4. oktobris vēsturē: Zemes orbītā palaiž pirmo mākslīgo pavadoni

Mūsdienās esam pieraduši pie komfortablas dzīves un nespējam vairs iztēloties dzīvi bez televīzijas, telefona, interneta un citiem saziņas līdzekļiem. Cilvēce bez sarežģījumiem var sazināties ar cilvēkiem otrā pasaules malā un šo iespēju mums nodrošina zemes mākslīgie pavadoņi.

Līdz šādam tehnoloģiskajam attīstības līmenim esam nonākuši, pateicoties pirmajam zemes mākslīgajam pavadonim "Sputņik 1", kas palīdzēja krietni paātrināt zemes mākslīgo pavadoņu jeb satelītu attīstību.

Tālajā 1957. gada 4. oktobra vakarā ap pusastoņiem pēc vietējā laika no Baikonuras kosmodroma, kas atrodas tagadējā Kazahstānas teritorijā, tika palaists pirmais mākslīgais zemes pavadonis "Sputnik -1". Jau pirms šī vēsturē iegājušā datuma bija notikuši vairāki eksperimentāli nesējraķešu palaišanas mēģinājumi, taču tikai rudenī bija skaidrs, ka tās ir pietiekami drošas, lai uzstādītu arī pavadoni. Pēc 92 dienām, kuru laikā "Sputnik - 1" 1440 reizes aplidoja ap Zemi, pavadonis iegāja planētas atmosfērā un sadega.

Pirmā zemes mākslīga pavadoņa nogādāšana zemes orbītā bija ļoti nozīmīgs pavērsiens cilvēces vēsturē ar kuru iesākās kosmosa ēra un izcēlās divu lielvalstu cīņa par tā iekarošanu. Kaut arī tas bija ārkārtīgi nozīmīgs notikums cilvēces vēsturē jau tajā laikā, Padomju Savienībā nemaz neaptvēra pavadoņa nozīmi un iespaidu, ko tas atstās uz visu cilvēci - it īpaši uz ASV.

Pirmais PSRS uzbūvētais satelīts bija gandrīz pusotru tonnu smags un aprīkots ar sarežģītām mērierīcēm, taču tā palaišana tika vairākkārt atlikta. Baidoties, ka ASV varētu izdarīt pirmo gājienu, tika nolemts mainīt sākotnējo ideju un uzbūvēt vieglu satelītu, kura galvenais aprīkojums būtu vienkāršs radio raidītājs. Plāns izdevās, bet sākotnēji būvētais pavadonis tika uzšauts kosmosā 1958. gada maijā kā "Sputnik -3"

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 25.03.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.03.2024 - 27.02.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 23.03.2024 Satriecošs piedāvājums atpūtai ŠRILANKĀ! Latvia Tours
Viena no skaistākajām un interesantākajām Āzijas valstīm, kuru ir vērts apmeklēt kaut reizi dzīvē. Šo salu raksturo ārkārtēja dabas un kultūras | Skatīt vairāk
no 793.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65964198sec.