Kā kokosriekstu piens aizstāj pienu un krējumu pamatēdienos un desertos

Kokosriekstu piens sastāv tikai no kokosriekstu mīkstuma un tajā esošā ūdens – šādam produktam ir dabīga garša un atbilstoša konsistence, turklāt šis viens no Āzijas virtuves būtiskākajiem produktiem labi aizstāj pienu un krējumu gan pamatēdienos, gan desertos – kulinārijā, pieredzē dalās Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

“Svarīgi ir pievērst uzmanību kokosriekstu piena tauku saturam, kas būtu optimāls no 14% līdz 18%, savukārt kokosriekstu krēma optimālais tauku saturs ir 20%. Pat ļoti ikdienišķos ēdienos kokosriekstu piens sniegs jaunas gatavošanas iespējas, kas īpaši noderīgi varētu būt tiem, kuri nepanes piena laktozi. Kokosriekstu pienu var lietot uzkarsētu, aukstu un pat saldētu! Atliek to pievienot, piemēram, saldētām ogām, tā ātri pagatavojot saldējumu. Arī smūtijā jogurtu var aizvietot ar kokosriekstu pienu. Kokosriekstu piena lietotāji novērtē, ka tas ir izmantojams gan pamatēdieniem, gan desertiem. Piemēram, sautējumā, sacepumā vai pastas mērcē krējumu iespējams aizstāt ar kokosriekstu pienu, tas ir daudzu wok ēdienu viena no galvenajām sastāvdaļām. Garšīga izdodas kokosriekstu pienā sautēta vista, ķirbju krēmzupa. Piena vietā to izmanto pat dažādās putrās, pankūkās un arī kulinārijā, īpaši labi kokosriekstu piens garšo bulciņās. Aizvadītajos gados Latvijā populāri kļuvis gatavot dažādus vegāniskus našķus, un ar tiem noder kokosriekstu piens,” pauž Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa. Viņa piebilst, ka izplatīts uzskats ir, ka kokosriekstu piens ir dzidrais šķidrums, kas atrodams kokosriekstu iekšpusē. Bet tā nav! Kokosriekstu pienu gatavo no nobriedušiem kokosriekstiem, izspiežot balto kokosriekstu mīkstumu, lai iegūtu smalku, aromātisku šķidrumu, ko sauc par kokosriekstu ekstraktu. Pēc tam kokosriekstu ekstraktu sajauc ar kokosriekstos esošo ūdeni, lai iegūtu precīzi pareizo tekstūru un tauku saturu.

Svarīgi, lai kokosriekstu pienam bagātīga, salda garša

Kokosriekstu piens ir izgatavots no svaigi novāktiem kokosriekstiem, un ar augstu kvalitāti – bagātīgu, nedaudz saldu garšu izceļas, piemēram, Šrilankā, Taizemē, Malaizijā audzētie kokosrieksti. Kokosriekstu koks jeb palma ražu sāk dot pēc trīs gadiem, bet pilnu ražas potenciālu sasniedz 10 gados. Būtībā kokosriekstu palmās izaug kauleņi, nevis rieksti.
Kokosriekstu piens ir Āzijas virtuves būtiska pamatsastāvdaļa, bet Latvijā kokosriekstu pienu un kokosriekstu krēmu labi var izmantot piena un krējuma vietā gan ēdiena gatavošanā, gan cepšanā gan desertos. Kokosriekstu pienu un krēmu īpaši novērtē cilvēki, kuri nepanes laktozi, vegāni.

Ko viegli pagatavot no kokosriekstu piena?

Lai pagatavotu Āzijas zivju zupu, uzvāriet kokosriekstu pienu no viena 250 ml iepakojuma kopā ar tikpat daudz ūdens. Pievienojiet 2 ēdamkarotes Sambal Oelek mērces. Izspiediet mazliet laima sulas un pievienojiet sarīvētu ingveru un sasmalcinātu ķiploku. Pievienojiet gabaliņos sagrieztu lasi un sasmalcinātu puravu.

Pagatavojiet gardus rīsus, izmēģinot šo ieteikumu. Aizvietojiet daļu ūdens ar kokosriekstu pienu, ievērojot šādas proporcijas: 300 ml rīsu + viens 250 ml iepakojums kokosriekstu piena + 200 ml ūdens. Sanāks krēmīgas un gardas piedevas pamatēdienam.

Vai arī uzvāriet kokosriekstu pienu no viena 250 ml iepakojuma kopā ar 2 citronzāles gabaliņiem, 1 ēdamkaroti Sambal Oelek mērces, 1 ēdamkaroti sarīvēta ingvera un 2 ēdamkarotēm zivju mērces. Lieliski garšos kopā ar cepeškrāsnī gatavotu zivi vai vistu!

Kokosriekstu deserts kā ceļojums uz Āziju

Pagatavojiet gardu karameļu mērci saldējumam, uzvārot vienu 250 ml kokosriekstu piena iepakojuma kopā ar 100 ml sīrupa, 100 ml cukura un sulu no 2 laimiem.

Tāpat pagatavot pašiem savu saldējumu ir vieglāk par vieglu. Sablendējiet 2 daļas saldētu ogu vai augļu un 1 daļu kokosriekstu piena, ielieciet saldētavā uz apmēram divām stundām, un saldējums būs gatavs baudīšanai! Šādi pagatavots saldējums ir ļoti piemērots vegāniem.

Noderīgi padomi kokosriekstu piena glabāšanai

Vai esat atvēris kokosriekstu piena paku, kurai augšā ir biezs krēmveida slānis un apakšā šķidrums? Tur nav nekā dīvaina. Tauki un šķidrums kokosriekstu pienā dabiski atdalās, ja tos uzglabā ledusskapī. Pēc izņemšanas no ledusskapja vienkārši noskalojiet iepakojumu siltā ūdenī un pēc tam sakratiet, lai kokosriekstu piens atkal būtu vienmērīgs. Bet atcerieties, ka kokosriekstu pienu vienmēr vajadzētu turēt istabas temperatūrā. Tad tekstūra saglabājas vienmērīga. Karstos ēdienos kokosriekstu piens gandrīz vienmēr ir noslāņojies – tieši tā tam vajadzētu būt Āzijas ēdiena gatavošanas procesā! Būtiski, ka atvērtā veidā kokosriekstu pienu var uzglabāt tikai dažas dienas!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28684998sec.