No tradicionāliem ēdieniem līdz neparastiem eksperimentiem: galamērķi Lietuvā ēdienu cienītājiem

Kaut arī mēs paši vēl iepazīstam savu nacionālo virtuvi un atklājam jaunas garšu kombinācijas, tas neliedz doties gardēžu brīvdienās pie mūsu kaimiņiem lietuviešiem. Lai gan ikviens dažādos tūrisma ceļvežos var atrast vietas, kur palutināt savas garšu kārpiņas, šoreiz piedāvājam izcelt interesantus gastronomiskos galamērķus Lietuvas kūrortu pilsētās un teritorijās, kas pārsteigs ikvienu ēdienu cienītāju.

Neierastās garšas Druskininkos

Druskininki ir populāra atpūtas vieta, kurā noteikti jānobauda ēdieni, kas gatavoti no sēnēm un ogām, kuras nāk no tuvējiem mežiem. Tradicionālākais šī reģiona ēdiens ir “banda” jeb rīvētu kartupeļu pankūkas, kas ceptas cepeškrāsnī uz kaltētām kāpostu lapām.

Ja sirds un vēders alkst pēc interesantākām garšu kombinācijām, tad Druskininki ir īstā vieta, kurp doties. Lietuvas jaunie pavāri maina ierastās garšas un eksperimentē ar vietējiem produktiem, tādēļ Druskininkos var nobaudīt nātru vai dedzinātu melno saldējumu, dzintara tēju, kā arī daudz ko citu neierastu.

Druskininkos atrodas vairāki Lietuvā zināmi restorāni, piemēram, “Velvetti”, mājdzīvniekiem draudzīgā kafejnīca “The House”, kurā tiek piedāvāta īpaša ēdienkarte suņiem, kā arī restorāns “Romnesa”, kurā atrodas arī Lietuvas tradicionālā deserta “šakotis” muzejs, kurā var uzzināt ne tikai par tā vēsturi, bet var to arī nogaršot.

Vairāk par restorāniem un kafejnīcām Druskininkos uzzini: https://druskininkai.lt/en/

Izbaudiet mieru un kulināriju Birštonā

Birštona ir vēsturiska pilsēta, kas atrodas etnogrāfisko reģionu krustpunktā. Mierpilnā vieta jau izsenis ir slavena ar unikālo dabu, tūrisma apskates vietām un ārstniecības iespējām, bet šeit ir iespējams nobaudīt arī gardus ēdienus un interesantas vietējo iedzīvotāju receptes.

Šajā kūrortpilsētā gardēži noteikti novērtēs kulināro mantojumu – “bandi”, “štiliboršču”, kā arī tradicionālo lietuviešu kartupeļu ēdienu “švilpikai”, tomēr jāņem vērā, ka šeit tiek apvienots tradicionālais ar neparasto – šie ēdieni sader kopā ar zilo sieru un grauzdētiem kaperiem, kā arī “švilpikai” tiek pasniegts kopā ar nātru pesto un kaņepju sēklām. Saldumu un desertu mīļotājiem noteikti jānobauda pašmāju saldējums ar safrānu.

Vairāk par gardēžu galamērķiem Birštonā: https://www.visitbirstonas.lt/lv/


Svaigas zivis Neringā

Neringas vietējā virtuve nav iedomājama bez zivīm. Viens no tradicionālākajiem zivju ēdieniem šeit ir cepts tuncis, kura ķeršanai tiek izmantota sena vietējo iedzīvotāju metode “bumbinimas” (zivju ķeršanas tīkli tiek izvietoti ūdenī zem ledus), kas ir iekļauta arī Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma krājumā.

Kuršu kāpās kūpinātās zivis ir leģendāras – to gatavošanas noslēpumi tiek nodoti no paaudzes paaudzē. Zivis tiek kūpinātas nelielās kūpinātavās, pārsvarā pavisam netālu no vietas, kur tās ir noķertas. Vietējie iedzīvotāji stāsta, jo zivs ir svaigāka, kad to kūpina, jo vairāk tā kūst mutē. Kūpinātas zivis Neringā ir atrodamas katrā apdzīvotā vietā, dažas vietējās kafejnīcas rīko arī kūpinātu zivju degustācijas.

Vairāki Nidas restorāni ir iekļauti 30 labāko Lietuvas restorānu sarakstā. Restorānā “MEAT” tiek gardi pagatavotas ne tikai zivis, bet arī sātīgi gaļas ēdieni, krastā esošais restorāns “Sofa de Pancho” ir ne tikai vienīgais meksikāņu kultūras un gastronomijas pārstāvis Nidā jau vairākus gadus, bet arī “ēdienu laboratorija”, kurā tiek eksperimentēts ar garšām, toties restorāns “Nerija” gatavo svaigas zivis, kuras piegādā vietējie zvejnieki.

Vairāk par restorāniem Neringā uzzini: https://visitneringa.com/en/

Traķu garšas mantojums

Traķu pilsēta jau kopš viduslaikiem ir īpaša ar savu multikulturālo mantojumu, tādēļ šeit var nobaudīt gan karaīmu “kibini” pīrādziņus, gan lielas formas pīrāgus ar pildījumu “kiubete”, kuru nosaukums karaīmu valodā nozīmē “karavīra vairogs”. Šie pīrāgi simbolizē vienotību, kā arī tas ir prieka un veiksmes nesējs. Lietuvieši mīl arī zupas, bet iecienītākā ir “šaltibarščiai” jeb aukstais borščs, kas līdzinās latviešu aukstajai biešu zupai.

