«NOVATOURS» iesaka: kā izvēlēties sev atbilstošāko Grieķijas salu

Grieķijas teritorijas kopainu, gluži kā puzles gabaliņi, veido tūkstošiem salu. Tiek lēsts, ka tādu ir pat līdz 6000, no kurām tikai aptuveni 227 ir apdzīvotas. Tieši salas šobrīd piedzīvo lielāko ceļotāju interesi - bet kā atrast sev piemērotāko? Katra sala glabā sev unikālo, kas var atvieglot sev piemērotākā ceļojuma galamērķa atrašanā. Tūroperators “Novatours” dalās apkopojumā par populārākajām Grieķijas salām un ko katra no tām var piedāvāt saviem viesiem.

Krēta - aktivitāšu daudzveidība un ēdiens

Krēta ir lielākā Grieķijas sala un lieluma ziņā piektā lielākā sala Vidusjūrā pēc Sicīlijas, Sardīnijas, Korsikas un Kipras. Tās platība ir 8 336 km2, garums - 260 km, bet krasta līnijas garums - 1046 km. Krētas reljefu veido kalni, ielejas un daudzveidīgas pludmales, tāpēc tā ir īstena paradīze tiem, kas lūkojas pēc aktivitāšu daudzveidības dabā.

Krēta ir slavena ar vietējo iedzīvotāju gastronomisko mākslu, kurā savijas nesamākslota vienkāršība un saules dāsnā siltuma izlolotas dārza veltes, svaigi cepta, aromātiska maize, jūras veltes, kazas piena sieri, eļļas un olīvas. Grēks būs, Krētā esot, nenogaršot grieķu sautētus, cietos sierus un par Krētas šķidro zeltu dēvēto olīveļļu. Tie, kas reiz viesojušies Krētā mēdz jokot, ka Krēta nav brīvdienu sala, bet gan dievišķi garda un veselīga ēdiena sala.

Ne mazāk iespaidīga par ēdienu Krētā ir aktivitāšu daudzveidība dabā - no pārgājieniem līdz zemūdens valdzinājumam.

Krētas salu klāj pakalni un aizas, tāpēc tā ir lieliski piemērota pārgājienu entuziastiem. No tām iespaidīgākā ir 18 kilomerus garā Samārijas aiza, kuras platums dažviet nepārsniedz 3,5 metrus. Tā veidojusies 14 miljonus gadu atpakaļ, kad upe vijās cauri klintīm. Pārgājiena laikā veldzē Samārijas ciprešu meži un ir iespējams atsvaidzināties kristāldzidros kalnu avotu ūdeņos, galā nonākot Lībijas jūras krastā. Aizsargājamajā teritorijā mīt daudzu retu sugu zvēri un zaļo ap 450 augu šķirņu.

Ūdens pasaules mīļotājiem noteikti ir jāieplāno Bali lagūnas apmeklējums. Šeit satiekas trīs jūras, un ūdens mirdz daudzos zilos toņos un to mēdz ierindot pasaules izcilāko lagūnu sarakstos. Šo lagūnu iemīļojušas daudz pasaules slavenības. Princis Čārlzs un princese Diāna to baudīja sava medusmēneša laikā.

Četru jūru apskaloto Krētas salu vislabāk var iepazīt, nomājot automašīnu. Ar nedēļas nogali šai salai būs par maz, noteikti ir vērts ieplānot vismaz nedēļu. Labākais laiks salas apmeklējumam ir rudens, kad tur vairs nav svelmaini karsts.

Korfu - olīvkoku un pludmaļu paradīze

Korfu pēc izmēra ir otrā lielākā Jonijas jūras arhipelāga sala, kuras garums ir 64 km, bet platums ziemeļos, salas platākajā vietā – 32 km. Dienvidos sala ir tik ļoti sašaurināta, ka no rietumu piekrastes līdz austrumu piekrastei var tikt ar velosipēdu, turklāt tas nemaz nebūs nogurdinoši.

Salu mēdz dēvēt par Grieķijas Havaju salām. Ceļotāji īpaši mīl tās autentiskos kalnu ciematiņus, kvalitatīvos kūrortus un ieliskās pludmales.

Šī sala lepojas ar vairāk nekā trīs miljoniem olīvkoku, tāpēc pat viskarstākajā vasaras dienā šeit priecē zaļojošas dabas valgums. Viesmīlīgie vietējie iedzīvotāji un lieliskais klimats padara šo vietu par visvairāk apmeklēto vietu Grieķijā.

Korfu salā smilšu pludmales nav visur, daudzas piekrastes ir nosētas gan ar maziem akmentiņiem, gan ar smiltīm un granti. Bet pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām Grieķijā: šobrīd aptuveni 30 no tām ir piešķirts Zilais karogs.

Ziemeļos esošie kalni ļauj baudīt dramatiskus un valdzinošus dabasskatus. Salas ziemeļu daļā esošā lielākā kalna Pantokratora augstums sasniedz 900 metrus. Tur ir gan klinšaina piekraste, gan smilšu pludmales, tāpēc ir patīkami ne tikai baudīt sauli un jūru, bet arī pilnveidot zemūdens peldēšanas un buru sporta iemaņas. Dienvidos Korfu sala kļūst šaurāka, tās reljefs līdzenāks, smaragdzaļā jūra pie krasta – seklāka. Garās smilšu pludmales aicina uz mierīgu atpūtu.

Pāri, ģimenes ar bērniem un vecāki cilvēki parasti izvēlas atpūtu klusākajās Korfu pilsētiņās, lai gan tur netrūkst arī aktīvās atpūtas cienītāju netrūkst. Jaunieši vairāk dodas uz slaveno Kavos pilsētiņu, kas garantē aktīvu ballīšu dzīvi.

