Kas jāņem vērā, gatavojoties ziemas pārgājienam?

Maju Lunekunda, kura strādājusi par gidi Zviedrijas ziemeļos un pieveikusi 300 kilometrus garo polāro ekspedīciju ar suņu pajūgu Fjällräven Polar, dalās ar savu pieredzi, kā droši pārnakšņot teltī piesniguša meža vidū.

Nesasvīsti, nesamirksti

“Don’t sweat, don’t get wet - nesvīsti, nesamirksti,” Maju atceras gudrību, ar kuru polārās ekspedīcijas laikā ar viņu dalījās krietni pieredzējušāki biedri. “Ja ievēro šos divus noteikumus ziemas pārgājienā vai pat vienkārši pastaigājoties ziemā, tad, visticamāk, nenosalsiet. Ja jūs jūtat, ka sākat svīst - nekavējoties samaziniet tempu. Varat arī novilkt kādu no apģērba kārtām. Ja kāda iemesla dēļ sākat samirkt, jums vajadzētu būt iespējai pārģērbties sausās drēbēs.”

Tā kā laikapstākļi ir tādi, kādi tie ir, svarīgi ģērbties vairākās kārtās. “Daudzi ir pārliecināti, ka ziemas pārgājienā jāģērbjas kā kāpostam, un drēbēm jābūt ļoti biezām. Patiesībā tas tā nav,” saka Maju. “Kad strādāju par gidi pārgājienos ar kamanu suņiem Zviedrijas ziemeļos mīnus 10-20 grādos, man zem pavasara-rudens jakas bija tikai divas kārtas termoveļas no 100% vilnas. Siltu biezu dūnu jaku uzvilku tikai tad, kad apstājāmies, atpūtāmies un vakaros teltī. Tādu pašu funkciju kā dūnu jaka lieliski pilda biezs guļammaiss.”

Telts nav paredzētas siltumam, bet aizsardzībai pret sniegu

Igaunijas ziemas apstākļos, pēc Maju teiktā, pārgājienos var doties ar trīs sezonu telti. “Arī ziemā telts mērķis ir nevis uzturēt siltumu, bet gan neļaut iekļūt tajā mitrumam, kas šajā gadījumā ir sniegs. Gaisu teltī silda mūsu pašu elpošana, bet tā rada gaisa kondensāciju, proti, mitruma palielināšanos. Mitrums paliks uz telts sienām un galu galā nopilēs uz jums un jūsu mantām,” viņa saka. “Šī iemesla dēļ, guļot teltī, ieteicams pēc iespējas vairāk turēt to vaļā un atvērt ventilācijas atveres. Jo labāk cirkulēs gaiss, jo ātrāk teltī mazināsies mitrums. Protams, atveres vajadzētu turēt vaļā tikai mierīgā laikā, jo pretējā gadījumā vējš teltī sanesīs sniegu.”

Tas, kam tiešām jāspēj izturēt ziemas apstākļus, ir guļammaiss - labāk ņemt četru sezonu. “Četru sezonu guļammaisu var aizstāt ar diviem mazāk siltiem guļammaisiem – lieliski kopā saderēs trīs sezonu un vasaras guļammaiss. Reiz man bija iespēja izmēģināt šo iespēju mīnus 12 grādos,” viņa piebilst.

Biezs sniegs telti noturēs vietā

Maju iesaka nometni veidot augstienē, jo naktī ieplakā nolaižas aukstais gaiss, kas galu galā nonāks pie jums un jūsu telts. Izvēloties telts vietu, kārtīgi to nomīņājiet, lai sablīvētu sniegu, un apmēram divdesmit minūtes to neaiztieciet (pa to laiku varat savākt malku vai sākt vakariņu gatavošanu).

“Pēc nogaidīšanas sablīvētais sniegs kļūs ciets, un pa to varēs mierīgi staigāt, neiekrītot tajā līdz ceļiem,” skaidro Maju. “Labi, ja jums ir līdzi sniega mietiņi - tie ir nedaudz platāki par parastajiem. Lieliski noder arī zari vai pārgājienu nūjas. Dzīt mietiņus sniegā nav jēgas, jo tie tāpat tur neturēsies. Tā vietā sniegā izveidojiet nelielas bedrītes, un, izvelkot tos cauri telts cilpām, ielieciet tajās mietiņus, pārberiet pāri sniegu un kārtīgi sablīvējiet - tā telts droši stāvēs savā vietā.”

