Ieva Anita Rieksta: Ilgtspēja tiešā veidā ir arī stāsts par konkurētspējas saglabāšanu

Lai mudinātu cilvēkus aizvien vairāk domāt par ilgtspēju, svarīgi fokusēties uz tām sabiedrības grupām, kas par šo jautājumu vēl neinteresējas. Viens veids, kā veicināt pievēršanos ilgtspējai, ir materiālā motivācija, piemēram, depozīta sistēma, kurā par katru nodoto taras vienību var saņemt 10 centus, bet tikpat liela nozīme ir ērtai un pārdomātai videi un infrastruktūrai – atkritumu tvertnēm šķirošanai, depozīta aparātiem utt. Jo vieglāk un vienkāršāk būs rīkoties ilgtspējīgi, jo vairāk cilvēki to darīs. Vienlīdz svarīga ir arī sabiedrības izglītošana, kur vienlīdz svarīga ir gan uzņēmumu, gan valsts un pašvaldību iesaiste. Jābūt veselīgai diskusijai starp visām iesaistītajām pusēm, jo mums visiem ir kopīgs mērķis. Viedokli pauž “Mežpils alus” zīmola vadītāja Ieva Anita Rieksta.

Ilgtermiņā ar ilgtspējīgiem risinājumiem var samazināt virkni izmaksu

Runājot par uzņēmumu iesaisti, jāuzsver, ka ilgtspējai jābūt ne tikai būtiskai daļai no komunikācijas, bet arī aspektam, kas tiek ņemts vērā, pieņemot stratēģiskus biznesa lēmumus. Ja raugāmies no biznesa viedokļa, ilgtspējīgie risinājumi patiesībā nereti palīdz samazināt izmaksas.  Jā, tas nenotiek uzreiz un ieguvumi var būt jūtami, piemēram, divu vai trīs gadu laikā, bet ilgtermiņā ar ilgtspējīgiem risinājumiem var samazināt daudzas izmaksas. Arī mēs ražotnē esam atraduši vairākus risinājumus, kas palīdz būt ilgtspējīgākiem un arī samazināt izmaksas, piemēram, alus tiek vārīts pēc īpaši izstrādāta grafika, izvērojot energoefektivitātes principus, vai arī – savācam un atkārtoti izmantojam tvertņu skalošanai to ūdens tvaika kondensātu, kas rodas vārīšanas procesā. Vairākas reizes izmantojam alus raugus un cenšamies otrreiz izmantot arī alus ražošanas blakusproduktus, piemēram, drabiņas jeb iesala graudu apvalkus – tās var izmantot gan lopbarībā, gan biogāzes ražošanai.

Patērētāji mūsdienās kļūst aizvien izglītotāki un prasīgāki

Ilgtspējas risinājumi tiešā veidā ir arī stāsts par konkurētspējas saglabāšanu – patērētāji mūsdienās kļūst aizvien izglītotāki un prasīgāki. Viņi uztver informāciju ne tikai no tā, ko redz veikala plauktā, bet arī papildus interesējas par ražošanas procesu, izejvielām, piegādātājiem utt. Šis aspekts jāņem vērā ne tikai uzņēmumu komunikācijā, bet arī citos procesos. Ilgtspēja aizvien biežāk kļūst par vienu no faktoriem, kas ietekmē patērētāju izvēli. Ilgtspējīgi risinājumi palīdz ne tikai konkurencē par patērētāju uzmanību un izvēli, bet arī domājot par darbinieku piesaisti.  Darbinieki un potenciālie darbinieki ir tādi paši cilvēki kā patērētāji – jaunieši, kuri šobrīd uzsāk darba gaitas, izvēloties vietu, kur veidot karjeru, ņem vērā arī uzņēmumu attieksmi pret vidi, darbiniekiem, dažādām sabiedrības grupām u.c.

Ilgtspēja nav tikai videi draudzīgi risinājumi

Apzināti pieminēju arī uzņēmumu attieksmi pret dažādām sabiedrības grupām un darbiniekiem, jo, runājot par ilgtspēju, mēs nereti domājam par zaļiem risinājumiem – enerģijas taupīšanu, videi draudzīgiem materiāliem u.c., taču patiesībā zem jēdziena “ilgtspēja” slēpjas arī daudz kas arī cits – cīņa pret diskrimināciju, iekļaujošas darba vides veidošana, taisnīgs atalgojums, atbildīga braukšana u.tml. Piemēram, “Aldaris” kā alus ražotājs ļoti daudz laika un līdzekļu velta sabiedrības izglītošanai par drošu braukšanu un to, ka alkohola lietošana nav savienojama ar transporta līdzekļa vadīšanu. Tāpat daudz uzmanības veltām drošībai darba vidē, organizējot apmācības un seminārus darbiniekiem.

Aizvien vairāk cilvēkiem rūp apkārtējā vide

Patiesībā tieši komunikācija, dažādas apmācības, semināri, akcijas un konkursi ir veids, kā mudināt sabiedrību aizdomāties. Tieši tāpēc jau otro gadu pēc kārtas organizējam arī sabiedrības līdzdalības kampaņu “Dari savu pilsētu labāku!”, kurā ikviens interesents līdz 30. novembrim aicināts iesūtīt savu ideju apkārtnes labiekārtošanai un pretendēt uz finansējumu idejas īstenošanai. Esam veikuši aptauju, secinot, ka 73% iedzīvotāju iesaistītes savas apkaimes vai pilsētvides uzlabošanā motivē tieši vēlme uzlabot tuvāko apkārtni. Arī aktivitāte šādās kampaņās apliecina, ka aizvien vairāk cilvēkiem rūp apkārtne un viņi ir gatavi iesaistīties, lai to uzlabotu. Un no otras puses – tas parāda, ka ir vēl ceturtā daļa iedzīvotāju, ar kuriem jāturpina komunicēt un strādāt. Atbildība pret vidi ir arī faktors, kas motivē mūs kā uzņēmumu. Mūsu komandā strādā cilvēki, kuriem rūp sabiedrība un vide, lielais mērķis ir zaļāka Latvija, un tas motivē gan maziem, gan lieliem projektiem un darbiem.

Kā saprast – kuram uzņēmumam patiešām rūp?

Par ilgtspēju runā daudzi uzņēmumi, taču daži par to tikai komunicē, daži – patiešām realizē šādus risinājumus. Nereti patērētājiem nav viegli izprast, kuram uzņēmumam šis temats patiešām rūp, tāpēc es ieteiktu uzticēties marķējumam un Latvijas vai starptautiskiem standartiem, kas liecina par ilgtspēju un videi draudzīgiem risinājumiem. Piemēram, “Latvijas Zaļais punkts” radījis iniciatīvu un preču zīmi “Zaļi pakots”, kuras mērķis ir nodrošināt, ka uzņēmēji savu produktu iepakošanai izmanto pārstrādājamu iepakojumu, ko iedzīvotāji var šķirot un būt droši, ka tas tiks pārstrādāts jaunās izejvielās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.38901305sec.