Drošība pirmajā vietā: padomi slēpotājiem un snovotājiem

Ziemas aktīvās atpūtas centri darbojas pilnā sparā. Lai par ziemas prieku baudīšana sagādātu patīkamas atmiņas, ieteicams izmantot atbilstošu ekipējumu un ievērot pāris vienkāršus noteikumus. Ieteikumos, kā būt drošībā, atrodoties uz kalna, dalās slēpošanas un atpūtas parka "Ozolkalns" valdes priekšsēdētājs Ģirts Kaļķis.   

Ģirts Kaļķis stāsta, ka viņa pieredzē lielākie riski, ko var piedzīvot uz kalna, ir slēpotāju savstarpēja sadursme vai izbraukšana ārā no trases. Tādēļ, atrodoties uz kalna, ir jāpievērš uzmanība trases segumam, ekipējumam un sagatavotības līmenim, jo pārgalvība nekad neatmaksājas. Visbiežāk sadursmes rezultātā cilvēks iegūst sasitumus, bet ir reizes, kad tas beidzas arī ar lūzumu. Eksperts uzsver, ka, atrodoties uz kalna, drošība ir pirmajā vietā.

“Svarīgi ir jau iepriekš nodrošināties ar apdrošināšanu, kas iekļauj tieši ekstrēmo sporta veidu traumu kompensēšanu. Tāpat, pirmo reizi kāpjot uz slēpēm vai sniega dēļa, noteikti iesaku kopā ar profesionālu instruktoru apgūt braukšanas pamatus, pats galvenais - kā bremzēt un pareizi nokrist”, tā Ģirts Kaļķis.  

Lai mierīgu sirdi varētu baudīt ziemas priekus, svarīgi padomāt arī par apdrošināšanu. Nelaimi paredzēt nav iespējams, taču tieši apdrošināšana būs tā, kas palīdzēs segt nelaimes gadījumu izmaksas. “Es uz to skatos tā – neizdzer varbūt kafejnīcā vienu, divas kafijas mēnesī, bet tā vietā iegādājies sev Extreme apdrošināšanu. 2023. gadā esam izdevuši par  80 % vairāk Extreme polišu nekā pērn, kas nozīmē, ka ekstrēmo sporta veidu baudītāji aizvien vairāk sāk apzināties to, ka, piekopjot riskantus hobijus, nepieciešama atbilstoša apdrošināšana. Tas mūs priecē, jo “Balcia” mērķis ir sniegt tādus pakalpojumus, kas atbilst cilvēku dzīvesveidam,” stāsta apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma “Balcia” viceprezidents Reinis Bērzkalns.

Ekipējumu izvēlies pēc ērtuma principa

Normatīvie akti neparedz ekipējuma regulējumu, tomēr inventāram ir jābūt sertificētam ar CE marķējumu, kas apstiprina inventāra drošību. No drošības viedokļa svarīgākais ir ķivere. “Iesaku lietot arī roku, kāju un muguras aizsargus, lai krišana nebūtu tik nepatīkama un traumējoša. Zinu daudzus cilvēkus, kas šādu kritienu dēļ negrib vairs kāpt uz dēļa vai slēpēm”, par drošību atgādina Ģirts Kaļķis. Pareizā vai nepareizā inventāra nav, ir atbilstošs inventārs budžetam un ērtības pakāpei. Nav tik svarīgi, vai ekipējums pirkts profesionālā sporta veikalā vai iegādāts kā citadi, ja jūties ērti – tas būs īstais.

Izvēlies savām spējām atbilstošo trasi

“Katrā atpūtas kompleksā ir dažādu grūtuma pakāpju trases. Ir sarežģītas trases ar dabiskiem šķēršļiem, kas paredzētas tikai profesionāliem braucējiem. Ir vidēji vieglas un vidēji sarežģītas trases, un bērnu trases iesācējiem. Izvēloties trasi, katram slēpotājam atbildīgi jāizvērtē savas spējas, iesaku pakāpeniski sākt ar vieglāko un tikai tad mēģināt sarežģītāku variantu”, par trašu dažādību stāsta Ģ. Kaļķis.

Arī laikapstākļi ietekmē drošību uz kalna

Kalnu slēpošanā un snovbordā laikapstākļi īpaši ietekmē redzamību un trases segumu jeb pamatni. Ne vienmēr pamatne ir vienmērīga, pie dažādiem laikapstākļiem trase var būtiski atšķirties un mainīties - segums var būt mīkstāks, cietāks, ledaināks vai slapji slidens. Piemēram, intensīvas snigšanas gadījumā braukšana būs apgrūtināta no visiem aspektiem – redzamība minimāla un trases stāvoklis, snigšanai pieņemoties spēkā, aizvien sliktāks. Neliela sniega gadījumā ieteicams lietot sniega brilles, kas palīdz uzlabot redzamību. Savukārt liela sala vai atkušņa laikā jādomā par piemērotu apģērbu. Sala gadījumā trase var būt ledaina un ļoti cieta. Ja ir atkusnis, trase būs slapja un apakšā, visticamāk, cieta un ledaina.

Kā uzvesties uz kalna, lai tu un citi būti drošībā?

    • Brauc pēc noteikumiem! Uz kalna ir viens nerakstīts likums, kas, interesanti, ir pretējs autobraukšanai. Proti, tas, kas brauc aizmugurē, vienmēr kontrolē situāciju un dod priekšroku tam, kas brauc viņam priekšā. Ja notiks sadursme, vainīgs būs aizmugurē braucošais, jo viņš labāk pārredz situāciju.

    • Izvērtē savas spējas! Ieteikums jau pieredzējušiem braucējiem – izvērtē savas spējas un neesi pārgalvīgs. Ieteikums iesācējiem – pirmajā reizē brauc ar instruktoru, jo tieši pamatu apguve ir vissvarīgākā, lai būtu drošībā.

    • Alkoholam nē! Uz kalna nedrīkst atrasties alkohola reibumā - tas ir vēl viens nerakstīts likums. Alkohola ietekmē zūd koncentrēšanās spēja un spēja izvērtēt riskus.

    • Lēnāk brauksi, tālāk tiksi! Labs slēpotājs nav tas, kurš var ātri nobraukt no kalna. Labs slēpotājs māk ātri apstāties. Tāpēc pakāpeniski attīstiet savu ātrumu un dodieties uz nākamo trases līmeni tikai tad, kad esat pārliecināts par savām spējām.

Lai dotos uz kalnu, ir vajadzīga drosme, bet ar drosmi vien nepietiek. Ir nepieciešamas arī prasmes, un tās var iegūt trenējoties, tādēļ eksperts aicina visus ziemas prieku baudītājus būt atbildīgiem uz kalna un iegūt prasmes drošā veidā. Lai nesanāk tā, ka jāmācās tikai no kļūdām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44461179sec.