Seši tradicionālie īru ēdieni, ko ir vērts pagaršot

Kurš gan nav dzirdējis par īru kafiju un kartupeļu pīrāgu? Taču īru tradicionālā virtuve neaprobežojas tikai ar stipro dzērienu receptēm un kartupeļu ēdieniem. Tajā sadzīvo gan gadiem ilgi lolotas vecmāmiņu receptes, gan arī īsteni šefpavāru eksperimenti.

Ilgu laiku īru virtuve ir bijusi nepelnīti nenovērtēta, taču pēdējos pāris gadu desmitos tā ir kļuvusi arvien vairāk atpazīstama ar saviem produktiem, šefpavāriem un restorāniem.

Piemēram, viens no šā brīža zināmākajiem īru šefpavāriem Marks Moriartijs ir īsts īru virtuves vēstnieks, kurš televīzijas skatītājiem visā pasaulē piedāvā pagatavot tradicionālos īru ēdienus ar modernu pieeju.

Moriartijam ir 29 gadi, bet, neskatoties uz savu vecumu, viņš jau ir izpelnījies restorānu industrijas un preses atzinību. Gaidot viņa kulinārijas šovu “Marks Moriartijs: pieredzes bagātais šefpavārs”, kura pirmizrāde būs skatāma jau sestdien, 7. maijā, plkst. 10.25 kanālā “FOX Life”, piedāvājam iepazīties ar pāris interesantākajām un populārākajiem īru ēdieniem.

Gardais īru sautējums

Uzskata, ka sirdi sildošs, mājās gatavots sautējums ir īru virtuves pamatelements jau kopš aptuveni 1800. gada, un tas joprojām, arī mūsdienās, ir iecienīts vietējo virtuvēs un citur pasaulē.

Patiesi tradicionālajā īru sautējumā ir tikai dažas sastāvdaļas: aitas gaļa, sīpoli, pētersīļi, kartupeļi un dažreiz tam pievieno arī burkānus Protams, kā jau ar visiem tautas ēdieniem, katrā ģimenē to gatavo mazliet citādāk, piemēram, Marks Moriartijs savā raidījumā tam pievieno portobello sēnes, Vorčesteras mērci, ka arī citas netipiskas sastāvdaļas.

Lūk, recepte! Ieskaties: https://www.thetaste.ie/mark-moriartys-irish-beef-stew-autumn-recipe-with-ms/.  

Vārīts bekons

Vārīts bekons, vārīti kāposti un vārīti kartupeļi. Iespējams, neizklausās tik kārdinoši, taču šo īru klasiku var pasniegt kā piecu zvaigžņu restorāna gardumu.

Tradicionāli cūkgaļu šim ēdienam ņem no cūkas pleca vai muguras – pirms vārīšanas to iemērcē uz nakti, kāpostus pievieno pēdējo desmit minūšu laikā. Klasisks papildinājums šīm ēdienam ir garda un zīdaina pētersīļu mērce.

Īrijas pārtikas padome ziņo, ka bekons un kāposti ir Īrijas populārākās vakariņu ēdiens. Tā ir arī maltīte, kas lielākajai daļai cilvēku Īrijā asociējās ar nacionālajiem svētkiem - Svētā Patrika dienu.

Smelies iedvesmu un pagatavo pats: https://www.rte.ie/lifestyle/recipes/2021/0316/1204280-mark-moriartys-bacon-cabbage-today/.

Kartupeļu biezputra īru gaumē

Vēl viens tradicionāls īru ēdiens – kolkanons – ir visai līdzīgs mums jau ierastajai kartupeļu biezputrai. Tikai ir viena atšķirība - Īrijā to gatavo, pievienojot lapu kāpostus jeb keilu vai parastus kāpostus, lociņus vai sīpolus, pienu, sviestu, sāli un melnos piparus.

Šim kartupeļu biezeņa ēdienam ir tikpat daudz recepšu, cik Īrijā pavāru. Katrā mājsaimniecībā un reģionā ir savs iecienīts kolkanona gatavošanas veids. Bet tomēr ir arī kas nemainīgs - liels daudzums sviesta, kartupeļu un piena produktu, kā arī kāposti vai keils, lai piešķirtu ēdienam apjomu un garšu.

Ierastās kartupeļu biezputras vietā pagatavo šo: https://www.simplyrecipes.com/recipes/colcannon/.

Sodas maize jeb “Soda Bread”

Runā, ka katrai kārtīgai īru ģimenei ir arī sava sodas maizes recepte, kas ir ar roku rakstīta uz kāda miltiem pārklāta piezīmju papīra un ievietota kulinārijas grāmatās. Sodas maize ir ātri pagatavojama maize, kurai nav nepieciešams raugs.

Īstai īru sodas maizei ir zeltaini brūna garoza. Maize ir diezgan maiga un mīksta iekšpusē ar kraukšķīgu garozu. Vislabāk sodas maize garšo otrajā vai trešajā dienā pēc izcepšanas.

Pagatavo sodas maizi ar sieru! Recepte šeit: https://www.rte.ie/lifestyle/recipes/2020/0506/1136775-cheesy-white-soda-loaf-cook-in/.

Dublinas strādnieku ēdiens

Nosaukums “coddle” cēlies no sastāvdaļu lēnas sautēšanas vienā katlā. Vēsturiski nedēļas beigās ēdienu pārpalikumus stundām ilgi lēnām sautēja cepeškrāsnī ar bekona šķēlītēm vai pārpalikušo vārīto bekonu, sagrieztiem kartupeļiem un sīpoliem.

Mūsdienās, lai pagatavotu smalku šā strādnieku ēdiena variantu, izmanto augstākās kvalitātes cūkgaļas desas, bekonu un pasniedz ar sodas maizes šķēlītēm.

Lūk, pavisam ātra un vienkārša sautējuma recepte: https://www.rte.ie/lifestyle/recipes/2022/0406/1290763-donal-skehans-dublin-coddle/.

Augļu kūka “Barmbraks”

“Barmbrack” kūkas nosaukums ir cēlies no īru vārdiem “bairín” jeb “klaips” un “breac”, kas nozīmē “raibs”. Ir arī versija, ka tas cēlies no vecā angļu vārda “beorma”, kas nozīmē raudzēts.

Neatkarīgi no tā, kurš nosaukums šķiet pārliecinošāks, vislabāk to raksturo kā “īru panettone”, jo kūkas garša ir līdzīga slavenajai itāļu saldajai maizei ar rozīnēm, augļiem un sukādēm. Reizēm “Barmbrakas” pagatavošanai izmanto arī sidru, bet biežāk tā ir gatavota no augļiem, kas pirms tam izmērcēti stiprā melnajā tējā.

Gardās augļu kūkas recepti var atrast šeit: https://www.rte.ie/lifestyle/recipes/2013/0311/744665-irish-barmbrack/.

Smelies iedvesmu īstiem kulinārijas šedevriem arī tu - tradicionālas īru un citu zemju receptes netradicionālā izpildījumā raidījumā "Marks Moriartijs: pieredzes bagātais šefpavārs” kanālā “FOX Life” katru sestdienu, sākot no 7.maija, plkst. 10.25!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74012589sec.