5. Starptautiskais mākslas festivāls un konference «Divi Jūliji. Briedums»

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs jau piekto reizi aicina baudīt starptautisko mākslas festivālu „Divi Jūliji” 2022. gada 29. un 30. jūlijā Gulbenē. Festivāls veltīts Latvijas lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874-1970), kuru dzimtās mājas ir Gulbenes pusē. 2022. gada festivāla moto ir briedums, kas saistās ar Madernieka un Straumes radošās darbības briedumu, kā arī ar meistaru darbību saistīto industriju un nozaru darbības briedumu. Abi lietišķās mākslas meistari ar atzinību darbojušies  tekstilmākslas, izglītojošo darba, tipogrāfijas, interjera dizaina un citās nozarēs. Šīs un citas nozares ir izpētes vērta tēma, kas atklāj lietišķās mākslas un dizaina vēstures virzību Latvijā. Festivāla kulminācijas dienas plānotas 29. un 30. jūlijā, savukārt semināra veida mūžizglītības nodarbības plānotas jau no 11. jūlija.

Festivāls norisināsies piecās aktivitātēs:  ZINĀŠANAS Vecgulbenes muižas konferenču zāle, Brīvības iela 18, PRASMES Muzeja klēts, Klēts iela 4, TRADĪCIJAS Muzeja oranžērija, Pils iela 3, RADOŠUMS Sarkanā pils, Parka iela 10  un BAUDAS Pils parks.

ZINĀŠANAS

29. jūlijā norisināsies 5. Starptautiskā zinātniskā konference „Divi Jūliji. Briedums”. Konference iedrošina veikt pētījumus par abu meistaru radošo darbību, kā arī ir satikšanās un informācijas apmaiņas platforma lietišķās mākslas, amatniecības, dizaina u.c. jomu ekspertiem un interesentiem. Konferences norisināsies Vecgulbenes muižas konferenču zāle, Brīvības ielā 18, no plkst. 11:00 līdz 17:00, dalībnieku reģistrācija no plkst.10:00.

Dalībnieku skaits klātienē ierobežots, tāpēc nepieciešams reģistrēties: ej.uz/2022konference

Iespēja reģistrēties naktsmītnei Vecgulbenes muižā Gulbenē, Brīvības ielā 18 ej.uz/naktsmitne2022

Konferences norisei varēs sekot virtuāli: ej.uz/konference-tiesraide2022

Konferences laikā būs nodrošināta sinhronā tulkošana angļu - latviešu un latviešu - angļu valodās.

Pēc konferences varēs saņemt apliecību par pedagogu profesionālās kvalifikācijas pilnveides programmas apguvi.

Konferencē uzstāsies eksperti no Latvijas, Igaunijas, Gruzijas, Azerbaidžānas un Turcijas:

•    Jānis Borgs, mākslu vērotājs, kritiķis, publicists, kurators. Mākslinieciskajā darbībā joprojām praktizējošs vides un grafiskais dizainers. “Mākslinieka noriets totalitārisma mezglos: Straume 20.gs. 30-60.gados” (Latvija)

•    Rūta Rinka, Mg. art., Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Tekstilmākslas un ādas mākslas kolekcijas glabātāja, “Jūlija Madernieka un Jūlija Straumes radošās darbības kopsakarības” (Latvija)

•    Izolda Melikishvili, Dr.art., Gruzijas Nacionālais muzejs, mākslas zinātniece, “Tbilisi Lietišķās mākslas muzeja krājuma izpēte: Straume” (Gruzija)

•    Nino Bakhutashvili, Mg. arch., Niko Pirosmani muzeja direktore, “Jūlijs Straume: ceļš uz Gruziju un no Gruzijas” (Gruzija)

•    Firahnaz Musayeva, Ba. philol., Azerbaidžānas Nacionālā paklāju muzeja Starptautisko sakaru un inovāciju departamenta vadītāja, “Izglītojošais darbs paklāju dizaina tradīcijas pārmantojamībai” (Azerbaidžāna)

•    Māris Stinkulis, Mg. hist., vēsturnieks, tēma "Madernieks Jāņa Skultāna darbnīcā" (Latvija)

•    Aldis Circenis, Mg. arch., arhitekts, SIA „Rīgas Krēslu fabrika” dibinātājs, "Krēsls. Rūpnieciskais dizains" (Latvija)

•    Aigars Pilenieks, restaurators, Latvijas Restauratoru biedrība, "Mēbeļu dizainera Madernieka mēbeļu restaurācija un Gulbenes novada un vēstures muzeja ieguldījums to saglabāšanā" (Latvija)

•    Leo Kütt, "Repinas radošuma mājas" vadītājs, “Repinas radošuma māja un tās aktivitātes” (Igaunija)

•    Hatice Göktaş, Kaş pašvaldības sabiedrības izglītības centrs, “Pašvaldības loma vietējās kopienas zināšanu un prasmju veicināšanai” (Turcija)

•    Imants Ļaviņš, Dr. hist., Mg. philol., docents, Ekonomikas un kultūras augstskola. “Jūlija Straumes pēckara gadu sarakste – spilgta laikmeta liecība” (Latvija)

PRASMES

30. jūlijā no plkst. 10:00 līdz 16:00 pie muzeja klēts norisināsies aktivitātes, kas ļaus iepazīt, iemācīties un baudīt dažādas amatniecības, lietišķās mākslas, kulinārijas un citas prasmes. Pie klēts prasmes demonstrēs un andelēsies lietišķās mākslas studijas no Latvijas, kā arī Gruzijas. Būs iespēja baudīt kulināro prasmju augļus – “Latgolys golds” tradicionālos Latgales ēdienus, kā arī uz uguns ceptu jēru no “Dzelzaviešiem”. Paralēli tiks īstenotas šādas pieaugušo izglītības programmas:

•    gobelēna aušanas seminārs-darbnīca "Zvaigžņu siets" Annas Eltermanes vertikālajos aužamajos stāvos pēc unikāla dizaina ar zvaigžņu motīviem. Nodarbību vadīs tekstilmākslinieces Ieva Krūmiņa un Inese Jakobi;

•    dzijas krāsošana dabas krāsvielās kopā ar lietišķās mākslas meistaru Deniz Coşkun no Turcijas.

