Noslēpumainā Bulgārija: Interesantākie un būtiskākie fakti

Bulgārija ir kā labi glabāts noslēpums. Tā ieslēpusies starp lielām kaimiņvalstīm - Turciju, Grieķiju un Rumāniju - glabā virkni brīnišķīgu pārsteigumu. Kalni, jūra, rožu ziediem klātas ielejas, UNESCO Pasaules mantojumi, gards ēdiens, viesmīlīgi cilvēki, draudzīgas cenas un daudz cita vien trīs stundu ilga lidojuma attālumā no Latvijas. Tūroperators “Novatours” dalās svarīgākajos faktos par šo valsti.  

Atrašanās vieta

1.    Bulgārija atrodas Eiropas dienvidaustrumu daļā - Balkānu pussalā. Ziemeļos tā robežojas ar Rumāniju, dienvidos – ar Turciju un Grieķiju, rietumos – ar Serbiju un Maķedoniju, austrumos tās krastus apskalo Melnā jūra.

Vēsture

2.    Mūsdienu Bulgārija tiek uzskatīta par Eiropas senāko civilizāciju šūpuli – par to liecina vecākais jebkad atklātais zelta ornaments (datēts ar 5000. gadu pirms mūsu ēras), kas tika izrakts Halholīta nekropolē netālu no Varnas, kā arī seno apmetņu un apbedījumu vietas, kā arī pilskalni.

3.    Bulgārija nekad nav bijusi kolonizēta un nekad nav mainījusi savu nosaukumu.

4.    Arheoloģisko vietu skaita ziņā tā ir trešā bagātākā valsts Eiropā, topā ierindojoties ar Grieķijas un Itālijas.

5.    1976. gadā UNESCO atzina seno bulgāru kalendāru par precīzāko pasaulē.

Daba

6.    Bulgārijas dabiskā ainava ir daudzveidīga - to veido zemienes, līdzenumi, kalni, pakalni, upju ielejas, baseini un piejūras krasta līnija.

7.    Bulgārijas augstākais punkts ir Musala kalns (2925 m), bet zemākais - Melnā jūra.

8.    Bulgārija ir valsts ar lielāko dabisko minerālavotu skaitu kontinentālajā Eiropā. Kopumā to skaits pārsniedz 600, no kuriem vairāk nekā 250 šo avotu ūdens gadsimtiem ilgi izmantots kā ārstniecības līdzeklis.

9.    Bulgārija ir trešā bioloģiski daudzveidīgākā Austrumeiropas valsts. Tajā mājvietu ir radušas vairāk nekā 3500 augu sugas un gandrīz 415 putnu sugas.

10.    Bulgāriju apskalo Melnā jūra. Jūras piekraste ir 378 kilometrus gara. Populārākais un lielākais kūrorts ir Saulainais krasts, kas ir aptuveni 35 kilometru attālumā no Burgasas un 100 kilometru attālumā no Varnas lidostas. Tas savus viesus lutina ir 6 kilometrus garu smilšu pludmali, tīru ūdeni, mierīgu jūru un svaigu gaisu.

Kultūra

11.    Valsts nacionālais instruments ir “gaida”, plašāk pazīstams kā dūdas.

12.    Aizraujošs vietējais rituāls ir dejas uz oglēm (bulg. „nestinarstvo”) - pūšamo un sitamo instrumentu pavadījumā dejotāji transā dejo uz gruzdošām oglēm, turot rokās Sv. Kostantīna ikonu.

13.    Bulgārijas nacionālais alkoholiskais dzēriens ir rakija, ko gatavo no raudzētiem bumbieriem, vīnogām vai aprikozēm.

14.    Esot Bulgārijā, vērts ir nogaršot: “gjuvečs” - gaļas ēdiens, gatavots ar dārzeņiem, kartupeļiem un rūgušpienu; ‘’kebabs’’ - gaļa ar dārzeņiem; “kuftets” - ceptas gaļas kotletes; “miš maš” - olas ar tomātiem, pipariem un brinzu, “musaka” - maltā gaļa ar kartupeļiem, olām un baklažāniem; “sarme” - tīteņi no vīnogu vai kāpostu lapām; “tarators” - rūgušpiena aukstā zupa ar gurķiem, eļļu un garšvielām; “ayran” – turku dzēriens, kurš tiek gatavots no bulgāru jogurta. Bulgāru jogurtam ir tik daudz veselīgu īpašību, ka tā lietošana tiek uzskatīta par vienu no bulgāru tautas ilgdzīvošanas noslēpumiem.

Unikālais

15.    Lai cik mulsinoši tas arī nebūtu, bulgāri, sakot “jā”, krata galvu, bet kad vēlas pateikt “nē”, tie māj ar galvu.

16.    Bulgārija ražo 85% no pasaules rožu eļļas. Kazanlaka ir rožu eļļas iegūšanas centrs. Eļļu, ko ražo šajā reģionā, pazīst ar nosaukumu „zelta šķidrums”. Īstā rožu eļļa ir trīs reizes dārgāka par zeltu, lai iegūtu 1 kg rožu eļļas, nepieciešami 3000 kg rožu, bet, lai iegūtu 1 g eļļas – 1300 rožu ziedlapiņu. Rozes agri no rīta ar rokām novāc ap 2000 cilvēku. Ražas novākšanas noslēgumā, maija beigās vai jūnija sākumā, tiek rīkots festivāls.

17.    Bulgārija ir viena no lielākajām vīna eksportētājvalstīm pasaulē. Vīna ražošanas tradīcijas šai valstij aizvijas līdz pat Trāķijas laikiem. Slavenākie Bulgārijas vīni: „Sophia Merlot”, „Sophia Cabernet Sauvignon”, „Sophia Muscat Melnik”, „Manastirsko Szuszukane”, „Rosenthaler Kadarka”.

18.    Bulgārijā ir 9 UNESCO vietas: 7 kultūras objekti (Rila klosteris, Bojanas baznīca, Nesebras senā pilsēta, Kazanlakas trāķiešu kaps, Madaras jātnieka un klintīs izcirstās Ivanovas baznīcas) un 2 dabas objekti (Pirina nacionālais parks un Srebarnas dabas rezervāts).

19.    Bulgāru jogurts ir atzīts par vienu no labākajiem pasaulē. Tādu godu tas ir iemantojis, pateicoties unikālajām tās ražošanā izmantotajām Lactobacillus bulgaricus baktērijām, kas sastopamas tikai valsts teritorijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.91468692sec.