Jaunais gads ar jauniem plāniem - iz vēstures līkločiem

Jaungada apņemšanām ir gadu tūkstošiem senas saknes. Senie babilonieši ir fiksēti kā pirmie, kas veic apņemšanos Jaunajā gadā. Viņiem Jaunais gads gan iesākās martā, kad tika sēta jaunā raža, un to svinēja ar 12 dienu gariem svētkiem. Svētku laikā tika iecelti vai apstiprināti esošie valdnieki, un doti solījumi dievībām samaksāt parādus un atgriezt to, ko katrs bija aizņēmies. Viņi ticēja, ka vārda turēšana nodrošinās dievu labvēlību gaidāmajā gadā.

Tradīcija turpinājās arī senajā Romā, kad Jūlijs Cēzars ieviesa jauno kalendāru, nospraužot gada sākumu 1. janvārī. Svētkos tika godināts dievs Jāns, kuram bija divas sejas, ticot, ka viņš simboliski lūkojas aizgājušajā gadā un uz priekšu nākotnē. Tāpēc romieši upurēja dievībai, cerot gūt labvēlību nākamajam gadam.

Arī viduslaikos Jaunais gads bija laiks, kad Eiropā bruņinieki atkārtoja savu bruņniecības zvērestu, tam kļūstot par apņemšanos uzturēt bruņnieciskās vērtības. Kristietībā Jaunā gada apņemšanās gan kļuva par ieražu, kuras ietvaros reflektēt par pagātnes kļūdām, pabeigt iesākto un apņemties kļūt labākam nākotnē. Neskatoties uz reliģiozajām saknēm, Jaunā gada apņemšanās šodien ir sekulāra prakse. Par laicīgiem svētkiem Jaunais gads kļuva 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā, kad sāka rīkot Vecgada balles un uguņošanas.

Arī latviešiem ir Jaungada tradīcijas, kas slēpj dziļu simbolismu. Par aizvadītajiem 12 mēnešiem galdā jāliek 12 ēdieni, kam katram bija sava nozīme un jēga. Skābus kāpostus ēda, lai Jaunajā gadā vairs nebūtu skābuma. Ēdot zirņus, tika apēstas asaras, bet katram viesim no pasniegtās zivs bija jāpaņem un makā jāieliek zvīņa, lai būtu nauda. Taču tā vietā, lai veiktu solījumus dieviem, cilvēki lielākoties apņemas lietas sev, centrējot savu apņemšanos ap pašu izaugsmi un uzlabošanos. Vienīgi šodien cilvēki mēdz apņemties Jaunajā gadā pārāk daudz, vai uzstādīt nesasniedzamus mērķus, tāpēc Jaungada apņemšanās panākumu līmenis nemēdz būt augsts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 04.05.2024 Izpēdo Dienvidkurzemi Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.32884693sec.