Klētī būs skatāma Ainas Celmas gobelēnu izstāde un fotostāsts, Jura Gagaiņa metālmākslas izstāde, kā arī aplūkojama pastāvīgā ekspozīcija “Tautsaimniecība”. Kopā ar biedrību “Sagša” trizuļu stellēs varēs apgūt aušanas prasmes.

Muzikālo pavadījumu nodrošinās folkgrupa “Dadzes”, dziesminiece Vita Krūmiņa un koklētāja Zane Imša. Aktivitātes norisināsies pie muzeja klēts, Klēts ielā 4.

TRADĪCIJAS

30. jūlijā no plkst. 10:00 līdz 16:00 tiek piedāvātas izstādes, kuru eksponātu tapšana sakņojas spēcīgās zināšanu un prasmju tradīcijās un to pārmantojamībā:

•    “Ligzdo zinību koka zaros” – porcelāna seminārā-darbnīcā “Straume un putni” radītie porcelāna darbi, kā arī Innas Kostinas (Azerbaidžāna) batikas un gleznas. Informācija par mākslinieci atrodama šeit: www.saatchiart.com/innakostina

•    Ekspozīcija „Divi Jūliji” – Madernieka un Straumes iedvesmoti paklāji, kilimi un sumaki, Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras vadītājas, profesores Ievas Krūmiņas autortehnikā radītie darbi, mākslinieču tandēma Skuja-Braden porcelāns, TLMS „Sagša” meistaru darinājumi

•    Ekspozīcija „Novada mākslinieki no 1818….” – kopš 2021. gada ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu ekspozīciju papildina interjera mēbeļu ansamblis, kas pēc pedagoga un arhitektūras cienītāja Arnolda Vestmaņa pasūtījuma izgatavots 20.gs. 30. gados Jāņa Skultāna darbnīcā pēc Jūlija Madernieka dizaina. Mēbeles savu mājvietu muzejā radušas pēc to pēdējā saimnieka - Arnolda Vestmaņa dēla Jāņa Vestmaņa - pēdējās gribas, ko izpildījusi viņa mazmeita Amanda Lazdiņa

Izstādes skatāmas Muzeja oranžērijā, Pils ielā 3.

RADOŠUMS

30. jūlijā Sarkanajā pilī un Pils parkā pie Sarkanās pils (Parka iela 10) no 10:00 līdz 16:00 būs iespēja iepazīt un baudīt profesionālu mākslinieku radošo veikumu, kā arī pašiem kļūt par radītājiem, piedaloties darbnīcās. Sarkanajā pilī būs aplūkojamas šādas izstādes:

•    Studijas “Gundega” tekstilmākslas izstāde (Sarkanās pils 2.stāvā)

•    “Krēsls un priekšauts” – linu priekšauti ar Madernieka dizaina elementiem, kā arī restaurēti/jaunradīti koka krēsli (Sarkanās pils 3. stāvā – mansardā)

Pils parkā pie Sarkanās pils bez maksas ikvienam festivāla dalībniekam bez iepriekšējas pieteikšanās būs iespēja piedalīties darbnīcās:

•    Kokapstrādes darbnīca – Madernieka un Straumes ornamenti koka suvenīru dizainā, SIA  "Rubenis Woodwork”

•    Dabas kartīšu gatavošana – Antras Trusles kartīšu gatavošana ar dabas dizaina elementiem

•    Inovatīvas mākslas tehnikas – biedrību "tabureTE" un "Radošā apvienība "Piektā Māja"" darbnīcas inovatīvās mākslas tehnikās: sietspiede, cianotipija, eco-print, skanogrāfija u.c.

•    Niedru paklāju darināšana – tradicionālo Azerbaidžānas niedru paklāju darbnīca kopā ar Taryer Bashirov no Azerbaidžānas Nacionālā paklāju muzeja

BAUDAS

30. jūlijā Pils parkā pie Sarkanās pils varēsim baudīt satikšanās prieku ar garšām, tējas malkošanu, mūziku, iepirkšanos un kopā būšanu no plkst. 10:00 līdz 16:00. Norisināsies mākslinieku, dizaineru un amatnieku demonstrācijas-andele, kas papildinās Gulbenes “Zaļā tirdziņa” piedāvājumu. Pašus mazākos priecēs Improvizācijas leļļu teātra studija „Ilze” ar sejas apgleznošanu un runājošo leļļu teātri. Par muzikālo baudījumu rūpēsies “Štrausa stīgu kvartets”, dziesminiece Vita Krūmiņa, Gregs, čella un arfas duets “Infinum”.

Festivāla programmā iespējamas izmaiņas, aktualitātēm lūdzam sekot:

www.gulbenesmuzejs.lv/divi-juliji/2022-briedums/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45876598sec.