Ceļotājas pieredze rudens saules lutinātajā Madeirā

Laikā, kad Latvijā termometra stabiņš krītas arvien zemāk, daba, izdejojot krāšņas krāsu dejas, ietinas arvien samtainākā miera segā, lai uzņemtu spēkus nākamā gada zaļošanai, tepat, rokas stiepiena attālumā joprojām dzīvo vasara, aicinot nepacietīgākos vasaras mīļus pie sevis ciemos. Viena no šādām vietām ir mūžīgā pavasara sala Madeira.

Oktobra brīvdienas uz Madeiru devās baudīt “Novatours” ceļotāja Liāna, kas dalās savos iespaidos par ceļojumu uz šo brīnišķīgo salu.

“Madeira jau sen bija manā ceļojumu vēlmju sarakstā, ko nolēmu realizēt šogad - šķita ir īstais mirklis, jo augusts mūs pāsteidza ar lietavām, vasaru saīsinot par teju mēnesi, tāpēc šoruden pagarināt vasaru kārojās kā vēl nekad iepriekš,” stāsta “Novatours” ceļotāja Liāna.

Ierašanās salā

Lai arī lidojums līdz salai ir teju piecas ar pusi stundas, tas nenogurdina. Tieši pretēji, iluminatora logā ieraugot zaļojošo salu, rodas neaprakstama pacilātības sajūta, prieks, laime, smaids.  

“Interesanti zināt,” norāda Liāna - “lai varētu lidot uz Madeiras salu, pilotiem ir jāiziet īpašs papildu apmācību kurss, lai saņemtu licenci atļaujai lidot uz Madeiru. Sānu vēja un īsā skrejceļa dēļ Madeiras galvaspilsētas Funšalas lidosta prasa papildu iemaņas, jo nosēšanās un pacelšanās notiek tikai un vienīgi manuāli bez autopilota. Mūsu reiss nosēdās perfekti, par ko pilots saņēma neviltotus aplausus.”

Bagāžas saņemšana notiek raiti, pasažieru plūsma uzskatāmi ar norādēm sadalīta, lai pēc iespējas ātri un bez drūzmēšanās varētu pārbaudītu visus nepieciešamos dokumentus. Lai ierastos Madeirā, vakcinētiem un pārslimojušamiem nepieciešams tikai uzrādīt sertifikātu, savukārt pārējiem nepieciešams PCR tests, kas veikts ne ātrāk kā 72h pirms ierašanās Madeirā. Tāpat visiem nepieciešams aizpildīt anketu vietnē madeirasafe.com un saņemt QR kodu. To pārbauda gan Rīgas lidostā, gan ierodoties Madeirā. Patīkams izņēmums ir bezmaksas tests, ko nodrošina Madeiras puse, pirms atgriešanās uz Latviju tiem, kam tas ir nepieciešams.

Klimats un daba

Sala ir vulkāniskas izcelmes, tomēr aktīvu vulkānu Madeirā nav. Laika apstākļi Madeirā ir maz mainīgi gada griezumā. Vēsākais un lietainākais mēnesis ir februāris, kad dienā gaisa temperatūra noslīd līdz +18 grādiem. Bet kopumā temperatūra ir +23 - +26 grādi. Klimats ir subtropisks un mitrs. Vienlaicīgi kalnos un pie okeāna var izbaudīt patīkamu svaigumu.

Kad portugāļi atklāja salu, to pilnībā klāja meži, un arī Madeira tulkojumā nozīmē - mežu sala. Salas klimats ir pateicīgs augiem, tādēļ te mājvietu atraduši arī daudzi citu zemju augi. Valsts ļoti rupējas par salas ekosistēmu, regulāri katru gadu tiek iestādīts liels daudzums koku pat augstu kalnos.

Funšala

Liānas atpūtas brauciens uzsākās Funšalā, par kuru viņa stāsta: “Funšala ir pārsteidzoši sakopta, zaļa, ziedoša. Promenāde gar okeāna krastu dāvā neaprakstāmus skatus, saulrietus, kurus var vērot katru vakaru. Pilsētas tirgus ir atsevišķa apmeklējuma vērts - augļu krāsainība un tirgotāju aizraujošie stāsti liek gribēt pagaršot pilnīgi visu. Un kur nu bez pasteis de nata - tradicionālā Portugāles kūka, kas pati kūst mutē un Madeirā būs atrodama jebkurā kafejnīcā.”

Kā obligātu apskates vietu Funšalā Liāna iesaka Rua de Santa Maria - ieliņu ar mākslinieciski noformētām un apgleznotām durvīm - ļoti skaisti un rosinoši šajā ieliņā uzkavēties pēc iespējas ilgāk.

