Valmierā būs Simjūda tirgus

Kā siltu dūrainīšu raksti, kuros pasaules kārtība, īpašo rudens rakstu Valmierā veido arī Simjūda tirgus. Tur arī sava pasaules kārtība – sirds siltums amatnieku radītajā, saule gardās un veselīgās rudens veltēs, spēcinoši danči, dziesmas un citas lustes pirms ziemas miera. Aicinām uz Simjūda tirgu Valmierā 8. oktobrī plkst. 10.00–16.00. Šoreiz Simjūda tirgus jaunā vietā – Rīgas ielā, posmā no Kārļa Baumaņa ielas līdz Limbažu ielai, kā arī Vecpuišu parkā.

Ap 400 tirgotāju gan no Valmieras un Valmieras novada, gan no Rīgas, Salacgrīvas, Limbažiem, Gulbenes, Alūksnes, Aizkraukles, Jelgavas, pat Tukuma, Kuldīgas u.c. sabrauks Valmierā, līdzi vedot gardumus un dažādus darinājumus. “Piedāvājumā ir plašs ziemas preču piedāvājums – cimdi un zeķes, cepures un šalles, mēteļi un pančo. Ir plašs koka izstrādājumu klāsts. Un, protams, ēdamlietas – gan saldummīļiem ievārījumi, sukādes, kūkas un piparkūkas, gan brangāki meistarstiķi – maize, zivis, sieri un kūpinājumi,” stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Tirgus kņadu papildinās kāds īpašs skanējums – leijerkastes mūzika, turklāt par noskaņu rūpēsies arī ielu muzikanti. Rudens krāsas un tirgus ritmu dzirdēsim arī divu pūtēju orķestru skanējumā – Vecpuišu parkā plkst. 11.00–11.30 uzstāsies Valmieras Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības pūtēju orķestris, bet plkst. 12.00–12.30 – Dikļu pūtēju orķestris. Īstos vārdus labam garastāvoklim skandēs folkloras kopa “Mežābele” (plkst.11.30–12.00), folkloras kopa “Dzīne” (plkst. 13.00–13.30) un tautasdziesmu draugu kopa “Stutes” (plkst. 13.30–14.00). Par lustīgu tirgus izskaņu parūpēsies jautro ziņģu kapela “Abulmalas Burlakas”, Vecpuišu parku pieskandinot plkst. 14.30–15.00.

“Amatniecības tirgū rādīt vēsturiski saglabājušos amatus ir latviskā dzīvesziņa, īpašais kods. Amatnieku tirgus ir daudz vairāk par iepirkšanos – tā ir tautas tradīcija. Lai tradīcija, kas nākusi no senčiem, būtu dzīvotspējīga, tā jāpārņem un jāattīsta no paaudzes paaudzē. Tāpēc līdz ar tirgošanos un kultūras programmu piedāvājam arī apgūt ko jaunu. Vai zināt, kā skan mūzikas instruments ratu lira? Par to un vēl citiem senajiem instrumentiem pastāstīs un tos demonstrēs Līga Jeleviča (Vecpuišu parkā plkst. 11.00–14.00). Savukārt zāļu zinātāja Zeltīte Kaviere pastāstīs par dabas veltēm, kas tieši rudenī būs būtisks atbalsts veselības uzlabošanā (Vecpuišu parkā plkst. 13.00–14.00).”

Īpaši padomāts arī par mazākajiem Simjūda tirgus apmeklētājiem – plkst.12.30–13.00 Vecpuišu parkā aicinām noskatīties leļļu teātra izrādi ar rudenim īsteni atbilstošu nosaukumu “Sēņu piedzīvojumi”.

Tirgus Valmierā rīkots kopš viduslaikiem, vēlāk augot un attīstoties ar īpašo Simjūda vārdu. Tādējādi tas ir viens no vecākajiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās. Kalendārā atzīmētā Sīmaņa un Jūdas diena oktobra beigās vēlāk deva tirgum atpazīstamo nosaukumu. Bijuši laiki, kad tirgus bija savdabīgi svētki trīs dienu garumā, ko apmeklēja gan lieli, gan mazi, pat ganiņam bija jādod iespēja vienu dienu izbaudīt tirgu pašā Valmieras viducī.

Valmierieši un viesi Simjūda gadatirgu atkal iepazina, sākot no 1996. gada, kad Valmieras muzejs, godinot tradīcijas un tautas amata prasmes, atjaunoja vēsturisko Simjūda gadatirgu.

Simjūda tirgus laikā, no plkst. 7.00 līdz 18.00, gaidāmi satiksmes ierobežojumi. Būs slēgta Rīgas iela posmā no Dārza ielas līdz A. Upīša ielai. Sabiedriskais transports virzienā uz Rīgu kursēs maršrutā Baumaņa iela, Beātes iela un Limbažu iela. Pasažierus apkalpos autobusu pieturā K.Baumaņa ielā un Beātes ielā (pretim veikals “Austris”). Virzienā uz Valmieras autoostu autobusi kursēs maršrutā Semināra iela, L. Paegles iela, Diakonāta iela. Pasažierus apkalpos autobusu pieturā Semināra ielā un Diakonāta ielā. Valmieras pilsētas 7. maršruta autobuss virzienā no Valmiermuižas uz centru kursēs gar tirgu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3747859sec.