Kā stiprināt ādas superspējas?

Pavisam droši ādu var dēvēt arī par orgānu – supervaroni. Ne tikai tādēļ, ka tā ir viens no lielākajiem orgāniem cilvēka ķermenī, bet arī tāpēc, ka tā pilda neskaitāmas ļoti svarīgas funkcijas: aizsargā organisma iekšējo vidi no ārējās vides iedarbības, dažādiem patogēniem, slimībām, vīrusiem, baktērijām, izdala sviedrus, nosedz un aizsargā ķermeņa iekšējās daļas un to funkcijas, sintezē D vitamīnu, ļauj sajust siltumu, aukstumu, pieskārienus un atšķirt dažādas tekstūras. Kas jādara un jāņem vērā, lai stiprinātu ādas “superspējas”, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

    1. Superspēja – D vitamīna sintezēšana

Viens no lielākā orgāna – ādas varoņdarbiem ir spēja saules ietekmē sintezēt D vitamīnu, kas organismā ir ļoti būtisks, jo stiprina kaulus, imunitāti, daudzos pētījumos noskaidrots, ka palīdz mazināt arī ādas vēža risku, palīdz ārstēt psoriāzi un novērš atopiskā dermatīta paasināšanās iespēju. “Neraugoties uz to, ka saules ietekmē ādā veidojas D vitamīns, cilvēkiem tik un tā jārūpējas par ādas aizsargāšanu no ultravioleto staru ietekmes. Izvēloties saules aizsargkrēmu, jāpievērš uzmanība, lai līdzeklis nodrošinātu aizsardzību gan pret UVA, gan UVB stariem,” aicina Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Padoms: vislabāk lietot ūdensnoturīgu aizsargkrēmu ar SPF, kas nav mazāks par 30, jo tas spēs bloķēt līdz pat 97 % no kaitīgajiem saules stariem. Pavasarī, kad āda vēl nav pieradusi pie saules, ieteicams būtu lietot aizsargkrēmu ar SPF 50 un pēc tam vasarā pāriet uz aizsargkrēmu ar SPF 30. Vēlams aizsargkrēmu uzklāt 15 minūtes pirms došanās ārā, bet, atrodoties pludmalē vai kāpjot kalnos, jāatceras līdzekli atkārtoti uzklāt ik pēc 2-3 stundām vai pēc katras peldēšanās reizes. Diemžēl arī saules aizsargkrēmi nespēj bloķēt saules starus par visiem 100 %. Šī iemesla dēļ ieteicams papildus nēsāt cepuri ar platām malām, arī saulesbrilles, atturēties no sauļošanās laika posmā no 12.00 līdz 16.00, kad saules stari ir visintensīvākie.

    2. Superspēja – barjerfunkcija

Ādas virsējais ārējais slānis – epiderma ir kā frontes līnija, kas burtiskā nozīmē sargā organismu no dažādu ārējo ienaidnieku (vīrusu, baktēriju, mikrobu) iebrukuma. Baltie asinsķermenīši regulāri cirkulē cauri ādai gluži kā tādi imunitātes uzraugi. Tiesa, lai āda spētu šo savu aizsargfunkciju nodrošināt, ar krēmiem un losjoniem vien būs par maz. Nepieciešamas rūpes par sevi visplašākajā nozīmē, tai skaitā regulāras fiziskās aktivitātes, kas uzlabo asinsriti visā organismā, tai skaitā ādā, pietiekami ilgs un kvalitatīvs miegs naktī (vecumā no 18 līdz 60 gadiem jāguļ vismaz 7 stundas), jāpavada laiks svaigā gaisā un regulāri jāvēdina telpas, jo iekštelpās, sevišķi apkures sezonas laikā, gaiss ir sausāks un arī āda ātrāk zaudē mitrumu. Ja āda zaudē mitrumu, kļūst sausa, tā vairs nespēj šo barjerfunkciju pilnvērtīgi nodrošināt. Taču ādas aizsargfunkcijas ar to vien nebeidzas. Vēl ir zemādas slānis, kas sastāv no taukaudiem – tas kalpo arī kā dabisks amortizators. “Ja, piemēram, tiek gūta trauma, ir kritiens, tad šis zemādas tauku slānis slāpē triecienu, pasargājot arī iekšējo organismu,” skaidro Apotheka farmaceite Amanda Ozoliņa.

    3. Superspēja – sviedru izdalīšana

Sviedri nav tikai pazīme, ka treniņš aizvadīts pilnvērtīgi. “Galvenokārt, sviedru funkcija ir atvēsināt ādu, novēršot ķermeņa pārkaršanu,” saka Apotheka farmaceite Amanda Ozoliņa. Ādā ir divu veidu sviedru dziedzeri – ekrīnie un apokrīnie. Ekrīnie dziedzeri vienmērīgi izvietoti pa visu ķermeni, bet apokrīnie lielākoties atrodas galvas ādā, padusēs, cirkšņos tomēr otrajiem nav būtiskas nozīmes termoregulācijas procesos.

