27. novembris vēsturē: Norvēģijā tiek atklāts pasaulē garākais autoceļa tunelis

Kalnu, fjordu un neticamu ainavu mīļotājiem Norvēģija pavisam noteikti ir viens no iekārojamajiem ceļojumu galamērķiem. Šaurie, līkumotie kalnu ceļi un neskaitāmie tuneļi liecina par spējām ceļus virzīt pēc vajadzības par spīti visam.

Viens no šādiem ievērības cienīgiem piemēriem ir Lerdāles tunelis — pasaulē garākais autotransporta tunelis, kas izbūvēts cauri klintij un ir 24.5 kilometrus garš.

1992. gadā Norvēģijas parlaments izlēma, ka tiks būvēta jauna šoseja un viens tās posms — no Aurlandes līdz Lerdālei — ies caur tuneli. Tuneļa būve ilga piecus gadus, un tā oficiālā atklāšana notika 2000. gada 27. novembrī.

Tuneļa izbūve ļāva saīsināt ceļu no Bergenas uz Oslo, jo pirms tam ceļš veda augstu kalnos, kur ziemas laikā bija daudz sniega.

Tunelis ir sadalīts četrās sekcijās, kuras atdala trīs lielas grotas. Grotas izveidotas tādēļ, lai dotu svaigu skatu vienmuļajā brauciena pa tuneli; tur autobraucēji var nedaudz atpūsties. Tunelī ir ierīkotas 48 vietas, kur nepieciešamības gadījumā transportlīdzekļiem nobraukt malā, 15 vietās mašīnas var apgriezties. Ik pēc 114 metriem izvietoti arī ugunsdzēšamie aparāti.

Lai autovadītāji nekļūtu miegaini, tuneli izbūvēja nevis pilnīgi taisnu, bet ar nelieliem līkumiem, kuri tomēr netraucē redzēt ceļu veselu kilometru uz priekšu. Līkumu dēļ ir arī vieglāk noteikt, kāds attālums auto šķir no pretī braucošajām automašīnām. Vienmuļo ceļu sadala trīs lielas pazemes zāles, un tāpēc rodas iespaids, ka jūs braucat cauri četriem īsiem tuneļiem, nevis vienam garam. Īpašais apgaismojums, kas ierīkots šajās zālēs, — apakšā dzeltenā vai zaļā krāsā, bet augšā zilā krāsā — rada ilūziju, ka aust diena un lec saule. Tas viss kopā ar labo apgaismojumu visā tuneļa garumā ļauj lielākai daļai autobraucēju justies patīkami un droši.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.03.2024 - 23.03.2024 Starptautiskais zvaigžņu festivāls Liepājas reģiona TIB
Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, 15. martā koncertzāles “Lielais dzintars” ar džeza programmu publiku priecēs “Trio Elpo”. | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50781798sec.