Jau maijā šajā salā valda agras vasaras noskaņas, lai gan vakaros joprojām noder siltāks džemperis. Lielākā daļa valsts tavernu šajā laikā tikai sāk strādāt. Taču jau jūnijs šajā salā sagaida daudz siltāku laiku, 24-27 grādiem.

Roda - vēstures un vīns

Rodas sala, kura kādreiz bija svarīgs Grieķijas saimnieciskais un kultūrvēsturiskais centrs, atrodas netālu no Turcijas krastiem. To apskalo Egejas jūra un Vidusjūra. Rodas sala ir trešā lielākā no Grieķijas salām (pēc Krētas un Evijas) – tās platība sastāda 1400 kv.km, garums – 78 km. Daudzi ceļotāji to salīdzina ar Maltu (vecpilsēta, pils, pludmales).

Salā, kura ir slavena ar savu vēsturi, ideāli apvienojas dažādas kultūras: antīkās pasaules, viduslaiku un mūsdienu. Rodas salu vairakkārt centušies iekarot cittautieši: romieši, bizantieši, krustneši, turki. Atpūta šeit, kā arī Grieķijā kopumā, ir cieši saistīta ar jaunu ziņu iegūšanu.

Salas vārdā nosauktā pilsēta Roda ir lielākā, antīka stilā veidotā pilsēta Vidusjūras piekrastē. Par senajiem laikiem te atgādina netālu no Svētā Nikolaja forta esošās vējdzirnavas, Mandraki forts un pie tā ieejas esošā brieža skulptūra. Esot šajā pilsētā, noteikti ir jātavēl laiks Rodas viduslaiku posma visspilgtākās liecinieces izziņai, ko vietējie iedzīvotāji šobrīd sauc par vecpilsētu. Tā ir vislielākā šāda veida pilsēta Eiropā, iekļauta UNESCO pasaules mantojumu sarakstā.

Saules sala Roda ir slavena arī ar saviem lieliskajiem vīniem. Tie ir pazīstami jau kopš seniem laikiem. Izcilo garšu tiem piešķir labvēlīgos apstākļos audzētas vīnogas. Salā ir silts, saulains klimats un ideāla augsne vīnogulājiem. Embandos ciematiņš, kurš atrodas 700 m augstumā Attaviras kalna pakājē, ir pazīstams ar vairākām vīnogu šķirnēm. Noteikti ir vērts apciemot vīna darītavu EMERI – lielāko uzņēmumu Embonā.

Labākais laiks Rodas apmeklējumam ir vasaras sākums (maijs, jūnijs) vai vasaras noslēgums - rudens sākums (septembris - oktobris), jo tad tur nav pārlieku karsts. Pilnvērtīgai salas iepazīšanai ir vērts atvēlēt vismaz nedēļu.

Kefalonija - Eiropas eksotika

Kefalonija ir vislielākā Jonijas jūras sala un sestā lielākā Grieķijas sala. Tā ir slavena ar Jonijas jūras visaugstāko virsotni - Enosa kalnu, kur, kā uzskata, atradās Zeva templis. Sala vēl nav pakļāvusies masu tūrismam, ceļotāji to pamazām sākuši apgūt vien no 20.gs. beigām.  

Šeit žilbinoši baltu smilšu pludmales mijas ar noslēpumainām kalnu alām, olīvu birzīm, majestātiskām klintīm un kalniem, to visu izraibinot un kalnu ainavas papildina zvejnieku ciemi, kas saglabājuši savu savdabību. Tās pludmalēs kā savu mājvietu joprojām godā lielie jūras bruņurupuči (Caretta caretta), ik gadu tur dējot olas.

Kefalonijas sala ir slavena ar idilliski skaistām pludmalēm, kas savā skaistumā pārspēj pastkaršu fotogrāfijas. Ceļojums uz Kefaloniju noteikti var tikt ieplānots kā ceļojums pa tās pludmalēm, sarakstā noteikti iekļaujot: Myrtos (vairākas reizes atzītas par labāko pludmali pasaulē), Platis Gialos, Petani, Emplisi, Antisamos un daudzas citas.

Par īpašu dabas brīnumu šeit ir atzīta Melissani ala, kas ir karsta izcelsmes pazemes ezers - ala, kuru caur lielu atveri apgaismo saules stari. Antīkajos laikos šeit atradās dieva Pāna templis. Tomēr pēc zemestrīces ala iebruka, un caur atveri tajā iekļūst saules stari, liekot ezera ūdeņiem mirdzēt dažādos zilganos un zaļganos toņos. Tā ir viena no vispopulārākajām Kefalonijas apmeklējumu vietām, kurā organizē laivu ekskursijas. Tomēr jāņem vērā, ka vislabākais laiks gaismas rotaļu spēļu vērošanai ir ap pl.14.00 un ilgst vien aptuveni 15-20 minūtes.

Cita unikāla apmeklējuma vieta ir Drogarati stalaktītu alas. Kad pēc ļoti spēcīgas zemestrīces atklājās ieeja, alās tika atrasti daudzi arheoloģiski eksponāti. Atrodoties stalagmītu un stalaktītu ielenkumā, rodas iespaids par atrašanos templī. Lieluma ziņā šo vietu var salīdzināt ar milzīgu koncertzāli, tādēļ, pateicoties lieliskajai akustikai, tajā bieži tiek rīkoti koncerti.

Labākais laiks salas apmeklējumam ir septembris, kas dod iespēju pagarināt vasaru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.61986494sec.