Dodies Baltijas jūras garšu ceļojumā: iepazīsti Klaipēdas un Ķīles bagātīgo kulināro mantojumu

Kas gan būtu ceļojums bez vietējās virtuves iepazīšanas? Sātīgu un sildošu ēdienu cienītājiem piemērots galamērķis būs Lietuvas ostas pilsēta Klaipēda vai Ziemeļvācijas Šlēsvigas-Holšteinas reģions un Ķīles pilsēta, kur ikkatrs ceļotājs var nobaudīt gan vietējās jūras veltes, gan zemnieku izlolotos gardumus. Par komfortu šādā ceļojumā nebūs jāuztraucas, jo par ceļotāju labsajūtu un garšas kārpiņām esot ceļā parūpēsies prāmju operators DFDS, kas ik dienas dodas ceļā no Klaipēdas uz Ķīli, Vācijā.

Tilzītes siers

Kurš gan Latvijā nepazīst Tilzītes sieru? Izrādās, ka šim mūsu garšas kārpiņām tik pazīstamajam produktam ir vairāki veidi, un katrs ar savām īpašajām iezīmēm. Piemēram, Holsteiner Tilsiter jeb Holšteinas Tilzītes sieru sāka ražot 19. gadsimta beigās Šlēsvigas-Holšteinas (Schleswig-Holstein) reģionā, un visiem tā ražošanas procesa posmiem bija jānotiek tajā pašā ģeogrāfiskajā apgabalā.

Šī puscietā siera, kuru izgatavo no svaigpiena vai pasterizēta govs piena un veido ritenī vai klaipā ar plānu, dzeltenbrūnu mizu, garša variē no maigas un aromātiskas līdz asai un pikantai – atkarībā no nogatavināšanas ilguma. Ģeogrāfiskā novietojuma, klimata un augsnes kombinācija ir palīdzējusi radīt unikālu, augstas kvalitātes vietējās šķirnes sieru, kas atšķiras no citām Tilsit siera šķirnēm. Kaut gan, šķiet, esam jau ieraduši pie Tilsit siera klātbūtnes mūsu veikalu plauktos un tas vairs neliekas nekas eksotisks, tomēr iesakām šo sieru nobaudīt tā izcelsmes zemē, lai atrastu pavisam jaunas garšas nianses.

Holšteinas  šķiņķis

Šis sulīgais Ziemeļvācijas šķiņķis ir Šlēsvigas-Holšteinas reģiona specialitāte. Lai to pagatavotu, tiek izmantota aukstās kūpināšanas metode līdz pat 8 nedēļu garumā, un vietējie runā, ka tas vislabāk garšos, pasniedzot ar baltajiem sparģeļiem un kartupeļiem ar sviestu.

Katenschinken aromāts ir spēcīgs un intensīvs, taču tā konsistence un garša ir ļoti maiga. Šķiņķim ir sarkankoka krāsa, un tā pagatavotājiem jāņem vērā, ka šī delikatese nedrīkst būt melnā, sodrēju vai brūnā krāsā. Oriģinālais Holšteinas šķiņķis vislabāk būs piemērots sviestmaižu un citu dažādu uzkodu pagatavošanai – tātad ideāli piemērots, lai iestiprinātos, dodoties jaunas pilsētas izpētē.

Slavenās Ķīles šprotes

Viens no Ķīles slavenākajiem zivju gardumiem ir tā sauktā Kieler Sprotte. Šīs mazās, siļķēm līdzīgās zivis parasti ir sastopamas Baltijas jūras ūdeņos, un tās zvejo uz vietas, pirms tās tiek kūpinātas un iepakotas koka kastēs. Savulaik Ķīle bijusi tirdzniecības centrs, no kurienes šo kulinārijas produktu sūtīja tālāk pa visu Eiropu. Kieler Sprotte var atrast gan pilsētas restorānu ēdienkartēs, gan tirdziņos kā uzkodas līdzņemšanai. Lai pa īstam izbaudītu šo tradicionālo velti un sajustos gluži kā vietējais, ieteicams nogriezt zivs galvu un pēc tam uzmanīgi pagriezt un pavilkt asti, lai atdalītu galveno zivs asaku. Tāpat kā vairums Vācijas ēdienu, tās ļoti labi sader kopā ar kausu alus, kas atveldzēs pēc garas dienas, iepazīstot vietējo kultūru un virtuvi.

Kartupeļi dažādos izpildījumos

Savukārt, Lietuvas ostas pilsētas, Klaipēdas restorāni, kas specializējas reģionālajā virtuvē, gardēžiem un pilsētas apmeklētājiem piedāvā plašu sātīgu ēdienu klāstu, turklāt zīmīgi, ka restorānu ēdienkartēs vienmēr varēs atrast kartupeļu ēdienu daudzveidību.

Visizplatītākais un slavenākais kartupeļu ēdiens, par ko noteikti dzirdējis arī ikkatrs latvietis, ir cepelīni (cepelinas) – izskatā ziņā līdzīgi lieliem pelmeņiem, tie pārsteidz ar dažādiem pildījumiem tradicionālu garšu cienītājiem. Nedaudz oriģinālāks un, iespējams, mazāk pazīstams ēdiens ir vėdarai – kartupeļu desa. Šīs lietuviešu delikateses saknes meklējamas pirms vairākiem simtiem gadu, taču oriģinālā recepte un pagatavošanas veids nav daudz mainījies. Dabisko apvalku piepilda ar rīvētu kartupeļu un speķa masu, dažkārt pievienojot arī miežu putraimus. Desas cep, līdz tās kļūst zeltaini brūnas, rezultātā iegūstot ļoti sātīgu maltīti. To var nobaudīt ne tikai restorānos – vėdarai ir atrodami arī ielu tirdziņos un pat daudzos Klaipēdas lielveikalos.

Tradicionālās veltes gaļas cienītājiem

Gaļas cienītājiem noteikti jānobauda viens no populārākajiem gardumiem skilandis – īpašu auksti kūpinātu un nogatavinātu desu, kuras pagatavošanai izmanto tikai atlasītu cūkgaļu. Tai ir visai neparasta bumbiņas forma, kas to atšķir no daudzām citām desām. Skilandis piemīt ļoti bagātīga un dabiska garša, jo gaļai pievieno tikai visvienkāršākās garšvielas, piemēram, ķiplokus, sāli un piparus. Līdzīgi kā citus tradicionālos ēdienus, arī šo var nobaudīt gan kafejnīcā vai restorānā, gan iegādāties tirdziņos, kur tās piedāvā vietējie zemnieki, kas desas gatavo pēc īpašas, mājās gatavotas receptes.

Lai piedzīvotu neizmirstamas garšas no tuvākām un tālākām ārvalstu virtuvēm, nav jāpavada neskaitāmas stundas ceļā – ceļošana ar prāmi ir vienkāršs un izdevīgs veids, kā ātri nokļūt galamērķī bez satraukuma un ļaujot sev atvilkt elpu no ikdienas steigas. Turklāt DFDS maršrutā Klaipēda-Ķīle ceļotāji jūras viļņos var iesildīties sātīgo ēdienu baudīšanai, nogaršojot arī piedāvājumu uz klāja, piemēram, itāļu virtuves klasiku 7 Seas Buffet restorānā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.3620739sec.