Cits Liānas ieteikums salas iepazīšanai ir funikulieris, ar kuru aptuveni 15 minūtēs var uzbraukt kalnā Montē līdz botāniskajam dārzam Jardim Tropical Monte Palace. Savukārt atpakaļ uz pilsētu iespējams nokļūt visai aizraujošā un izklaidējošā veidā - ar īpašajām toboggan ragavām. Tās ir pītas ragavas, kuras stumj un stūrē divi tradicionālos apģērbos tērpti madeirieši. Ragavas slīdz pa īpaši gludo asfaltu un ātrums, kādu tās sasniedz pa stāvajiem celiņiem lejup, ir diezgan iespaidīgs. Tās būs 10 minūtes nebeidzamu smieklu un gandarījuma.

Ēdiens

“Madeira pilnīgi noteikti ir ēdiena baudītāju cienīgs galamērķis! Augļu un jūras velšu bagātība ir vārdiem neaprakstāma. Viss svaigs, kvalitatīvs, garšām un vitamīniem bagāts. Gar piekrasti ir neskaitāms daudzums kafejnīcu, restorānu ar bagātīgu un gardu virtuvi. Madeirieši prot pagatavot gardas maltīte un ar porciju lielumu neskopojas,” stāsta Liāna.

Madeirieši lieliski gatavo gan gaļu, gan zivis. Tradicionāls gaļas ēdiens Madeirā ir Espetada de Carne - liellopa šasliks, pagatavots uz dzīvas uguns. Pirms gatavošanas uz iesma tas tiek aptīts ar garšvielām bagātinātu sviestu, kas cepetim piešķir īpašu garšu un smaržu.

Filete de Peixe-Espada - tradicionāli pagatavota zobenzivs fileja ir vēl viens gards un patīkams pārsteigums. Salas apkārtējos ūdeņos zvejo un brīnišķīgi gatavo jūras asarus, tunčus un foreles.

Esot Madeirā, noteikti ir jānobauda ponču - neliels šots, kas sastāv no vietējā ražojuma ruma, svaigi spiestām apelsīnu un citronu sulām, kā arī medus.

Madeiras firmas zīme - marakuja. Šeit to var baudīt daudz un dažādos veidos - marakujas ponča, marakujas saldējums, marakujas mohito, kā arī, protams, svaigas. Ļoti populārs ir arī bananāss - tā garša ir gandrīz umami - ļoti, ļoti gards auglis, kura garšu grūti aprakstīt. Tikai tad, kad tas aiz gatavības pats sāk lobīt mizu, tas ir gatavs ēšanai.

Dažnedažādi apelsīnu un mandarīnu paveidi, papaijas, pūķa augļi, vairāku veidu banāni - augļu tirgū sajūta kā eksotiskās zemēs.

Atpūta

Madeira ir ļoti piemērota aktīviem un zinātkāriem tūristiem. Viscaur salas kalnus vij tā saucamās levadas - ūdens kanāli, kas radīti, lai ūdens rezerves novadītu uz tām salas daļām, kur tas vairāk nepieciešams. Lai arī šī spožā ideja radīta pirms vairākiem gadsimtiem, šie kanāli tiek izmanoti arī šodien, turklāt gar kanāliem ir izveidotas dažādas pastaigu takas ar aizraujošiem skatiem.

Uz salas ir atrodamas neskaitāmi daudz īpašas piknika vietas, kur iespējams kurināt dzīvo uguni, gatavot maltīti un pavadīt laiku svaigā gaisā.

Kopumā sala ir pateicīga apceļošanai ar īrētu auto - ceļi ir labi, ērti, parkošanās lēta. Sala ir tik mainīga un dažāda, ka katru dienu var nokļūt mazliet citā pasaulē. Santanas ciematā skatīt mazos, košos namiņus, apmeklēt brīnišķīgo Machico pilsētu un pludmali, aizraujošo Porto Moniz salas ziemeļrietumu daļā vai salas slavenības nr.1 - Krištianu Ronaldo muzeju. Madeirieši ļoti lepojas ar savu mazo paradīzi un ar prieku un lepnumu gatavi to izrādīt arvien pieaugošajam tūristu skaitam, vienlaicīgi spējot salu saglabāt skaistu, dabisku, zaļu un ziedošu.

Madeiras augstākais punkts, kur var nokļūt ar auto, ir 1860 metru virs jūras līmeņa. Iespaidīgi ir ne tikai tas, kā mainās veģetācija ar katriem nākamajiem simts metriem, bet arī aizraujošie skati, kas paveras no kalniem uz okeānu un salas dzīvi.

Drošība

Lielākā daļa viesnīcu un tūrisma dzīve ir koncentrēta salas dienvidu daļā. Madeira lepojas ar drošu epidemiloģisko situāciju, kas atjaunojusi tūristu pieplūdumu, savukārt daudzas viesnīcas pandēmijas laiku izmantojušas, veicot renovācijas.

Infrastruktūra Madeirā tiek ik gadu uzlabota, atjaunota, ceļi ir kvalitatīvi, droši, arvien vairāk apdzīvotas vietas starp kalniem tiek savienotas ar tuneļiem. Būvniecība rit pilnā sparā, eiropiešiem Madeira kļūst par pievilcīgu galamērķi, kur iegādāties īpašumus. Ar savu klimatu Madeira ir pievilcīgs atpūtas galamērķis jebkurā gada laikā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73631001sec.