Padomi drošākai rudens ceļojumu plānošanai

Iestājoties rudens sezonai, Latvijas iedzīvotāju vēlme ceļot neapsīkst - avio biļešu iegāde un naktsmītņu rezervācija dubultojusies, salīdzinot ar pagājušā gada vasaru, liecina Citadele maksājumu karšu norēķinu dati. Vienlaikus situācija pasaulē arvien ir mainīga, valstīm īstenojot Covid - 19 ierobežošanas pasākumus, tāpēc vairs tikai retais ceļot uzdrošinās bez ceļojuma apdrošināšanas. Kā būt drošam, ka mainīgie starpvalstu ceļošanas noteikumi neizbojā atpūtu, bet pozitīvs Covid-19 tests krietni nepatukšo maciņu, liekot atcelt braucienu vai nespējot atgriezties mājās?

Šī gada vasaras mēnešos, salīdzinot ar pagājušo gadu, fiksēts 127 % pieaugums avio biļešu iegādē ar bankas Citadele maksājumu kartēm. Par 93 % pieaugusi naktsmītņu rezervācija un par 130 % mašīnu noma.  

“Rudenī tradicionāli iedzīvotāji ar nelieliem atvaļinājumiem mēdz pagarināt savu vasaru, un šis gads izceļas ar to, ka atpūtas brīžos cilvēki vēlas pēc iespējas nodrošināties, ka Covid-19 atstās minimālu ietekmi uz viņu plāniem un izdevumiem, tāpēc arvien biežāk interesējas arī par bankas kartēs iekļauto ceļojuma apdrošināšanu, lai izvairītos no situācijām, kad jāzaudē prāva naudas summa ceļojuma anulēšanas gadījumā vai rodoties neparedzētiem sarežģījumiem. Ņemot vērā situācijas mainību, ceļotāji vēlas papildu drošības sajūtu, vairs tik ļoti nepaļaujoties tikai uz EVAK karti, kas diezgan izplatīti bija līdz pandēmijai,” saka Jānis Mūrnieks, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs

Mūsdienu ceļojumu skaudrās pieredzes visbiežāk saistītas ar dažādiem ieceļošanas noteikumiem, kuri turklāt mēdz mainīties ik pa dienām, valstīm reaģējot uz saslimstības rādītāju pieaugumu ne tikai savā zemē, bet arī citviet. Ir bijuši ļoti daudz gadījumi, kad pozitīva Covid-19 testa dēļ iedzīvotāji plānoto izbraucienu atceļ jau Rīgā, savukārt citās reizēs šī paša iemesla dēļ gadās iestrēgt arī ārzemēs – ar anulētu biļeti un neziņu par to, kad varēs atgriezties mājās.

Bankas Citadele eksperti apkopojuši padomus, kas noderēs, plānojot pēc iespējas drošāku ceļojuma maršrutu gaidāmajai rudens ceļojumu sezonai.

Uzticies oficiāliem informācijas resursiem

Informāciju par galamērķa valsts Covid-19 saistošajiem noteikumiem ieteicams pārbaudīt vismaz pāris oficiālos informācijas resursos, jo lidsabiedrību sniegtā informācija var būt kļūdaina, kā rezultātā pastāv risks iestrēgt tranzīta zonā. Ir bijuši gadījumi, kad, Latvijai atrodoties it kā zaļajā saslimstības zonā, ceļotāji nonāk galamērķī, kur viņiem atsaka iebraukšanu, turklāt attiecīgā lidostā testēšanu nenodrošina. Aktuālo informāciju par saistošajiem noteikumiem ārzemēs iespējams iegūt Ārlietu ministrijas mājaslapā vai attiecīgās valsts Latvijas pārstāvniecībā.

Izvairies no pārlidojumiem

Drošs ceļojums sākas jau tā plānošanas procesā, tāpēc, ja iespējams, centies izvairīties no lidojumiem, kur nepieciešama pārsēšanās. Lidojumi ar pārsēšanos nozīmē lieku uzkavēšanos un drūzmēšanos lidostas teritorijā, kā arī potenciālus drošības pasākumus, piemēram, Covid-19 testa nodošanu.

