Pirmo reizi latgaliski notiks «Loesje» radošās plakātu tekstu rakstīšanas darbnīca

Eiropas Valodu dienā, 26. septembrī, latgaliešu kultūras kustība “Volūda” un organizācija “Loesje Latvija” aicina uz radošo plakātu tekstu rakstīšanu, kas pirmo reizi starptautiskās “Loesje” kustības vēsturē notiks latgaliski. Radošās rakstīšanas darbnīca, kurā taps uz rīcību, pārdomām vai pasmaidīšanu aicinoši plakātu teksti, norise paredzēta Rēzeknē, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, un tajā bezmaksas piedalīties varēs jebkurš interesents.

Radošās rakstīšanas darbnīcā Rēzeknē, izmantojot “Loesje” tehniku, tās dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar “Loesje” plakātu veidošanas kustību, tās vērtībām, piedalīties vairākos radošās rakstīšanas iesildīšanās uzdevumos, kā arī pašiem radīt saukļus, kas pēc tam tiks izmantoti melnbalto “Loesje” plakātu veidošanā.

Starptautiskā organizācija “Loesje” radusies 1983. gadā Nīderlandē, bet nu tā pārstāvēta vairāk nekā 25 pasaules valstīs un vairāk nekā 15 gadus – kopš 2006. gada – arī Latvijā, taču pirmo reizi uz rīcību, pārdomām vai pasmaidīšanu aicinošie plakāti nu taps arī latgaliski.

Radošās plakātu tekstu rakstīšanas darbnīca otrdien, 26. septembī, plkst. 15.00 sāksies ar īsu latgaliešu rakstu valodas nodarbību, kuru vadīs “Volūdas” kustinātāji un kurā varēs uzzināt 10 ieteikumus labākai rakstītprasmei latgaliski, bet pēc tam koprades metodē, kas ir viens no “Loesje” radošās rakstīšanas būtiskākajiem elementiem, taps melnbalto plakātu teksti, kas pēc tam tiks sagatavoti arī reālos plakātos. Darbnīcas laikā dalībnieki sēdēs aplī, papildinot un uzlabojot viens otra rakstīto, šādā veidā kopīgi radot jaunus un reizēm arī pašiem dalībniekiem pārsteidzošus tekstus, kādus viens pats dalībnieks individuāli nespētu izveidot. Lai piedalītos darbnīcā, īpašas rakstīšanas prasmes vai literārā pieredze nav nepieciešama. Kopējais darbnīcas ilgums ap trīs stundām. Plašāk par plakātiem un “Loesje Latvija” var izzināt te: loesje.org/latvia.

Plakātu tekstu darbnīca ir viens no spēles “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta – ite Rēzekne!” pasākumiem un tās norise 26. septembrī pielāgota, atzīmējot Eiropas Valodu dienu, kas Eiropā tiek svinēta kopš 2001. gada, pievēršot uzmanību Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei. Darbnīcā radītie latgaliskie plakāti 14. oktobrī būs skatāmi latgaliešu valodas diktāta rakstīšanas un spēles noslēguma pasākumā Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolā, bet pēc tam līdz oktobra beigām aplūkojami Rēzeknes Centrālās bibliotēkas telpās.  

Spēle “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta – ite Rēzekne!” ir viena no akcijas “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” aktivitātēm. Akcijas, kuru rīko latgaliešu kultūras kustība “Volūda” un portāls lakuga.lv, mērķis ir mudināt ikdienas saziņā vairāk izmantot latgaliešu valodu, kā arī veicināt sabiedrības izpratni par latgaliešu valodas vērtību un radīt pozitīvu attieksmi pret to. Akcijas dalībniekus var atpazīt pēc īpašām uzlīmēm ar tekstu “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta”. Plašāka informācija par spēli te: lakuga.lv/ltgdraudzeigs-rezekne/, bet par akciju te: lakuga.lv/ltg-vita/.

Spēle “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta – ite Rēzekne!” un tās pasākumi tiek rīkoti ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” Mazo kultūras un tūrisma projektu konkursa atbalstu. Akcija “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” ir viena no latgaliešu kultūras kustības “Volūda” (biedrības “LgSC”) projekta “Latgaliskās kultūrvides stiprināšana: sabiedrība, izpratne un iesaiste” aktivitātēm, kuras 2023. un 2024. gadā atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.46918392sec.