Konkurss «Rēzeknes ebreju kvartālu noslēpumi un leģendas»

Lai iepazīstinātu sabiedrību un iesaistītu jauniešus un bērnus kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, attīstīšanā un izpētē, Rēzeknes ebreju draudze organizē Eiropā un pasaulē slavenajam māksliniekam Mišelam Kikoinam veltītu jauno mākslinieku konkursu “Rēzeknes ebreju kvartālu noslēpumi un leģendas”.

Konkursā var piedalīties individuāli mākslinieki – bērni un jaunieši vecumā no 7 līdz 19 gadiem. Konkursam iesniedzamie darbi var būt veidoti uz audekla dažādās tehnikās: glezniecība, grafika, akvarelis un citas. Vēlamie darbu temati: Rēzeknes Zaļā sinagoga, vecā tirgus apkārtne, vecās pilsētas ieliņas. Var iedvesmoties arī no Rēzeknes fotogrāfijām un Mišela Kikoina glezniecības darbiem.

Darbi jāiesniedz līdz 2022. gada 10. maijam Rēzeknes Zaļajā sinagogā (Krāslavas ielā 5) trešdienās, piektdienās un sestdienās no plkst. 10.00-15.00.

“Rēzeknes ebreju draudzei ir radusies iecere pakāpeniski, gadu pēc gada, vārdu pa vārdam, aktualizēt slavenās personības, kuras dzimušas Rēzeknē un tās tuvumā. Tradīciju vēlamies uzsākt ar šī gada jubilāru – gleznotāju Mišelu Kikoinu, kurš savu bērnību pavadījis Rēzeknē,” par ieceri stāsta projekta vadītāja Žanna Suhobokova.

Mišelam Kikoinam (Michel Kikoïne – franču val.) šī gada maijā apritētu 130 gadi. M. Kikoins pieder pie ekspresionisma Parīzes mākslas skolas gleznotājiem, kā arī pie 20. gadsimta Austrumeiropas avangardistiem glezniecībā. M. Kikoins ir dzimis 1892. gadā. Par viņa dzimšanas vietu ir daudz strīdīgas informācijas, taču nav šaubu, ka savu bērnību viņš ir pavadījis Vitebskas guberņā, Režicā – Rēzeknē. Viņa vectēvs Ichoks Ciuni (pazīstams kā rabīns Režicer) bija Ludzas rabīns. 1904. gadā ģimene pārcēlās uz Minsku. M. Kikoins mācījās glezniecību Minskā, Viļņā un Parīzē, kur dzīvoja kopš 1912. gada. Visa turpmākā mākslinieka dzīve bija saistīta ar Parīzi un Franciju. Tieši tur, 1919. gadā, notika pirmā viņa personālizstāde. 1923. gadā viņš piedalījās grupas izstādē Bernheim-Jeune galerijā kopā ar tādiem māksliniekiem kā Pjērs Bonārs, Rauls Dufijs, Otons Frīšs un Marija Lorensina. M. Kikoins guva lielus panākumus Parīzē, un viņa darbi tika izstādīti Eiropā un Ņujorkā, kā arī Izraēlā, kur viņš 1950. gados uzturējās vairākus mēnešus. 1993. gadā Francijā tika nodibināts Mišela Kikoina fonds. Mākslinieka darbi ceļo pa pasaules izstādēm un veiksmīgi pārdodas pasaules mākslas darbu izsolēs.

Plašāka informācija par konkursu: tālr. 29401313, e-pasts: [email protected]

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51055288sec.