Marius, ceļotājs no Lietuvas: Arī necilā ciema baznīcā var pukstēt liela ticības sirds

Vītautavas Sv. Antana Paduvieša baznīca Lietuvā. Nav jābūt dedzīgam katolim, lai apjūsmotu apbrīnojamo veco baznīciņu mantojumu vai tūkstoš gadus veco liturģisko rituālu fenomenu, kas gandrīz nemainīgs saglabājies līdz mūsdienām.

20220525-Vitautava_02

Nemaz nerunājot par dziļi ticīgiem cilvēkiem, kuru dzīvē reliģija ieņem nozīmīgu vietu. To, cik organiski mūsdienu sabiedrībā izplatās kristīgās tradīcijas, varēja novērot pagājušajā gadā Traķu novadā ceļojumā maršrutā „Svētuma un miera dienas”, kurā negaidīti iekļāvās Vītautavas Sv. Antana atlaidas.

Iestājoties vasarai, šo mazo draudzi vienkārši pārpludina milzīgas svinības – ikgadējo Lielo Sv. Antana atlaidu tradīcijas nespēja iznīcināt pat drūmie padomju laiki.

20220525-Vitautava_03

1939. gadā celtā mājīgā koka baznīciņa, kurai ir viens tornis, nosaukta par godu Sv. Antanam Paduvietim. Kristīgajā tradīcijā viņš tiek uzskatīts par lielu brīnumdari, kura palīdzība tiek lūgta dažādos gadījumos. Ne velti agrāk tas bija viens no populārākajiem zēnu vārdiem Lietuvā.

20220525-Vitautava_04

Ir Sv. Neauglīgās ģimenes velta lūgšanas Antanam Paduvietim, viņam pat tiek lūgts palīdzēt atrast pazaudētas vai atgūt nozagtas mantas. Līdz mūsu dienām viņu nevar „sadalīt” Lisabona, kur viņš dzimis, un Paduja, kur viņš nomira, – pilsētas nespēj vienoties, kādam vajadzētu būt svētā pievārdam.
Sv. Antana atlaidas Vītautavā ir lieli svētki ticīgajiem – tā ir diena, kad pēc baznīcas noteikto liturģisko rituālu veikšanas var saņemt grēku piedošanu un nopelnīt piedošanu sev un mirušajiem.

20220525-Vitautava_05

Svinīgā Sv. Mise, kora dziedājums, ērģeļu dunoņa, kopīga lūgšana sinhroni pukstošām sirdīm – tas viss sakrālā, pacilājošā atmosfērā.

20220525-Vitautava_06

Pēc mises pievienojoties svētku burzmai, kurā baudīt ne tikai mielastu, bet arī nepastarpinātu komunikāciju, jau drīz varat sajusties kā šīs kopības un kopienas neatņemama sastāvdaļa.

Tas ir brīnišķīgs dzīvs piemērs tam, kā gadu no gada sirsnīgi koptās tradīcijas palīdzējušas Vītautavas draudzei izdzīvot līdz mūsdienām.

Atgādne ceļotājam
Sv. Antana atlaidas Vītautavas Sv. Antana Paduvieša baznīcā šogad notiks 12. jūnijā

Plašāka informācija – https://eventstrakai.lt/ru

20220525-Vitautava_20

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42391896sec.