Ilze Jeļinska: Ja ir vēlēšanās, latviešu valodu var apgūt arī 70 gadu vecumā

Saskaņā ar pērn pieņemtajiem grozījumiem Imigrācijas likumā būtiski pieaudzis to cilvēku skaits, kuriem jākārto latviešu valodas pārbaudes. Tas palielinājis arī to cilvēku loku, kuri nolēmuši apgūt latviešu valodu vai pilnveidot jau esošās zināšanas. Latviešu valodu aktīvi apgūst arī Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri dzīvo Latvijā. Lai gan pastāv uzskats, ka svešvalodas vislabāk apgūt tieši bērnībā, ar pārdomātām un atbilstošām metodēm, valodas var mācīties jebkurā vecumā. Galvenais, ir patiesa vēlme iemācīties valodu, nevis apmeklēt nodarbības tikai “ķeksīša pēc”. Viedokli pauž Eiropas Tālmācības centra pedagoģe Ilze Jeļinska.

Ar regulārām nodarbībām latviešu valodu var apgūt jebkurā vecumā

Latviešu valoda nebūt nav vienkārša valoda – ir garumzīmes, mīkstinājuma zīmes, darbības vārdu locīšana un citi aspekti, kas nav sastopami citās valodās, tāpēc latviešu valodas apguve no nulles var būt gana izaicinoša, tomēr iespējama, turklāt, jebkurā vecumā. Tas, ka svešvalodu vislabāk apgūt tieši bērnībā, zināmā mērā ir mīts – esmu strādājusi gan ar jauniešiem, gan ar senioriem, ar cilvēkiem, kuri atbraukuši no Ukrainas, no Krievijas, un secinājums ir viens – ar regulārām nodarbībām, piemēram, divas reizes nedēļā, jau gada laikā valodu var apgūt tādā līmenī, lai sarunātos, izteiktos, saprastu citus un iekļautos sabiedrībā. Izaicinošākais ir rakstīšanas prasmes, bet arī tas nav neiespējami – arī vecumā virs 70 gadiem divu mēnešu laikā rakstīšanas prasmes var uzlabot par 34%. Atšķirība starp jauniešiem un vecākiem cilvēkiem ir tikai tāda, ka jaunieši mazāk baidās kļūdīties un vieglāk pieņem lēmumu par jaunas valodas mācīšanos.

Katram sava motivācija

Cilvēkiem, kuri uzsāk latviešu valodas apguvi, mēdz būt dažāda motivācija – vieni vēlas dzīvot Latvijā kā pilnvērtīgi sabiedrības locekļi, citi – saglabāt esošo darbu, vēl citu – atrast jaunu darbu vai virzīties pa karjeras kāpnēm. Ir daļa, kuriem papildus motivācija nav nepieciešama, viņi uztver par pašsaprotamu, ka nepieciešams apgūt tās valsts valodu, kurā dzīvo.

Patiesa vēlme mācīties, nevis tikai “ķeksīša pēc”

Runājot par to, kā vislabāk apgūt latviešu valodu, tad jāuzsver, ka nav vienotas formulas, kas der visiem. Vieniem piemērotākās būs individuālās konsultācijas, bet citiem – darbs grupā, kur kopīgiem spēkiem var motivēt viens otru. Mācoties tālmācībā, ieteicamais grupas lielums ir aptuveni 10 cilvēki – tad audzēkņiem ir gan pietiekami interesenti, piemēram, darboties grupām vai pa pāriem, gan arī pietiekami daudz laika uzdot sev interesējošos jautājumus un saņemt individuālu pieeju. Svarīgākais ir patiesa vēlme mācīties, tad arī viss izdosies. Ja nodarbības tiek apmeklētas tikai “ķeksīša pēc”, latviešu valodas apguve var būt ļoti izaicinoša.

Mācības grupās un individuāli

Ar kādām metodēm var pilnveidot latviešu valodas zināšanas? Darbojoties grupās vai individuāli svarīgi ir izdales materiāli, ar kuru palīdzību var meklēt valodas kopsakarības, savukārt, darbojoties pāros iespējams izspēlēt dažādus dialogus un sarunas, kas noderēs arī reālajā dzīvē. Papildus nodarbībām ir dažādas lietas, ko var darīt arī mājās, lai ātrāk sasniegtu vēlamo mērķi, piemēram, lasīt avīzes, žurnālus un grāmatas latviešu valodā – tas palīdzēs papildināt vārdu krājumu. Šeit gan jāpiezīmē, ka nevajadzētu uzreiz sākt ar ļoti sarežģītu literatūru, vislabāk izvēlēties pasakas vai detektīvromānus. Viegli uztverams teksts un aizraujošs sižets ir svarīgi priekšnoteikumi, lai rosinātu vēlmi lasīt.

Animācijas filmas un tiešsaistes platformas

Vēl viena no lietām, kas var palīdzēt apgūt latviešu valodu, ir animācijas filmas. Nevajadzētu domāt, ka tās var skatīties tikai bērni – valodas apguvei tās noderēs jebkurā vecumā. Papildus tam ļoti noderīga ir arī platforma elaipa.lv, kurā var izvēlēties gan vēlamo valodas apguves līmeni, gan sev interesējošo tēmu un pildīt lasīšanas, klausīšanās, kā arī rakstīšanas uzdevumus, vai darboties ar vārdnīcu.

Lai veicinātu motivāciju, svarīgi atrast piemērotāko pedagogu un grupu, kurā var justies komfortabli un droši. Piederības sajūta ir ļoti svarīga, lai saglabātu motivāciju arī tad, ja viss neizdodas tik viegli, kā cerēts. Daudzi cilvēki vienkārši baidās spert pirmo soli, bet tiklīdz tas ir izdarīts, tālāk viss ir daudz vieglāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48052907sec.