Apsver iespēju ceļot ar auto

Arvien vairāk cilvēku novērtē izvairīšanos no drūzmēšanās un lemj par labu ceļošanai ar privāto transporta līdzekli. Tādā gadījumā jāizpēta sauszemes robežkontroles punktu un attiecīgo valstu ieceļošanas noteikumi. Pārskatāms ceļvedis pieejams Eiropas Savienības tīmekļa vietnē https://reopen.europa.eu/en/from-to/*/

Nepaļaujies uz EVAK vien

EVAK jeb Eiropas veselības apdrošināšanas karte ir spēkā visās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs un dod tiesības saņemt valsts apmaksātu neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi, taču tā nesedz repatriācijas un biļešu pārformēšanas izdevumus, nozaudēta vai nozagta īpašuma vērtību un citas mūsdienu ceļojumiem aktuālus riskus.

Pārbaudi, vai neesi jau apdrošināts

Nereti piesakoties bankas maksājumu kartei vai kredītkartei, ceļojumu apdrošināšana nāk komplektā, līdzīgi kā tas, piemēram, X Supreme kartes gadījumā ir ar pirkumu apdrošināšanu un mājokļa palīdzības komplektu. Cilvēki bieži vien nepievērš uzmanību savam papildu labumu grozam, tāpēc pārliecinies, lai nesanāk samaksāt dubultā.

Ja neesi apdrošināts, tad izdari to!

Paralēli klasiskajiem riskiem, piemēram, medicīnisko izdevumu segšanai un nozaudētai pasei, arvien populārāka kļūst Covid-19 saslimšanas apdrošināšana, kas atvieglo ieplānota ceļojuma anulāciju vai ceļojuma pārtraukšanu. Tā palīdzēs būtiski ietaupīt naudu gadījumos, ja pirms ceļojuma sākuma tiek diagnosticēta saslimšana ar Covid-19 un noteikta izolācija, kas daļēji vai pilnīgi pārklājas ar ceļojuma datumiem, kā arī brīžos, kad ārzemēs pozitīva Covid-19 testa dēļ tiek liegta iekāpšana transporta līdzeklī, lai dotos atpakaļ uz Latviju.

Apdrošināšanas segums iekļauj arī ģimenes locekļus, kas nozīmē, ka, ja kādam no ģimenes fiksēts pozitīvs Covid-19 tests, kā rezultātā nākas anulēt ceļojumu – to var izdarīt arī pārējie, ja nevēlas doties ceļojumā vieni.

Zini savas tiesības

Iepazīsties ar savām tiesībām avioreisa kavēšanās un atcelšanas gadījumā. Ja avioreiss kavējas ilgāk par divām stundām un tā attālums ir 1500km, pārvadātājam ir jānodrošina ar ēdināšanu samērīgi ar gaidīšanas laiku, tāpat nepieciešamības gadījumā jānodrošina viesnīca un transports uz to.

Rezervē naudu neparedzētiem gadījumiem

Dzīvē mēdz gadīties dažādas situācijas, un vairums neparedzētu situāciju var rasties tieši ārzemēs, it sevišķi mūsdienās, kad Covid-19 testēšana tranzīta zonās var notikt regulāri un ne bez maksas, tāpēc, bankas kontā turi rezervi. Šim nolūkam var izmantot arī kredītkarti.  

Lejupielādē lietotni “Ceļo droši”

Ārlietu ministrijas veidotā aplikācija sniegs ieteikumus ceļotājiem par nepieciešamajiem dokumentiem, apdrošināšanu un robežu šķērsošanu. Lietotnē pieejami arī Latvijas pārstāvniecību kontakti un ērtas saziņas iespējas 24/7 režīmā ar Latvijas ĀM Konsulāro dienestu.

Izvērtē vietējo piedāvājumu

Covid-19 apstākļi un nesenā Baltijas burbuļa pieredze ir stimulējusi izaugsmi arī lokālā tūrisma sektorā – palielinājies pieejamo izmitināšanas vietu jeb atpūtas namiņu skaits, kur relaksēties var vienas vai divu mājsaimniecību lokā. Tāpat savus tūrisma piedāvājumus piepucējušas arī pašvaldības, arvien vairāk izmantojot digitālo ceļvežu piedāvātās opcijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44914603sec.