TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Vietējie amatnieki un mājražotāji vērsušies pie valdības, lai atļautu gadatirgu rīkošanu

2021. gada 11.novembrī vairāki simti vietējie amatnieki un mājražotāji ir apvienojuši spēkus un griezušies pie valdības vadītājiem ar atklātu vēstuli, lai atļautu rīkot gadatirgus un Ziemassvētku tirdziņus pēc 15.novembra “zaļajā režīmā”. Kā zināms, 9.novembrī valdība skaļi paziņoja, ka rīkot gadatirgus, Ziemassvētku tirdziņus pēc 15.novembra būs aizliegts.

Neapmierinātību amatnieku un mājražotāju vidū radīja divi apstākļi. Pirmkārt, valdība nepilda savu iepriekš  skaļi izteikto solījumu, ka pēc 15.novembra visi darbu atsāks “zaļajā režīmā”. Otrkārt, nebija saprotams valdības lēmums – atļaut strādāt lielos tirgus “sarkanajā režīmā”, bet īslaicīgo ielu tirdzniecību (gadatirgus)  aizliegt “zaļajā režīmā”.

Sadarbībā ar Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedriem, amatnieku, mājražotāju asociācijām un biedrībām, un kompāniju Sweet Travel Latvija (preču zīme My Expo), kas rīko gadatirgus Latvijā, tapa vēstule valdības vadītājiem cerībā, ka valdība uzklausīs un atbalstīs amatniekus, mājražotājus, mazos un vidējos uzņēmējus.

Vēstule tika nosūtīta: Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, Finanšu ministram Jānim Reiram, Ekonomikas ministram Jānim  Vitenbergam, Labklājības ministram Gatim Eglītim.

Lūk, vēstules teksts:

“Mēs, vairāk nekā 2500 mājražotāju un amatnieku (PVD dati uz 01.07.2021), kā arī simtiem mazo un vidējo uzņēmumu, vēlamies lūgt par ekonomikas nozares attīstību valstī atbildīgās amatpersona pārskatīt un atcelt publiski izteiktos priekšlikumus no š.g. 15.novembra līdz 11.janvārim aizliegt rīkot gadatirgus, Ziemassvētku tirdziņus.

Aizliedzot gadatirgus un Ziemassvētku tirdziņus šī gada nogalē, daudzas mājsaimniecības un ģimenes paliks bez iztikas līdzekļiem.

Pamatojums: esam veikuši aptauju, un 90% no mājražotājiem un amatniekiem, gadatirgi un Ziemassvētku tirdziņi, ir vienīgais viņu iztikas avots! Turklāt Ziemassvētku produkcija nav ikdienas prece – to nevar glabāt mēnešiem vai gadiem! Tai ir sezonas raksturs!

Atgādināsim, ka mājražotāju un amatnieku nozarē jau divus gadus ir kritiska situācija! Vairāk nekā 20 mēnešus (!) divu gadu laikā ar dažādiem ierobežojumiem, aizliedzot produkcijas realizāciju gadatirgos visā Latvijā. Mūsu - mājražotāju un amatnieku – galvenie peļņas avoti ir tieši klātienes (!) gadatirgi un tirdzniecība svētkos.

Veicot aptauju starp tirgotājiem, 99% no viņiem ir izpildījuši valdības aicinājumu un ieguvuši COVID-19 sertifikātu! Tātad mēs esam gatavi sniegt pakalpojumus “zaļajā režīmā”.

Atgādināsim, ka, piedaloties tirdziņos klātienē līdz šim, mājražotāji un amatnieki vienmēr izpildīja valdības visas (!) izvirzītās prasības COVID-19 ierobežošanai valstī: starp stendiem bija 2 m attālums, stendos bija divu veidu dezinfekcijas līdzekļi (rokām un galdu virsmām), pārtikas preces bija iesaiņotas vai tās tika pārdotas no vitrīnām, tirgotāji valkāja aizsarg-maskas, vienreizlietojamos cimdus. Gadatirgus teritorija bija norobežota un gadatirgus organizētāji rūpējās, lai pie stendiem neveidotos pūlis!

Arī tagad esam gatavi strādāt. Piedaloties gadatirgos un Ziemassvētku tirdziņos “zaļajā režīmā”, kā to mums publiski solīja valdība!

Jā! Mēs uzticējāmies valsts vadītājiem! Mēs noticējām viņiem, un jau aktīvi sākām gatavoties tirdziņiem gada nogalē! Tērējām savus privātos finanšu līdzekļus - iepirkām preces, izejmateriālus, lai izgatavotu Ziemassvētku  dekorus, dāvanas, Adventes vainagus!

Un tagad mūsu darbība ir pilnībā aizliegta! Liegta iespēja darbam, liegta iespēja saņemt atalgojumu, liegta iespēja izdzīvot!

Mēs nekādi nepiekrītam piedāvājumam, ka amatnieki un mājražotāji savas preces un produkciju var tirgot lielajos tirgos. Tas neiztur nekādu kritiku!

Pamatojums:

1)    pašreiz lielo tirgus galvenais sortiments ir preces un apģērbs no Ķīnas. Dzīvnieku barība, apavi, ziedi, makšķernieku piederumi. Tas ir lielveikals “zem atklātas debess”, kurā vietējo amatnieku un mājražotāju pašu gatavotā produkcija nekādi neatbilst ne pēc klasifikācijas, nedz sortimenta. Un iestarpinoties starp minētajām produkcijas grupām, vietējo amatnieku un mājražotāju produkcija būtu degradējošs tautas amatniecības noniecinājums..

2)    turklāt, apzinot lielo tirgu kapacitāti, izrādījās, ka 99,99% no visām fiksētajām tirdzniecības vietām, ir jau rezervētas!

Šobrīd mājražotāju un amatnieku biedrības, kā arī Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras katrs (!) individuāls biedrs cer uz ātru un raitu komunikāciju - risinājumu rašanu.

Mēs kategoriski un pilnībā neizprotam to, ka no š.g.15.novembra:

1)     aizliedz gadatirgu un Ziemassvētku tirdziņu darbu “zaļajā režīmā”, bet atļauj darbu tirgiem “sarkanajā režīmā”!

2)    aizliedz gadatirgu un Ziemassvētku tirdziņu darbu “zaļajā režīmā” ārā, bet atļauj lielveikalu darbu “zaļajā režīmā” iekštelpās.

Tāpēc Latvijas amatnieku biedrības un simtiem individuālie mājražotāji, amatnieki cer uz saprātīgu un kopīgu komunikāciju ar valdību. Uz to, ka no 15.novembra tiks atļauti gadatirgi un Ziemassvētku tirdziņi “zaļajā režīmā”.

Pretējā gadījumā mēs esam gatavi nosūtīt iesniegumus ar pretenzijām Konkurences padomei, Tiesībsargam un gatavot kopīgu prasību administratīvajai Tiesai.”

Piebildīsim, ka šī vēstule sociālo tīklu vietnē Meta (FB) ir sasniegusi vairāk nekā 42 000 lielu mērķauditoriju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 TUKUMS: Vestarda Šimkus klaviermūzika TUMĒ Tukuma TIC
24.martā koncertu cikla "Klaviermūzikas pavasaris" ietvaros skanēs gaiša mūzika Vestarda Šimkus izpildījumā. Tā ir oriģinālmūzika, kas apkopota | Skatīt vairāk
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44260907sec.