Izolējiet sevi no zemes

Lai guļammaisā un teltī būtu silti, Maju iesaka ievērot divus vienkāršus principus. “Pirmais un svarīgākais princips ir izolēt sevi no aukstās zemes. Lai to panāktu, starp cilvēku un zemes virsmu jāizveido biezs slānis,” viņa stāsta. Pirmai kārtai viņa izmanto parasto tūrisma paklāju – ziemas pārgājienos tam jābūt pēc iespējas biezākam. Iespējams pat novietot divus paklājus vienu virs otra. Virsū Maju izklāj silto jaku, siltinātas pārgājienu bikses un, visbeidzot, guļammaisu.

“Pirms tam visas ar dūnām piepildītās mantas es izkratu, jo guļammaisu silda nevis pašas dūnas, bet gaiss starp tām,” viņa skaidro. “Pa virsu uzmetu arī lietusmēteli vai flīsu. Īpaši cenšos nosiltināt vietu, kas atradīsies pie ieejas teltī - tur naktīs ir visaukstāk. Polārās ekspedīcijas laikā biju viena no retajām, kas uz nakti neuzvilka visas pieejamās siltās drēbes, bet gan paklāja tās zem sevis. Un, starp citu, nenosalu atšķirībā no tiem, kuri saģērbās kā kāposti.”

Jūs sildāt guļammaisu, nevis otrādāk

Pat siltākais guļammaiss, kas paredzēts pārgājieniem mīnus 30 grādu salā, nenodrošinās siltumu, ja cilvēks tajā jau būs nosalis. “Jūsu guļammaiss aizturēs jūsu ķermeņa radīto silto gaisu, kas nozīmē, ka jūs, nevis guļammaiss, būsiet plītiņa. Tāpēc pirms līšanas guļammaisā noteikti ir jāsasildās,” viņa uzsver.

Pirmais solis ir kārtīgi paēst. “Ziemā nekādā gadījumā nedrīkst iet gulēt izsalcis. Piemērotas vakariņas ir kaut kas sātīgs un trekns, kas palīdzēs jūsu ķermenim efektīvāk ražot enerģiju, lai saglabātu siltumu,” iesaka Maju, piebilstot, ka pēc vakariņām ir jāizkustas. “Piepumpējaties, palēkājiet, uzceliet telti, izmētājiet sniegu. Var, protams, arī vienkārši pasēdēt pie ugunskura un padzert karstu tēju. Sasildīties palīdz arī termofors, taču ir kāda viltība - to labāk saspiest starp kājām, jo tieši augšstilbu iekšpusē atrodas lielie asinsvadi, kas iznēsā siltumu pa visu ķermeni.”

Mazās dabiskās vajadzības naktī nokārtojiet pudelē vai telts priekštelpā

Viena no nepatīkamākajām situācijām nakšņošanas laikā teltī ir vēlme doties uz tualeti. Un ja vēl ir putenis! Maju saka, ka šai problēmai ir vienkārši risinājumi. Jums nav obligāti jāsaģērbjas un jāiet ārā aukstumā. Viens risinājums ir īpaša pudele.

“Visbiežāk kā naktspodiņš tiek izmantota sporta pudele ar platu kaklu. Protams, to kaut kā nepieciešams atzīmēt, lai nesajauktu ar pudeli, no kuras dzerat. No rīta atliek tikai izliet saturu un izskalot pudeli ar ūdeni, lai tajā nesasūktos smaka,” iesaka Maju. “Vēl viena iespēja ir izmantot telts priekštelpu kā tualeti. Tā kā ziemas apstākļos viss tāpat sasalst, tad nebūs nekādas peļķes un pat ne smakas - improvizētā tualete jums gulēt netraucēs”.

Šobrīd Maju ceļo pa Portugāli ar kemperi, kuru viņa pati iekārtojusi, un viņu ceļojumā pavada viņas suņi Linka un Odeca. Pavasarī ceļotāji dosies uz Zviedrijas ziemeļiem, kur viņus gaida slēpošanas pārgājiens. Sekojiet Maju piedzīvojumiem viņas Instagram kontā un YouTube kanālā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12109303sec.