TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Lauku dzīvesveids ir zaļš dzīvesveids! 39 saimniecības saņem «Zaļo sertifikātu»

30. novembrī vides kvalitātes zīmi “Zaļais sertifikāts” saņems 39 lauku tūrisma uzņēmumi. Viņus sveiks sertifikāta komisijas pārstāvji, klātesot ap 100 lauku tūrisma rudens semināra dalībniekiem viesnīcā “Zeit”, Līgatnē.

“Zaļais sertifikāts” ir vides kvalitātes zīme lauku tūrisma saimniecībām, kurās ievēro zaļas saimniekošanas principus, saudzējot resursus, veidojot videi un vietējai kopienai draudzīgu, viesiem ērtu un patīkamu tūrisma piedāvājumu. Zaļā sertifikāta vērtēšana un attīstība notiek ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

Papildināti sertifikāta kritēriji – līdzi laikam

Šogad LLTA “Lauku ceļotājs” kopā ar vides un ilgtspējas ekspertiem ir krietni pastrādājuši, lai saimniekošana laukos  būtu arvien zaļāka. Specifiski kritēriji izstrādāti kempingiem. Naktsmītņu kritēriju saraksts papildināts ar baseinu, kublu, silto vannu kritērijiem. Jaunie kritēriji atspoguļo reālu zaļās saimniekošanas praksi. To izveidošanā un formulēšanā iesaistījās arī paši lauku tūrisma uzņēmēji, tādēļ jaunie kritēriji un to skaidrojums noderēs tiem, kas vēl tikai apsver savu saimniecību padarīt zaļāku.

Zaļajā saimniekošanā iesaistīti arī viesi

Sertifikātu saņēmušie saimnieki kļūst par zaļā dzīvesveida vēstnešiem. Jau pie ārdurvīm Zaļā sertifikāta logo norāda, ka šeit dzīvo videi un dabai draudzīgi. Vienota stila vizuālas norādes telpās atgādina par mājas kārtību un iedrošina viesus uz videi draudzīgu rīcību, piemēram, kā šķirojami atkritumi, lai samazinātu to daudzumu. Daudzviet ir norādes, ka krāna ūdens ir droši dzerams. Dodoties pastaigā, to var arī uzpildīt līdzņemtā vairākkārt lietojamā traukā. Tādā veidā tiek samazināts plastmasas pudeļu patēriņš.

Pieredzes apmaiņa un mācības saimniekiem

Labākā mācīšanās ir no praktiskās pieredzes, tādēļ šogad esam paredzējuši gan jaunas apmācības, gan pieredzes braucienus pa Zaļā sertifikāta saimniecībām. To laikā saimnieki var apskatīt labākos un izdevīgākos risinājumus, cits no cita saņemot noderīgus padomus.

Lielisks pieredzes apmaiņas forums ir lauku tūrisma nozares pasākumi. 30. novembra lauku tūrisma semināram pieteikušies ap 100 dalībnieku. Pasākuma laikā Zaļā sertifikāta komisijas pārstāvji pasniegs sertifikātus šī gada saņēmējiem – šogad to ir 39, no kuriem 19 būs klāt pasākumā.   Klātesošie komisijas eksperti, kuriem interesenti varēs uzdot praktiskus jautājumus:  elektroauto uzlādes ierīkošanas speciālists Raitis Mazjānis, enerģijas un apkures eksperts Edgars Vīgants, Dabas Aizsardzības pārvaldes pārstāve Agnese Balandiņa, vides ekspertes Undīne Būde un Ērika Lagzdiņa, biologs Juris Smaļinskis.

Īsam ieskatam par to, ko nozīmē saimniekot zaļi, izveidoti pieci video, kur dažādu veidu lauku tūrisma uzņēmumu saimnieki iepazīstina ar savu pieredzi un motivāciju. Tie ir – atpūtas komplekss “Turbas” mazās Juglas krastos, viesu nams un kempings “Ūši” Slīteres nacionālajā parkā, viesu nams "Kosīši" Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, viesu nams "Stikāni" Lubāna mitrājā, un viesu māja "Senlīči" pie Lielupes.

Video skatāmi http://www.celotajs.lv/lv/c/prof/certificates/green_certificate/experiences

Zaļā sertifikāta saņēmēji šogad

Starp Zaļā sertifikāta saņēmējiem ir viesu mājas, kempingi, lauku mājas, brīvdienu mājas, viesnīcas un citi. Vairāk informācijas par katru no šeit nosauktajiem var atrast www.celotajs.lv sdadaļā  Zaļās Brīvdienas.  Zaļo Sertifikātu šogad saņem:

Lauku māja AIZUPMĀJAS, Brīvdienu māja BRAMAŅI, Lauku māja DIENIŅAS, Lauku māja DZIRNUPES, Viesu māja EZERNIEKI, Brīvdienu māja EZERZEMES, Brīvdienu māja GĀZNIEKI, Lauku māja JAUN-IEVIŅAS, Brīvdienu māja KASTAŅAS, viesnīca KĀRĻAMUIŽA, Viesu māja KUČURU DZIRNAVAS, Kempings LABIRINTI, Lauku māja LAUCIŅI, viesnīca KLIDZIŅA, Viesu nams MAURIŅI, viesnīca MAZMEŽOTNES MUIŽA, Viesu māja MEŽA SALAS, Viesu nams STIKĀNI, Viesu māja PILSĒTNIEKI, Viesu māja PĪTAGI, Viesu māja PŪPOLI, Uzņēmums ĶIPLOKU PASAULE, Brīvdienu māja RŪĶĪŠI, Viesu māja SAULE, Viesu māja SPĀRE, atpūtas komplekss TURBAS, viesnīca un kempings Usma SPA, Brīvdienu māja ŪŠI, Kempings ŪŠI, Brīvdienu māja VĒJAVAS, Viesu māja SENLĪČI, Kempings APAĻKALNS, Kempings LAKESIDE, Brīvdienu māja RAGACIEMA SKADIŅI, Zemnieku saimniecība BĒRZIŅI, viesnīca OTTO Hotel & Sun, Brīvdienu māja KOSĪŠI, Kempings EZERPRIEDES, Lauku māja LŪĶI.

Kas var iegūt Zaļo Sertifikātu

Zaļo Sertifikātu vides un tūrisma ekspertu komisija piešķir viesu namiem, brīvdienu mājām, ražojošām saimniecībām, ēdināšanas uzņēmumiem, kempingiem.  Lauku viesnīcas un lauku mājas tiek vērtētas pēc viesu namu kritērijiem. No nākamā gada uz Zaļo Sertifikātu vairs nevarēs pretendēt publiskie tūrisma pakalpojumu sniedzēji. Sertifikāts tiks pasniegts tikai privātiem uzņēmējiem, un tiem jādarbojas viesmīlības jomā.

Uzņēmēji, kuri apsver pieteikties Zaļajam Sertifikātam, var aizpildīt uzņēmuma pašnovērtējuma anketu, lai iepazītos ar sertifikāta jomām, kritērijiem un skaidrojumiem:  http://www.celotajs.lv/zalais.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52915812sec.