Svaigi spiestas sulas: piecas receptes veselībai un imunitātei

Rudens sezonā mums plašā klāstā pieejami visdažādākie augļi un dārzeņi, kas bagāti ar vitamīniem un minerālvielām. Iekļaujot uzturā sezonas produktus, vērts atcerēties arī par svaigi spiestām sulām – tās būs ne vien gards papildinājums ēdienkartei, bet arī palīdzēs stiprināt veselību, mazināt nogurumu un ievērojami uzlabot pašsajūtu. Apotheka farmaceite Līga Cīrule iesaka piecas veselīgas sulu kokteiļu receptes, kas rudens drēgnajā laikā ļaus uzņemt vērtīgās uzturvielas un palīdzēs aktivizēt imunitāti.

“Ikdienā mūsu organisms saskaras ar virkni nelabvēlīgu faktoru, tai skaitā gaisa piesārņojumu, lielu fizisku vai garīgu slodzi, kā arī pastiprinātu stresu. Tas viss palielina organisma nepieciešamību pēc daudzveidīga un sabalansēta uztura, kas ir pamatā labai pašsajūtai un veselībai. Viens no produktiem, kas ļaus bagātināt ēdienkarti ar vajadzīgajām uzturvielām, ir svaigi spiestas sulas. Tās satur antioksidantus – C un E vitamīnus, karotinoīdus, piemēram, beta karotīnu, luteīnu, un citas vērtīgas vielas. Antioksidantu galvenais uzdevums ir pasargāt šūnu membrānas – brīdī, kad organisms apēsto pārvērš enerģijā, rodas brīvie skābekļa radikāļi, kas tām kaitē, tādējādi veicinot sirds, asinsvadu un onkoloģisko slimību attīstību. Antioksidanti iesaistās šajos ķīmiskajos procesos un aizsargā šūnas,” skaidro Apotheka farmaceite Līga Cīrule.

Svaigi spiestas sulas ir arī lielisks šķiedrvielu avots, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību, turklāt sulu kokteiļiem iespējams pievienot visdažādākos augļus un dārzeņus, tādā veidā apgādājot organismu ar daudzveidīgām uzturvielām, kam piemīt atšķirīgas vērtīgās īpašības. Tiesa, jāņem vērā, ka, lietojot uzturā sulas, pats galvenais ir ievērot mērenību. Dienā nav ieteicams izdzert vairāk par vienu divām glāzēm sulas, turklāt jāpievērš uzmanība arī kopējam cukura patēriņam ēdienkartē.

Pieci svaigi spiestu sulu dzērieni imunitātes aktivizēšanai

1.    Citronu sulas, ingvera un medus dzēriens

Sastāvdaļas:

•    trīs citroni;

•    četrus līdz sešus milimetrus plānas nomizotas ingvera saknes šķēlītes;

•    medus – pēc garšas;

•    divas glāzes ūdens.

Pagatavošana

Nomizotās un sagrieztās ingvera šķēlītes liek verdošā ūdenī un vāra aptuveni 10–15 minūtes. Kad ūdens iegūst viegli brūnganu nokrāsu, ielej to traukā, izmantojot sietiņu. Pievieno svaigi spiestu citrona sulu (no trīs citroniem iespējams iegūt aptuveni 1/3 glāzes sulas), medu un kārtīgi samaisa. Lai dzērienu ātrāk atdzesētu, tam var pievienot ledu.

Ingvera sastāvā atrodama aktīvā viela gingerols, kam piemīt antioksidanta un pretiekaisuma īpašības. Tas palīdz cīnīties ar saaukstēšanās vīrusiem un noderēs pret sliktu dūšu. Atsevišķi pētījumi apliecina, ka ingvers tāpat palīdz arī uzlabot gremošanas sistēmas darbību, samazināt svaru un cukura līmeni asinīs, kā arī mazināt iekaisumu locītavās. Savukārt citrons ir lielisks antioksidantu avots – tas bagātīgi satur C vitamīnu un flavanoīdus, kas palīdz organismam ātrāk atveseļoties saslimšanu gadījumā un labvēlīgi iedarbojas uz imunitāti. C vitamīns iesaistās arī kolagēna sintēzē, tādā veidā ļaujot uzlabot cīpslu, saišu, kaulu un ādas stāvokli. Medus sastāvā ir organiskās skābes, B grupas vitamīni, kālijs, nātrijs, fosfors, kalcijs, magnijs un antioksidanti, tam, līdzīgi kā ingveram, piemīt antibakteriālās un pretiekaisuma īpašības, tāpēc medus lieti noder elpceļu slimību profilaksei un ārstēšanai.

2.    Granātābolu un apelsīnu sulas dzēriens ar ingveru un medu

Sastāvdaļas:

•    viens nomizots apelsīns, sadalīts daiviņās;

•    100 mililitri granātābolu sulas;

•    viena ēdamkarote citronu sulas;

•    ingvera sakne un medus – pēc garšas;

•    divas glāzes ūdens.

Pagatavošana

Sagatavotās sastāvdaļas liek blenderī un samaļ līdz veidojas viendabīgs dzēriens. Dzēriena garšas intensitāti iespējams regulēt, pievienojot papildu ingveru vai medu. Lai atbrīvotos no sēklām, sagatavoto kokteili nepieciešams pārliet citā traukā ar caurdura palīdzību.

