Kafijas cienītājiem un sportotājiem jādzer vairāk ūdens

Vasarā, kad daudz vairāk pavadām ārā, nodarbojoties ar dažādām fiziskajām aktivitātēm vai sauļojoties, pastiprināti jādomā arī par ūdens lietošanu. Tāpat vairāk ūdens jādzer tiem, kuri ikdienā lieto kafiju un alkoholiskos dzērienus. Nepieciešamais ūdens daudzums katram var būt atšķirīgs, galvenais – prast ieklausīties savā organismā un tā signālos. Par to savu viedokli pauž gastroenterelogs Hosams Abu Meri.

Ķermeņa signāli, ja trūkst ūdens

Ir vairākas pazīmes, kas liecina par nepietiekamu ūdens lietošanu ikdienā. Pirmais signāls nereti ir pazemināts asinsspiediens, kā arī sausa āda un mute. Noteikti vajadzētu reaģēt jau ir pirmajiem ķermeņa saucieniem pēc ūdens, jo ilgstoši neuzņemot pietiekami daudz ūdens, var sākties dažādu pakāpju dehidrācija, iekšējo orgānu funkciju traucējumi un neatgriezeniski bojājumi. Neuzņemot gana daudz ūdens, karstā laikā cilvēks var zaudēt samaņu.

Atbalsts dziedzeru darbībai

Vasarā ir īpaši svarīgi būt piesardzīgam un regulāri padzerties. Siltajā laikā daudzi no mums strādā dārzā, sporto ārā u.tml., tāpēc varam nepamanīt, cik daudz šķidruma zaudējam svīstot. Mūsu organismā ir daudz dziedzeru, kuru darbībai nepieciešams ūdens – siekalu, vairogdziedzeris, virsnieru dziedzeris u.c. Aizkuņģa dziedzerī ir hormoni, kas regulē cukura līmeni organismā, nesaņemot pietiekami daudz ūdens, var paaugstināties cukura līmenis. Tāpat ūdens palīdz aknu darbībai un kuņģim, lai spētu sagremot taukainu ēdienu.

Apjoms atkarīgs no ēdiena un dienas ritma

Ūdens ir ārkārtīgi būtisks, taču visiem vienmēr nav jādzer vienādi. Nepieciešamais ūdens daudzums ir atkarīgs no tā, kur un kā pavadāt dienu, cik daudz laika uzturaties saulē un, protams, arī no tā, ko dienas laikā apēdat. Piemēram, svaigs gurķis satur 70 – 80% ūdens, tāpēc, ja dienas laikā esat apēdis vairākus gurķus, daļa ūdens devas jau ir uzņemta. Savukārt, ja pusdienās ēsta gaļa vai maize, jāpadomā par papildus ūdens uzņemšanu.

Kafija un alkohols – vairāk ūdens

Vairāk ūdens jādzer arī tiem, kam garšo kafiju, jo tā izraisa diurēzi. Jo vairāk tasītes pa dienu tiek izdzertas, jo vairāk ūdens jāuzņem. Tieši tāpēc mazajām espresso kafijas tasītēm vienmēr papildus tiek piedāvāta glāze ūdens. Tiem, kuri dienā izdzer 5 vai 6 krūzītes kafijai vai vismaz 2 stundas pavada sportojot, noteikti jāizdzer vismaz 2l ūdens. Vairāk ūdens jādzer arī tiem, kuri lieto alkoholu – turklāt, jo stiprāku alkoholu lietojam, jo vairāk ūdens nepieciešams. Tas gan nenozīmē, ka ar alu varam aizstāt ūdeni. Dzerot vairāk ūdens, organismā esošie fermenti labāk spēj sašķelt alkoholu.

Dažāda veida ūdens dažādiem gadījumiem

Ūdens klāsts ir ļoti plašs – no krāna ūdenim līdz dažādiem minerālūdeņiem. Katram no tiek ir sava vieta un laiks. Ja ir vēdera vīruss, labāk ieteicams dzert ūdeni ar papildus minerāliem, kas satur ļoti daudz sāļus. Tas ir ieteicams vēdera vīrusa gadījumā, tomēr ikdienā ar to nevajag aizrauties, jo ar dažādu minerālvielu uzņemšanu jābūt piesardzīgiem. Sudrabā attīrīts ūdens, kāds ir, piemēram, Vichy, būs tīrāks garšas ziņā un arī vieglāks organismam. Tāda veida ūdens vairāk piemērots ikdienas lietošanai.  

Novedot organismu līdz ūdens trūkumam, var rasties situācija, kad asinis paliek biezākas. Tas, savukārt, var novest pie dažādiem veselības traucējumiem, piemēram, sirdsdarbības problēmām. Brīdī, kad sajūtam spēcīgas slāpes, esam sasnieguši strauju šķidruma zudumu, tāpēc nevajag gaidīt šo sajūtu, bet dzert regulāri.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47462416sec.