Daugavpilī gatavojas Ziemas saulgriežiem

Svētdien, 2023. gada 17.decembrī, plkst. 15.00 Vienības nama koncertzālē (Rīgas iela 22a), gatavojoties Ziemas saulgriežu laikam, notiks koncerts „Svātki guoja”.

Ziemas saulgrieži jau no mūsu senču paaudzes ir prieka un līksmības laiks, kad tika svinēta gaismas uzvara pār tumsu, jo pēc gada garākās nakts saule atkal griežas uz pavasara pusi. Tāpēc, gatavojoties gaismas nākšanai, kopā ar Latvijas mūsdienu tautas mūzikas grupu „Laiksne”, Vienības nama Latviešu un latgaliešu centra folkloras dziesmu un deju kopu „Svātra”, „Svātras” jauniešu grupu un „Svātriņu” tiks izdziedātas Ziemassvētku  laika latviešu un latgaliešu tautas dziesmas,  izspēlētas tradicionālās ziemas laika izdarības un ķekatās iešana.

Ieeja koncertā bez maksas.

Grupa „Laiksne“ jau 30 gadus spēlē mūsdienīgi interpretētu tautas mūziku, izmantojot gan tradicionālu, gan arī iekrāso savu mūziku ar basģitāras un perkusiju skaņām. „Laiksnes“ vokāls ir balstīts tradicionālajā dziedāšanā, un grupas repertuārā ir arī a capella skaņdarbi. „Laiksne“ spēlē arī tradicionālos latviešu dančus un ir labi apguvušas kāzu rituālus un gadskārtu svētku svinēšanas tradīcijas. Ar savām tautas mūzikas interpretācijām koncertos un ierakstos "Laiksne" ieņem nozīmīgu lomu Latvijas folkloras kustībā, turpinot priecēt savu klausītāju loku ar jaunām dziesmām.

„Svātra”  latgaliešu valodā ir nojauta un nojausma. Folkloras kopa savu dziedāšanas un dejošanas prieku dāvā klausītājiem un skatītājiem kopš 1994. gada.

Folkloras kopas dziesmās un dejās skan nojauta par senču dzīvi un tradīcijām. Vairāk nekā 30 dziedātāju un dejotāju “Svātrā” gūst gudru padomu, kā nodzīvot pēc iespējas pilnvērtīgāku, daudzveidīgāku un cilvēcīgāku mūžu. Grupas repertuārā, kas ir izskanējis vairākos starptautiskajos folkloras festivālos un koncertos Latvijā, Lietuvā, Austrijā, Itālijā u.c., ir gan gadskārtu ieražu, tradīciju, godu, sadzīves un mitoloģiskās dziesmas, gan dancojamas kadriļas, lanceti un rotaļdejas.

Kopš 2023.gada “Svātras” kolektīvā iesaistīto dalībnieku skaitu  ir papildinājusi “Svātras” jauniešu grupa un bērnu grupa “Svātriņa”.

Informējam, ka pasākuma laikā notiks fotografēšana un/vai filmēšana publicitātes un vēsturiskajām vajadzībām.

Pasākumu rīko Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādes „Vienības nams” struktūrvienība „Latviešu un latgaliešu kultūras centrs”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44095111sec.