Padoms: Mazgājoties pēc intensīvas svīšanas, nav ieteicams lietot sārmainas ziepes – tās likvidē ādas virskārtu, ko dēvē arī par tauku mantiju, un āda paliek bez aizsardzības. Ja regulāri sporto vai dara fizisku darbu, kas liek bieži mazgāties, ieteicams izvēlēties dušas eļļas vai speciālus mazgāšanās līdzekļus, ko var nopirkt aptiekā un kuros pH līmenis ir 5,5.

    4. Superspēja – melanīns, kas ne tikai nosaka ādas toni

Melanīns ir dabisks ādas pigments, ko ražo šūnas melanocīti. Jo vairāk melanīna, jo tumšāka cilvēka ādas krāsa. Tomēr melanīns spēj daudz vairāk, nekā tikai noteikt ādas toni. Tas aizsargā ādu no ultravioletā starojuma, no saules apdegumiem, no ādas vēža riska, priekšlaicīgas novecošanās, kolagēna samazināšanās, neļaujot ādai zaudēt elastību. Diemžēl tad, ja āda tiek ilgstoši pakļauta tiešo saules staru ietekmei, melanīnam nav pa spēkam paveikt šos darbus un tādā gadījumā šai duelī uzvar saule, izraisot ādas apdegumu, veidojot pigmentācijas plankumus, zaudējot elastību, paātrinot novecošanos.

Ko vēlas āda, lai saglabātu visas “superspējas”?

    • Rūpes arī no iekšpuses

Gan skaistumkopšanas speciālisti, gan dermatologi piekrīt teicienam “tu esi tas, ko tu ēd”. Ādu neapasiņo kāds atsevišķs asinsvads, bet gan tie asinsvadi, kas nāk no tuvējiem orgāniem, tāpēc – ja kādos orgānos būs sācies patogēns process vai iekaisums, arī āda uz to var reaģēt. Izvēlētais uzturs ir ļoti svarīgs veselībai kopumā un arī ādai, tāpēc ieteicams izvēlēties produktus, kas bagātīgi satur antioksidantus, ieskaitot lapu salātus, spinātus, kalē kāpostu un ogas. Antioksidanti cīnās ar brīvajiem radikāļiem un pasargā ādu no ārējās vides nodarītā kaitējuma. Nepieciešamas arī mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes, ko bagātīgi satur valrieksti, lasis, čia sēklas – šīs taukskābes palīdz nostiprināt ādas aizsargbarjeru, tāpat kā probiotikas (jogurts, kefīrs, skābpiena produkti) un prebiotikas (šķiedrvielām bagātie augļi un dārzeņi).

    • Netvaicējieties karstā dušā!

Nenoliedzami – karsta duša daudziem sagādā baudu, bet āda par to nebūt nav sajūsmā, jo karsta ūdens ietekmē tā pastiprināti zaudē savu dabīgo mitrumu. Tāpēc ieteicams mazgāties ūdenī, kas nepārsniedz 37-40 grādus. Ja pēc dušas āda ir izteikti sārta, tā ir pazīme, ka ādai ūdens temperatūra bijusi krietni par augstu.

    • Izvēlies ādas tipam atbilstošus kopšanas līdzekļus

Atbilstoši tam, vai āda ir taukaina, sausa, jutīga vai kombinēta tipa, ieteicams izvēlēties arī kopjošo kosmētiku. Benzoilperoksīdu saturošie līdzekļi būs piemēroti problemātiskai ādai ar noslieci uz akni.  Jutīgai ādai jāizvēlas kosmētika, kas nesatur smaržvielas, bet barojošie, taukainie krēmi vairāk piemēroti sausas ādas kopšanai.

Ādas tipi un pazīmes:

    • Sausa: poras nav redzamas, āda viegli zvīņojas, lobās, velkoša sajūta.

    • Normāla: veselīgs mirdzums, gluda, ar slēgtām porām. Šāds ādas tips ir tikai 10 % populācijas.

    • Taukaina: paplašinātas poras izteiktas pa visu seju, sejas āda arī pēc mazgāšanās spīd, ir tendence veidoties pinnēm.

    • Kombinēta: paplašinātas poras vērojamas atsevišķās sejas zonās – uz deguna, zoda, pieres.

    • Atmetiet smēķēšanu!

Pētījumos pierādīts, ka smēķētājiem āda ir mazāk elastīga, tā ātrāk noveco. Smēķēšana pastiprina arī tādas ādas slimības kā psoriāze, hroniskas dermatozes, alopēciju. Pie kaitīgiem ieradumiem var minēt arī stresu, kas organismā veicina iekaisuma procesus un ietekmē arī ādu, veicinot novecošanos, aknes un ekzēmas paasināšanos. Tādēļ šādos gadījumos āda būs pateicīga, ja regulāri nodarbosies ar jogu, meditēšanu, dosies pastaigās, klausīsies mūziku.

    • Regulāra ādas mitrināšana

Izvēlies savam vecumam un ādas tipam atbilstošu mitrinošu līdzekli un lieto to regulāri. Mitrināta āda noveco lēnāk. Nedrīkst aizmirst regulāri ādu attīrīt ar pīlinga procedūrām, kā arī vienu līdz divas reizes nedēļā palutināt ar mitrinošu masku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Uzņēmumi


Pica Lulū
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21029401sec.