LGS ir parakstījusi līgumu par 26 miljonu eiro ES līdzfinansējumu gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai

2023. gada aprīlī VAS “Latvijas gaisa satiksme” (LGS) parakstīja līgumu ar Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūru (CINEA)  par Eiropas Savienības līdzfinansējuma 50 procentu apmērā piešķiršanu gaisa satiksmes vadības infrastruktūras uzlabošanai un pielāgošanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem. Līdzfinansējuma kopējais apjoms ir 26,263 miljoni EUR, un tas ir piešķirts jaunā gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai starptautiskajā lidostā “Rīga”.

Ņemot vērā, ka starptautiskā lidosta “Rīga” ir nozīmīgs Eiropas transporta tīkla (TEN-T) infrastruktūras posms, jaunais gaisa satiksmes vadības tornis ir viens no lidostas veiksmīgas attīstības priekšnosacījumiem, lai arī turpmāk nodrošinātu visdrošāko un rentablāko lidojumu apkalpošanu noslogotākajā Baltijas lidostā. Gaisa satiksmes vadības infrastruktūras modernizācijas projekts nodrošinās saskaņotu lidostas un LGS infrastruktūras attīstību, civilās un militārās gaisa satiksmes integrāciju, stiprinot civilmilitāro mobilitāti. Torņa tehnoloģiskās iespējas ļaus optimizēt ielidošanas un izlidošanas mijiedarbību, kā arī horizontālo un vertikālo trašu izvietojumu, samazinot degvielas patēriņu, izmešu un trokšņa līmeni un iespēju robežās nodrošinot lidojumu nepārtrauktību. Tādējādi tas būs ieguldījums Eiropas Zaļā kursa mērķu sasniegšanai.

Lidostas “Rīga” gaisa satiksmes vadības tornis, kas tiek izmantots pašlaik, ir būvēts 1973. gadā, un tam ir pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu inženiertehniskie un dizaina risinājumi. Tornis vairs nenodrošina lidostas vajadzības un ierobežo mūsdienīgu un inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu.

Jaunā gaisa satiksmes vadības torņa projektu pēc uzvaras metu konkursā izstrādāja arhitektu birojs "ARHIS ARHITEKTI", kas kā partneri piesaistīja vienu no lielākajām arhitektu, inženieru un interjera dizaina kompānijām Amerikas Savienotajās Valstīs un pasaulē "Leo A Daly".

"Tagad pēc līguma parakstīšanas varam teikt, ka torņa, kas kalpos gan civilu, gan militāru lidojumu vadīšanai, būvniecības process ir kļuvis neatgriezenisks. Rīgas lidostai būs jauns tornis, kas nodrošinās gan lidostas tālākas attīstības iespējas, gan gaisa satiksmes vadības drošuma līmeņa paaugstināšanu. Tāpat jaunā būve ļaus ieviest modernas tehnoloģijas, tajā skaitā tālvadības torņa “Remote Control Tower” tehnoloģijas citās Latvijas lidostās, un tur vadīt gaisa kuģu kustību no Rīgas,” uzsver LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš.

2022.gada 12.maijā CINEA izsludināja transporta nozares projektu konkursu CEF līdzfinansējuma saņemšanai ar īpašu nosacījumu - transporta infrastruktūras pielāgošanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem. LGS sagatavoja atbilstošu projekta pieteikumu "Riga Enhanced ATM Infrastructure Development" un pēc Satiksmes ministrijas un Aizsardzības ministrijas pozitīvo atzinumu saņemšanas iesniedza projekta pieteikumu CINEA, kas atbalstīja līdzekļu piešķiršanu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.99893785sec.