LVRA: Latvijas atrašanās pēdējā vietā ES pēc ārvalstu tūristu plūsmas ir likumsakarīga [1]

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) vērš uzmanību uz nepieciešamību īstenot atbildīgu, pārdomātu un ilgtermiņa Latvijas kā tūrisma galamērķa veicināšanas stratēģiju, nodrošinot finansējuma nepārtrauktību. Šobrīd, kad saskaņā ar Eurostat datiem, pakalpojumu eksporta īpatsvars Latvijā veido tikai 19,2% no valsts kopējā IKP, turpretim Igaunijā tie ir 31,2%, Lietuvā 27,0% (kopējais eksporta apjoms Latvijā veido 63,5% no IKP, savukārt Igaunijā un Lietuvā rādītājs ir attiecīgi 79,6% un 78%), eksporta veicināšanai ir jākļūst par ekonomiskās attīstības pamatu. LVRA vērš uzmanību, ka par aktivitāšu īstenošanu atbildīgās Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīcības iespējas ir ierobežotas, neradot pamatu tūrisma kā Latvijai nozīmīgas pakalpojumu eksporta nozares attīstībai.

Lai nodrošinātu veiksmīgu 2024. gada tūrisma sezonu, ir nepieciešams īstenot atbilstošas starptautiskā tūrisma mārketinga aktivitātes, Latvijas valsts kā tūrisma galamērķa popularizēšanas un valsts tēla veidošanas kampaņas, kurām ir nepieciešams atbilstošs finansējums. Salīdzinot ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju, Latvija piešķir vismaz uz pusi mazāku budžetu mārketinga aktivitātēm. Igaunijas kopējais tūrisma mārketinga budžets 2024. gadam pārsniedz 7 miljonus eiro. Lietuvā tam ir paredzēti aptuveni 6 miljoni eiro gadā. Turklāt, gan Igaunijā, gan Lietuvā jau šobrīd notiek tūrisma veicināšanas aktivitāšu plānošana, paredzot gan žurnālistu vizītes, mārketinga kampaņas un darījumu pasākumu organizēšanu. Savlaicīgi pieejams finansējums, kas ļauj plānot aktivitātes, ļaus sasniegt noteiktos mērķus, proti jau 2025. gadā sasniegt rādītājus, kas pārsniegs vēsturiski līdz šim veiksmīgāko tūrisma sezonu 2019. gadā. Līdzīga pieeja finansējuma nodrošināšanai kaimiņvalstīs ir paredzēta vairākiem gadiem, kas par tūrismu atbildīgajām organizācijām paver dažādas ilgtermiņa plānošanas iespējas.

Savukārt Latvijā joprojām nav skaidrības par pieejamo finansējumu 2024. gadam un informācija par plānotajām aktivitātēm 2024.-2025. gadam nav pieejama vispār. Tas nozīmē, ka gada sākumā tūrisma veicināšanas aktivitātes faktiski nav iespējamas un ir apgrūtināta turpmāko aktivitāšu plānošana. Šādos apstākļos nozares uzņēmēji faktiski tiek ierobežoti savu aktivitāšu plānošanā, nepastāvot skaidrībai par sagaidāmajām tūrisma veicināšanas aktivitātēm, mērķa tirgiem un konkrētiem klientu segmentiem. Vēl vairāk, bez ilgtermiņa valsts tūrisma mārketinga budžeta plānošanas, tiek radīti apstākļi, kad darījumu tūrisma, kas ir viena no Latvijas stratēģiskajām tūrisma prioritātēm, attīstība tiek bremzēta, neizpildot tos uzdevumus, kas noteikti, piemēram Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2027.gadam, kurā ir noteikts ka darījumu tūrisms ir viens no atbalstāmajiem virzieniem, ņemot vērā tā pievienoto vērtību.

Latvija ir stabilā pēdējā vietā visā Eiropas Savienībā pēc ārvalstu tūristu plūsmas atgūšanās salīdzinājumā ar 2019. gadu un izskatās, ka tas ir pilnībā likumsakarīgi. Nav saprotams, kādēļ netiek veiktas apjomīgas un stabilas investīcijas eksportējošā nozarē, kas 2022. gadā nodrošināja Latvijai vairāk kā 1 miljardu eiro pienesumu un sastādīja 14% no visa Latvijas pakalpojumu eksporta. Vai tiešām neziņa par budžetu un nākamā gada mārketinga aktivitātēm gada pievakarē (decembrī) ir pieņemama?

LVRA ieskatā ienākošā tūrisma daļa Latvijas pakalpojumu eksporta bilancē ir palielināma līdz vismaz tādam pašam apmēram kāda tā ir Lietuvā vai Igaunijā, radot tiešu ekonomisku pienesumu valstij un sekmējot eksporta attīstību, tomēr tas ir iespējams tikai nodrošinot stabilu finansējuma apjomu valsts tūrisma mārketinga aktivitātēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Kristaps 12/06/2023 18:50 Viens būtisks faktors, kam tūristi pievērš uzmanību ir noteiktās valsts attieksme cilvēktiesību jautājumos.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62438297sec.