu ēdienos un visos citos ēdienos, kuros mēs izmantojam tradicionālās gaļas bumbiņas,” saka IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins.

Viņš dalās ar vienkāršu recepti, ko iespējams pagatavot, izmantojot tikai augu izcelsmes sastāvdaļas.

Sastāvdaļas:
    • Augu bumbiņas
Tomātu mērce
    • 500 g sasmalcinātu tomātu
    • 100 ml ūdens
    • 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
    • 0,5 tējk. agaves nektāra vai kļavu sīrupa
    • 0,5 tējk. sāls
    • 0,5 tējk. žāvētas raudenes
    • 0,5 tējk. melno piparu
Cepti kartupeļi
    • 1 kg mazu kartupeļu
    • 2 ēd. k. rapšu eļļas
    • 1 šķipsniņa sāls
Tzatziki
    • 300 ml bieza augu izcelsmes jogurta
    • Puse gurķa
    • 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
    • 1 ēd. k. olīveļļas
    • 0,5 tējk. sāls
Pagatavošana:
    1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 225 ℃.
    2. Sajauc kopā visas tomātu mērces sastāvdaļas. Ļauj tai nostāvēties istabas temperatūrā, līdz tiek pagatavotas augu bumbiņas.
    3. Apcep augu bumbiņas uz pannas ar nelielu daudzumu eļļas, līdz tās iegūst brūnu krāsu. Pārlej gatavās augu bumbiņas ar tomātu mērci un 10 minūtes vāri uz lēnas uguns. Ja nepieciešams, atšķaidi ar ūdeni.
    4. Kad cepeškrāsnī ir sasniegta vajadzīgā temperatūra, ievieto kartupeļus cepeškrāsns traukā, aplej tos ar olīveļļu, pievieno sāli un samaisi. Cep 25 minūtes vai līdz kartupeļi ir mīksti un tiem ir zeltaini kraukšķīga ārpuse.
    5. Kamēr kartupeļi cepas, sāc gatavot tzatziki - rupji sarīvē gurķi. Izspied no tā šķidrumu. Sajauc gurķi, jogurtu, ķiploku un sāli kopā un pārlej ar olīveļļu.
    6. Kad viss ir gatavs, pasniedz augu bumbiņas ar ceptiem kartupeļiem, tzatziki un zaļajiem salātiem.
Iedvesmojot klientus izvēlēties augu izcelsmes produktus

“IKEA cenšas iedvesmot vēl vairāk pircēju izvēlēties augu izcelsmes produktus, piedāvājot ilgtspējīgākas alternatīvas jau pazīstamiem pārtikas produktiem par pieņemamu cenu. Jaunākais inovatīvais papildinājums IKEA augu izcelsmes produktu saimei ir augu izcelsmes hotdogs, kas izskatās un šķiet tikpat labs kā tradicionālais hotdogs,” saka IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins.

Viņš piebilst, ka šogad janvārī, atzīmējot Vegānisko janvāri, IKEA zviedru restorāna apmeklētājiem tiks piedāvāti īpaši augu ēdieni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 05.05.2024 SUP airēšanas maratons – Salaca 100 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
4. maijā Latvijā pirmo reizi notiks SUP airēšanas maratons. Starts tiks dots 4. maijā pl.7.00 Vecatē – vietā, kur Salaca iztek no Burtnieku ezera. | Skatīt vairāk
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.85323095sec.