15. aprīlis vēsturē: Nogrimst pasažieru kuģis Titāniks

RMS Titāniks bija otrais no superlaineru trio, kas tika uzbūvēti, lai dominētu transatlantijas ceļojumu biznesā. Kuģis piederēja White Star Line un tika uzbūvēts Harlanda un Volfa kuģu būvētavā. Izlaišanas laikā Titāniks bija lielākais pasažieru tvaikonis pasaulē.

Savā pirmajā braucienā 1912. gada 14. aprīlī, svētdienas vakarā 23:40 (pēc kuģa laika), Titāniks saskrējās ar aisbergu un nogrima pēc divām stundām un četrdesmit minūtēm pirmdienas, 15. aprīļa rītā 2:20. Bojā gāja 1 500 cilvēku, un tā bija viena no lielākajām miera laika jūras katastrofām.

Titānika uzbūvēšanai tika izmantotas modernākās tā laika tehnoloģijas, un tādēļ tika uzskatīts, ka tas ir nenogremdējams. Kuģa nogrimšana daudzus šokēja, jo, neskatoties uz pieredzējušo apkalpi un moderno aprīkojumu, kuģis nogrima un traģēdija atņēma daudzu pasažieru dzīvības.

Iepazīsti 15 interesantus faktus par Titāniku.

1. Titāniks bija lielākais transportlīdzeklis pasaulē.  Tā garums 269 metri. Šobrīd lielākais kruīza kuģis ir MS Allure of the seas, kura garums ir 362 metri.

2. Lai kuģis kustētos uz priekšu, dienas laikā tika sadedzinātas aptuveni 600 tonnas ogļu, kuras tika ievietotas krāsnī ar 176 vīru palīdzību. Katru dienu jūrā tika izmestas gandrīz 100 tonnas pelnu.

3. Uz kuģa atradās tikai 20 laivas, kuras spēja satilpināt 1178 cilvēkus, tā ir viena trešdaļa no Titānika maksimālā pasažieru skaita.

4. Lai ieceltu kuģi ūdenī pēc tā pabeigšanas, tika izmantotas 22 tonnas ziepju un tauku. 

5. Titānika apkalpes komanda sastāvēja no 885 cilvēkiem, 23 no tiem bija sievietes.

6. Pirmās klases pasažieriem tika iedotas dziesmu grāmatas, kurās bija 352 dziesmas. Mūziķi zināja visas no tām, lai jebkurā brīdī nospēlētu ceļotāja izvēlēto dziesmu.

7. Džons Astors (John Jacob Astor IV) bija bagātākais pasažieris uz klāja. Brīdī, kad kuģis sadūrās ar aisbergu, viņš teica: "Es lūdzu jums atnest ledu, bet šis ir smieklīgi".

8. Amerikāņu biznesmenis Bendžamins Gugenheims (Benjamin Guggenheim) brīdī, kad saprata, ka pienākusi pēdējā stunda teicis: "Mēs esam ģērbušies labākajās drēbēs un tāpēc esam gatavi noslīkt kā džentlmeņi". Grimšanas brīdī Bendžamins ar draugiem atradās uz klāja, dzēra brendiju un smēķēja cigārus.

9. Pagāja tikai 37 sekundes starp aisberga pamanīšanas un sadursmes brīdi.

10. Brauciena laikā kuģis saņēma sešus brīdinājuma signālus par to, ka ūdenī ir aisbergi.

11. Kuģa pavārs Čārlzs (Charles Joughin) aukstajā jūras ūdenī pavadīja divas stundas līdz tika izglābts. Viņš izdzīvoja, jo bija izdzēris lielu daudzumu viskija.

12. 26 kuģa pasažieriem tas bija medusmēneša ceļojums.

13. Kuģa grimšanas dienā 1912. gada 15. aprīlī ūdens temperatūra bija -2°C. Atrodoties šādā temperatūrā cilvēks var izdzīvot tikai 15 minūtes, tomēr daļa var nomirt jau pirmajās divās minūtēs no aukstuma izraisītā šoka.

14. Kuģa muzikanti grimšanas brīdī vēl turpināja spēlēt mūziku divas stundas un piecas minūtes.

15. Kuģis Carpathia pēc Titānika pasažieriem ieradās tikai četros naktī un uzreiz aizveda tos uz Ņujorku, kur viņus sagaidīja 40 000 cilvēku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 24.03.2024 Viduslaiku mantojumam pa pēdām Alūksnē! Alūksnes TIC
2024.gada 23.martā Alūksnes viduslaiku pils stāsta atklāšanas pārgājiens “Viduslaiku mantojuma pa pēdām Alūksnē”! | Skatīt vairāk
12.00 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27619481sec.