Papildinot medus un ingvera vērtīgās īpašības, šim dzērienam pievienots arī granātābols un apelsīns. Granātābolu sulā ir B9 vitamīns jeb folskābe, C vitamīns, antioksidanti, organiskās skābes un kālijs, tā lieliski palīdzēs atjaunot spēkus saaukstēšanās slimību gadījumā un uzlabos gremošanu.  Granātābolu sulai piemīt pretiekaisuma īpašības, tā palīdz regulēt asinsspiedienu un samazināt holesterīna līmeni. Apelsīni, savukārt, nodrošinās organismam papildu C vitamīna un antioksidantu devu, kā arī kāliju, kas uzlabo sirds veselību. Apelsīnu sula satur arī magniju, kas atjaunos enerģijas resursus un palīdzēs normalizēt nervu un muskuļu darbību. Sulas vērtīgajam sastāvam tāpat ir pretiekaisuma darbība, tas samazina holesterīna līmeni un novērš nierakmeņu risku.

3.    Apelsīnu sulas dzēriens ar ingveru, medu un kurkumu

Sastāvdaļas

•    viens apelsīns;

•    neliels gabaliņš ingvera saknes;

•    kurkuma;

•    medus – pēc garšas;

•    viena glāze ūdens.

Pagatavošana

Ingvera sakni rūpīgi sarīvē ar smalku rīvi, pievieno tai šķipsnu kurkumas un maisījumu aplej ar verdošu ūdeni. Ļauj ievilkties 10–15 minūtes. Dzērienam pievieno svaigi spiestu apelsīnu sulu un medu – atkarībā no tā, cik saldu garšu kārojas.

Dzēriena sastāvdaļas stiprinās imunitāti un sniegs papildu enerģijas devu, turklāt kurkuma ļaus iegūt unikālu garšas niansi.

4.    Smiltsērkšķu sulas, ingvera, medus un kanēļa dzēriens

Sastāvdaļas:

•    200 mililitri smiltsērkšķu sulas;

•    neliels gabaliņš ingvera saknes;

•    divas ēdamkarotes medus;

•    viena kanēļa standziņa.

Pagatavošana

Ingvera sakni sarīvē, liek katliņā, pievieno smiltsērkšķu sulu un uzkarsē. Kad dzēriens ir pietiekami silts, tam pievieno medu un kanēļa standziņu. Maisot turpina karsēt, līdz medus ir izkusis. Pēc pagatavošanas dzēriens jānokāš, izmantojot sietiņu vai marli. Pagatavoto dzērienu var dzert karstu vai atdzesēt.

Smiltsērkšķis ir bagāts K un B grupas vitamīnu avots, satur vairākus antioksidantus (A, C, E vitamīnu, selēnu, flavonoīdus), nepiesātinātās taukskābes, cinku, dzelzi, kalciju un citas aktīvās vielas. Tam piemīt pretiekaisuma un antioksidatīva darbība, smiltsērkšķis samazina holesterīna līmeni asinīs, uzlabo organisma vispārējo stāvokli, stiprina imunitāti un mitrina gļotādu.

5.    Burkānu un citronu sulas dzēriens ar ingveru un medu

Sastāvdaļas:

•    viens burkāns;

•    viens citrons;

•    viena ēdamkarote medus;

•    neliels gabaliņš ingvera saknes.

Pagatavošana

Sarīvē ingvera sakni, pagatavo svaigi spiestu sulu no burkāna un citrona. Sastāvdaļas liek blenderī un tām pievieno medu. Lai bagātinātu garšu, blenderī var pievienot arī banānu vai ananāsu.

Ingvers, citrons un medus stiprinās imunitāti un palīdzēs saaukstēšanās slimību gadījumā, savukārt burkāns apgādās organismu ar K vitamīnu, šķiedrvielām, beta karotīnu un citiem antioksidantiem. Tas būs labs palīgs holesterīna līmeņa samazināšanai, kā arī stiprinās acu veselību un uzlabos gremošanu.

“Rudens sezonā veselīgas sulas var iegūt arī no daudziem pašmāju dārzeņiem – piemēram, ķirbja, āboliem vai selerijām. Ķirbis ir lielisks šķiedrvielu avots, kas satur vairākus vitamīnus, varu, kāliju, dzelzi un citas vērtīgas vielas. Tas lieliski stiprina imūnsistēmu un veicina gremošanu. Āboliem piemīt pretiekaisuma darbība, tie uzlabo aknu un zarnu veselību, pazemina cukura un holesterīna līmeni organismā. Tiesa, cilvēkiem ar jutīgāku zarnu traktu, šie gardie augļi jālieto ar mēru, pretējā gadījumā tie var radīt gremošanas traucējumus. Savukārt selerija ir vērtīgs antioksidantu avots, satur K vitamīnu, folskābi, kāliju, magniju, dzelzi un  nātriju. Selerija palīdz iekaisumu gadījumā un veicina gremošanu. Sulu dzērienu pagatavošanai var izmantot dažādus augļus un dārzeņus – nepieciešams tikai atrast sev tīkamo garšu kombināciju un ērtāko pagatavošanas veidu,” saka farmaceite Līga Cīrule.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 Laivošana Latgalē Latgale.travel
Aktīvā laivošanas sezona ir gaisā! Dodies izbaudīt piedzīvojumus Latgalē | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 21.03.2024 Pirts rituāli pie Dzintras Abarones TAKA
Pirts rituāli un meistarklases dažādiem pasākumiem .Meistarklašu formāti parasti pielāgoti atbilstoši pasūtītāja vēlmēm. | Skatīt vairāk
Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42257905sec.