Nedēļas profesija - istabene. Intervija ar Ināru Dudarevu no Opera Hotel&Spa

Nedēļas profesija - istabene. Intervija ar Ināru Dudarevu no Opera Hotel&Spa

No 2012. gada 12. septembra Travelnews.lv veido rakstu sēriju ar ieskatu tūrisma nozares populārākajās profesijās. Katru nedēļu pievērsīsimies vienai profesijai. Šonedēļ turpinām ar istabenēm, kuru pienākumi reizēm nebūt nav medus maize, tomēr to bieži attaisno labi ienākumi. Vairāk noskaidrojām pie saimniecības nodaļas vadītājas Ināras Dudarevas no Opera Hotel & Spa.


Travelnews.lv: Kādas ir nozīmīgākās rakstura īpašības un prasmes, bez kurām istabenes profesija nav iedomājama?

Ināra Dudareva: Istabenei jābūt godīgai, atbildīgai, kārtīgai, izpalīdzīgai, laipnai un komunikablai. Darbs nav viegls, bet bieži fiziski smags un atbildīgs. Jābūt iecietīgam. Nepieciešamas vismaz minimālas svešvalodu zināšanas, kas ir priekšrocība.

Travelnews.lv: Jūsuprāt, istabenes vecumam un dzimumam ir nozīme?

Ināra Dudareva: Katram dzimumam ir savas priekšrocības – vīriešiem ir lielāka fiziskā izturība, sievietes savukārt ir akurātākas. Manuprāt, īpašas nozīmes nav dzimumam, ja cilvēks vēlas strādāt šajā amatā, viņš veiks savu darbu labi. Tāpat arī nav vecuma ierobežojuma – var sākt strādāt no vidusskolnieka līdz pat sirmam vecumam.

Travelnews.lv: Istabenes - darba ikdienas plusi un mīnusi...

Ināra Dudareva:  Plusi patiesībā ir gana daudz. Sākot ar valodu pielietošanas praksi, un faktu, ka darbs veido raksturu, rūdījumu un iecietīgumu, jo bieži ir liela slodze un darbs stresa apstākļos. Jāpiemin materiālie labumi – dzeramnauda, dāvanas, pateicības vārdi. Visbeidzot arī viesu smaids un apmierinājums par padarīto darbu.

Mīnusi – pārāk liela fiziskā slodze pie lieliem iebraukumiem, izbraukumiem- ikdiena dažkārt jāpavada skrienot stresā un rutīnā.

Travelnews.lv: Cik ilgs laiks vidēji paiet līdz istabene kļūst par labu, profesionālu amata meistaru?

Ināra Dudareva:  Vismaz pusgads. Un pēc tam istabenes nostrādā vidēji 3, 4 gadus.

Travelnews.lv: Kādas jautrākās, pozitīvākās, kuriozākās ikdienas situācijas, kā arī smagākās emocionāli un fiziski.

Ināra Dudareva: Fiziski smagākās ikdienas situācijas ir tad, kad vienā dienā ir ļoti daudz izbraukumu un iebraukumu, ātri jāsatīra istabiņas. Vai arī situācija, kad kāda lielāka grupa iebrauc ātrāk par paredzēto laiku un sanāk tīrīt istabiņu grupas klātbūtnē.

Emocionāli un fiziski smagi gadījumi ir arī tad, kad istaba tiek iztīrīta kā "dzīvojošā istaba", bet viesis neparedzēti izbrauc vai samaina numuriņus un darbs jāatkārto.

Pozitīvās situācijas ir tad, kad viesi paši ir akurāti un cenšas atstāt istabiņas tādas, kādas tās bijušas iebraucot, proti, paši sakārto gultas, grib palīdzēt un tā tālāk.

Travelnews.lv: Kā jārīkojas istabenei, ja uzkopšanu traucē kādas lietas, kas to traucē izdarīt? Teorētiski aiztikt lietas nedrīkst, bet jāuzkopj ir. Kāds tad kompromiss starp pārkāpumu un pienākumu?

Ināra Dudareva:  Šādā situācijā uzmanīgi jāpārvieto klientu mantas, jāsatīra un uzmanīgi jānoliek atpakaļ iepriekšējās vietā un iepriekšējā kārtībā.

Travelnews.lv: Kā istabene nosaka, vai atstātā nauda numurā ir dzeramnauda vai nav?

Ināra Dudareva: Tas atkarīgs no viesa istabas statusa, vai tā, piemēram, ir izbraukuma diena, kā arī no naudas apjoma, summas, kas var tikt uzskatīta par dzeramnaudu. Arī no tās atrašanās vietas, piemēram, ja tā ir nolikta zem kartiņas (izbraukumā), tā ir dzeramnauda un ja uzlikta uz spilvena, piemēram, dolārs, tad arī tas tiek uzskatīs par dzeramnaudu. Taču visa pārējā netiek uzskatīta par dzeramnaudu tādēļ, ka bieži viesi naudu mētā, kur pagadās.

Travelnews.lv: Kas ir dīvainākie lūgumi, ko istabenēm klienti mēdz prasīt?

Ināra Dudareva: Dīvainākais un nekaunīgākais ir seksuāla rakstura vēlmes un pieteikumi. Karstā laikā prasa istabas un grīdas apsildīšanu, nosist pa logu ielidojušās mušas istabā, uzkopt istabu, kad viesi ir kails :)

Travelnews.lv: Kur ir robeža starp numurā atrodamajām vienreizlietojamām lietām, ko var paņemt arī līdzi un kad jau tas kļūst par zādzību?

Ināra Dudareva: Vienreizlietojamās lietas, ko var paņemt līdzi ir šampūns, dušas želejas, ziepītes, šūšanas komplekts, tualetes papīrs, čības. Savukārt par zābību tiek uzskatīts dvieļu, halātu, glāžu un līdzīgu priekšmetu paņemšana.

Travelnews.lv: Par kādiem pārkāpumiem darbiniekiem ir jāziņo, ja ko aizdomīgu pamana numurā vai  viesnīcas teritorijā?

Ināra Dudareva: Par kaut ko salauztu, demolētu, aizdomīgu lietu lietošanu. Par strīda izcelšanos, kuri var novest pie fiziskas vardarbības, kā arī smēķēšanu, ugunsgrēku.

Travelnews.lv: Ko kopumā varat teikt par šo sfēru līmeni, kvalitāti un vispār vidi Latvijā?

Ināra Dudareva: Līmenis ir augsts un kvalitatīvs. Viennozīmīgi profesionālas istabenes.

Vairāk informācijas par viesnīcu www.operahotel.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ventspils TIC
,


1st-studio.com
,


Dome Hotel
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40235019sec.