17. jūnijs vēsturē: Ņujorkas ostā no Francijas tiek sagaidīta Brīvības statuja

Brīvības statuja pavisam noteikti ir viens no atpazīstamākajiem Amerikas Savienoto valstu simboliem. Tās formālais nosaukums ir "Brīvība apgaismo pasauli" (Liberty Enlightening the World) un šī neoklasicisma skulptūra atrodas Brīvības salā, Ņujorkā.

Brīvības statuja bija francūžu dāvana ASV Neatkarības deklarācijas simtgadē. Statujas autors ir francūzis Frederiks Ogists Bartoldi un tās izstrādē piedalījies inženieris Gistavs Eifelis (Eifeļa torņa projektētājs).

Statujas 300 vara detaļas ASV tika ievietotas 214 konteineros uz franču kuģa "Isere"  un tas, ceļā uz Ņujorku gandrīz nogrima vētras laikā Atlantijas okeānā. Tomēr 1885. gada 17. jūnijā Ņujorkas ostā no Francijas svinīgi tika sagaidīta Brīvības statuja .

Statuja oficiāli tika atklāta 1886. gada 28. oktobrī. 

Skulptūra attēlo sievieti, kas labajā rokā tur lāpu un kreisajā - grāmatu, uz kuras ierakstīts Neatkarības deklarācijas parakstīšanas datums - 1776. gada 4. jūlijs. Kopējais statujas augstums no zemes līdz lāpas augšgalam sasniedz 93 metrus, pati statuja ir 33 metrus augsta. Pēc statujas uzstādīšanas tā bija augstākā dzelzs konstrukcija pasaulē.

16 gadus (no 1886. līdz 1902.) statuja kalpoja arī kā bāka, izgaismojot ceļu jūrasbraucējiem gandrīz 40 kilometru attālumā no krasta.

Katru gadu Brīvības statuju apmeklē vairāk nekā 4 miljoni tūristu un statuja viennozīmīgi ir viens no Ņujorkas populārākajiem apskates objektiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.52665091sec.