Viedoklis: Kā laikapstākļi Latvijā ietekmē ceļotāju tendences?

Kā laikapstākļi Latvijā ietekmē ceļotāju tendences? Ja Latvijā sola siltu vasaru (vai tā jau ir silta), tad nesamazinās pieprasījums pēc siltajiem galamērķiem – Ēģipti, Kipru, Itāliju? Varbūt viņi izvēlas braukt kur tuvāk? Un kā ir ar ziemu? Kas ir tie galamērķi kur šovasar latvieši pārsvarā dodas?

Jeļena Serebrjakova, ceļojumu aģentūras "Nikos Travel" īpašniece

Jā, laikapstākļi ietekmē ceļotāju vēlmes! Mums bija vairāki cilvēki, kas dienās, kad Latvijā uzsniga sniegs, zvanīja mums un rezervēja ceļojumus uz siltajām zemēm. Un bija arī cilvēki, kas bija pateikuši, ka nevēlas braukt, bet pārdomāja, jo ieraudzīja, ka tas laiks Latvijā ir nepastāvīgs. Novērojams, ka arī vairāk uz Jāņiem cilvēki brauc, jo tad ir brīvākas dienas un ierasts, ka Latvijā laikapstākļi ir slikti. Tā, ka jā – noteikti var just, ka Latvijas laikapstākļi ietekmē ceļotāju vēlmes. Protams, ir cilvēki, kuriem ir atvaļinājumi noteiktos laikos un viņi katru gadu šajos datumos arī brauc ceļojumos. Jūtam arī to, ka arvien pieprasītākas kļūst ekskursiju tūres, nevis tikai atpūtas ceļojumi uz siltajām zemēm. Cilvēki vēlas uz kādu muzeju aiziet, iepazīt pilsētas, apskatīt arhitektūru, ne tikai gulēt saulē. Protams, arī to cilvēki vēlas, bet ne visu atpūtas laiku. Ziemā novērojam to, ja ir vairāk sniegs, tad ceļo mazāk. Cilvēkiem pietiek ar to sniegu, kas ir Žagarkalnā vai kur citur. Protams, "naudīgākie" cilvēki, brauc kur vēlas un ieplānojuši katru gadu – mums ir vairāki pastāvīgie klienti, kas tā dara. Taču vairums tomēr pielāgojas laikam un ja nav tik daudz tās naudas, tad Latvijā pavada. Kaut vai brauc uz Lietuvas Druskininkiem.

Populārākie galamērķi šogad ir Grieķija, Turcija un Bulgārija. Tāpat arvien populārāka kļūst Itālija, it īpaši kūrorts Rimini. Par Itāliju arī īpaši interesējās tūrisma izstādē "Balttour 2017". Tie iemesli, kāpēc šie galamērķi ir populāri, ir tas, ka tie nav dārgi galamērķi, ir pieejami čarterlidojumi, un piedāvājumos viss ir iekļauts. Tāpat ērtums – tevi aizved līdz viesnīcai un par visu parūpējas.

Gunta Olsteine, "Amadeus Latvija", pārdošanas vadītāja

Tā kā mēs paši ceļojumus nepārdodam, tad nevaram runāt par tādu individuālo ceļotāju izvēli, bet mēs redzam kopējo pārdošanas apjomu un, piemēram, aprīlī, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, tas ir samazinājies. Tas ir skatoties par lidojumu skaitu visā valstī. Par maija mēnesi, protams, dati vēl nav pieejami. Taču kopumā laikapstākļi vēl nevarētu būt varējuši pārlieku ietekmēt cilvēku izvēles. Bet šogad izskanēja informācija, ka tiek prognozēta auksta vasara – teju kā Skandināvijā, un cilvēkiem vajadzētu gatavoties tam. Ja vēlas laiku pavadīt siltā vidē, tad jābrauc kaut kur pie Vidusjūras. Un tas, protams, ietekmē šīs cilvēku izvēles un vēlmes. Bet šobrīd ir pārlieku ātri runāt par to, cilvēki vēl nav saplānojuši atvaļinājumus.  Mēs gan zinām, ka turoperatoriem šogad veicas ļoti labi un daudzi jau ir izpārdevuši savus piedāvājumus.

Skatoties Latvijas ceļotāju statistiku par gadiem, būtībā apjomi nemainās. Mēs gan neredzam lietas, kuras tiek pārdotas pa tiešo – tie ir Airbaltic, Ryanair, kā arī citu kompāniju un arī turoperatoru piedāvājumi, bet mēs redzam ceļojumu aģentūru pārdoto. Un šie skaitļi ir stabili, tie nemainās. Četru – piecu gadu laikā tā svārstība ir aptuveni viens procents. Izmaiņu būtībā nav. Pat teroraktu gadījumā novērojams, ka kritums uz galmērķiem ir aptuveni trīs mēnešus, pēc tam pieprasījums atgriežas ierastajā apjomā.

Ilona Renckulberga, ceļojumu aģentūras "Ēdelveiss" valdes locekle

Mēs novērojam to, ka jo sliktāki laikapstākļi Latvijā, jo arī cilvēki mazāk vēlas ceļot. Interese tad samazinās. Pavasarī un vasarā, pat ja Eiropā ir silts, bet Latvijā auksts, tad cilvēkus maz interesē ceļošana. Savukārt laikam paliekot siltākam, uzreiz jūtam, ka cilvēki vairāk interesējas un piesakās! Tas tā jau gadiem novērots. Taču ziemā, ja ir vairāk sniegs Latvijā, tad ceļo vairāk uz siltajām zemēm. Par slēpotājiem runājot – tie atkal raugās pēc Latvijas laikapstākļiem. Ja ir sniegs Latvijā, tad viņi domā, ka arī ārzemēs būs sniegs un grib vairāk braukt. Ja nav, tad uzskata, ka arī Eiropā nebūs. Ļoti spriež pēc mūsu laikapstākļiem, nevis skatās internetā galamērķa laikapstākļus.

Šogad pieprasītākie galamērķi ir kalni un jūra – Austrija, Horvātija, arī Grieķija. Daudz arī dabas maršruti. Mēs maz piedāvājam tādus galamērķus kā čarterlidojumus uz Ēģipti, tāpēc arī jūtam atšķirību ar saviem galamērķiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 01.05.2024 GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57327294sec.