Traķos iespējams nogaršot vēl vienu nacionālo desertu “simtlapis”. Tas ir mīklas izstrādājums, kuram klāt tiek pievienots daudz medus un magoņu sēklas. “Simtlapis” ir plaši pazīstams visā pasaulē, taču sākotnējā recepte nāk no Lietuvas tatāriem. Šokolādes mīļotājiem noteikti ir jāapmeklē Traķu Šokolādes nams, kurā konfektes tiek gatavotas ar rokām pēc labākajām beļģu šokolādes tradīcijām.

Vairāk par gardēžu galamērķiem Traķos uzzini: https://www.trakai-visit.lt/lv/

Kulinārijas piedzīvojumi Ignalinā

Ignalina ikvienu pārsteigs gan ar tradicionāliem, gan eksotiskiem ēdieniem. Vietējais amatnieks demonstrēs šī reģiona zivju gatavošanas tradīcijas, kā arī Ignalinas viesiem ir iespēja piedalīties “šakotis” kūkas gatavošanas demonstrācijās un izpētīt nacionālā garduma vēsturi.

Tiem, kuri vēlas nobaudīt eksotiskākas delikateses, būs laipni gaidīti “JolVik” circeņu fermā, kurā šie kukaiņi tiek gatavoti dažādās variācijās – ar Adigejas kalnu sāli un ķiplokiem, ar asajiem un saldajiem pipariem, ar kurkumu un baziliku, kā arī ar karameli, šokolādi, iebiezināto pienu un pat ar zemenēm! Toties viesi, kuri nav gatavi nobaudīt circeņus, var doties uz Putnu ciemu, kur varēs redzēt un iepazīt daudzus putnus, un nobaudīt dažādu putnu olu kulteņus.

Vairāk informācijas par Ignalinu uzzini: https://www.ignalina.info/en/


Palangā zivju diena ir katru dienu

Ekskluzīvais restorāns “Žuvinė” ir vienīgais zivju ēdienu restorāns Palangā, un tas darbojas jau 20 gadus. Lietuvas reģionam raksturīgais klimats nosaka restorāna svaigo zivju sortimentu, kas mainās līdz ar gadalaikiem. Rudenī var baudīt brekšus, stores un mencas, ziemā – līdakas, pavasarī – Baltijas paltusus, butes, savvaļas samus, bet vasarā – zušus. Jūras veltes un zivis no pasaules okeāniem restorānu sasniedz visu gadu, tādēļ jebkurā gadalaikā gardēži var doties uz Palangu baudīt gardus ēdienus.

Vairāk par gardēžu piedzīvojumiem Palangā uzzini: https://www.palangatic.lt/en/

Garšu buķete Zarasos

Viesojoties Zarasos, noteikti jāapmeklē Šlininku ūdensdzirnavas, kurā 300 gadu garumā ir saglabājušās autentiskās iekārtas miltu malšanai. Dzirnavās joprojām tiek ražoti “Razavi” (vienreiz malti) milti no rudziem un kviešiem, manna un klijas. Blakus esošajā amatu mājā dzirnavu apmeklētāji var nobaudīt dažādus izstrādājumus, kuru cepšanā izmantoti turpat samaltie milti, tai skaitā var nodegustēt īpašos lietuviešu rudzu čipsus, kā arī klausīties dzirnavnieka stāstos par šīs vietas vēsturi un ikdienas piedzīvojumiem šajā amatā.

Zarasu kūrortu teritorijā ir vērts nobaudīt arī liellopa gaļas karpačo ar mārrutku salātiem un grauzdētu “ciabatta” maizi.

Vairāk par garšu piedzīvojumiem Zarasos uzzini: https://www.visitzarasai.lt/lv

Anīkšči

Anīkščos zina, ka visi mīl labi paēst un bieži tiek meklēti jauni atklājumi gardēžu ceļojumā. Niūronys ciemā tiek rīkotas izglītojošas programmas, lai iepazītu lietuviešu ēdienus, toties Anīkšču vīna darītavā varēs uzzināt vairāk par Lietuvas vīna darināšanas tradīcijām, kā arī varēs nodegustēt saražoto produkciju.

Šīs kūrorta teritorijas restorānos tiek gatavoti dažādi ēdieni, kuru sastāvā noteikti ir jābūt kaut kam dabīgam, tikko no vietējā meža vai blakus esošā dārza, kā arī tiem ir jāatspoguļo labākās pazīstamo sastāvdaļu garšas nianses.

Vairāk par Anīkščiem un restorāniem kūrortu teritorijā: https://www.infoanyksciai.lt/lv/

Gardēžu jaunumi Kauņas rajonā

Kauņas rajona kūrorta teritorija piedāvā trīs jaunumus gastronomijas tūristiem. Kafejnīca “Piliakalņa pagalms” ir ģimenes uzņēmums, kurā var baudīt kafiju, giru jeb lietuviešu kvasu un desertus, toties pa kafejnīcas logiem var vērot elpu aizraujošu skatu uz Nemunas upi un Sklandytoju kalnu pāri tai, kā arī Raudondvaris Sv. Terēzes Jēzus bērniņa baznīcas torņiem.

Restorānā “Scena” pavāri gatavo uz īpašā Josper grila, kas ir kā hibrīds starp grilu un cepeškrāsni, toties restorāns “Kumeliuko sapnas” jeb “Kumeļa sapnis” izceļas ar to, ka picu krāsns ir uzstādīta zirgu pārvadāšanai paredzētajā piekabē.

Vairāk par gardēžu galamērķiem Kauņas rajonā uzzini: https://visit.kaunas.lt/en/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70277596sec.