Latvijas iedzīvotāji kombinē braucienus ar skrejriteni un sabiedrisko transportu automašīnas vietā

2023. gada 21. februāris, Rīga – Kamēr elektriskie skrejriteņi Latvijā jaunās sezonas iestāšanos vēl tikai gaida, “Bolt”, vadošās Eiropas mobilitātes platforma, apkopojusi pērnā gada sezonas noslēgumā veiktās lietotāju aptaujas rezultātus par mobilitātes paradumu maiņu Latvijā. Aptaujas dati liecina, ka gandrīz katrs piektais (18 %) respondents vismaz vienu reizi sezonas laikā ir izdarījis izvēli par labu braucienam ar skrejriteni automašīnas vietā un nedaudz vairāk nekā trešdaļa (36 %) nokļūšanai galamērķī regulāri izmantoja skrejriteni kombinācijā ar sabiedrisko transportu.

Pētījuma rezultāti liecina, ka, nodrošinot pieejamus un ērtus mikromobilitātes risinājumus, iespējams veicināt pozitīvu paradumu maiņu iedzīvotāju vidū, kā arī samazināt atkarību no automašīnām pilsētās.

“Mēs esam gandarīti, ka skrejriteņu lietotāju kopējais nobrauktais attālums Latvijas pilsētās arvien pieaug un mūsu klienti savā ikdienā biežāk sāk ieviest videi draudzīgus mobilitātes paradumus, vienlaicīgi neaizmirstot par drošību. Nodrošinot ērtus un pieejamus mikromobilitātes risinājumus, “Bolt” veicina pozitīvu izmantotā transporta veida maiņu, samazinot iedzīvotāju atkarību no automašīnām pilsētās un veicinot esošo sabiedriskā transporta tīklu izmantošanu. Tas ikdienā veido labāku savienojumu starp vietām, kur cilvēki dzīvo, un tām, kur viņi strādā, iepērkas, mācās vai atpūšas,” saka Gerda Kivleniece, “Bolt” skrejriteņu operāciju speciāliste Latvijā.

Saskaņā ar veikto aptauju gandrīz 18 % “Bolt” skrejriteņu lietotāju Latvijā atsakās no braucieniem ar automašīnu par labu skrejritenim, kas ir vairāk nekā vidējais rādītājs (12 %) visās aptaujātajās valstīs. Šo lietotāju kopējais nobrauktais attālums ir teju 1,5 milj. km. Salīdzinot skrejriteņu lietotāju transporta izvēles maiņas paradumus Baltijas valstīs, Latvijā skrejriteni kā alternatīvu automašīnai izvēlējušies nedaudz lielāka lietotāju daļa, līdz ar to apsteidzot Lietuvu (16 %) un Igauniju (17 %).

Latvijas iedzīvotāji, pārvietojoties pilsētā, arvien biežāk izvēlas kombinēt dažādus mobilitātes veidus. 36 % skrejriteņu lietotāju, lai nokļūtu galamērķī, regulāri braucienu ar elektrisko skrejriteni kombinē ar kādu no sabiedriskā transporta veidiem, piemēram, izmanto skrejriteni, lai nokļūtu līdz sabiedriskā transporta pieturai vai turpinātu braucienu no sabiedriskā transporta pieturas uz savu galamērķi pēc izkāpšanas no autobusa, tramvaja vai trolejbusa. Salīdzinājumā ar Baltijas valstīm, lietuvieši biežāk izvēlas kombinēt braucamrīkus, apsteidzot Latviju un esot vistuvāk aptaujāto valstu vidējam rādītājam (37 %), taču Igaunijā tikai nedaudz zemāks rādītājs kā Latvijā — 35 %. “Skrejriteņi ir transporta veids, kas aptver pirmo un pēdējo nobraukto kilometru, tāpēc pieaugošā sinerģija starp elektrisko skrejriteņu izmantošanu un sabiedriskā transporta infrastruktūru iet cieši roku rokā ar mūsu kopējo skrejriteņu un “Bolt” misiju,” papildina G. Kivleniece.

“Bolt” eksperti prognozē, ka siltākos mēnešos – pavasarī un vasarā – vēl lielāka daļa “Bolt” lietotāju izvēlēsies izmantot skrejriteņus automašīnu vietā un pieaugs kombinētu braucienu skaits.

Aptauja veikta 2022. gada oktobrī mobilitātes platformā “Bolt”, kopumā aptaujājot 7000 platformas lietotājus 17 valstīs (Vācijā, Polijā, Portugālē, Ukrainā, Rumānijā, Latvijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā, Norvēģijā, Slovākijā, Beļģijā, Čehijā, Spānijā, Itālijā, Horvātijā, Dānijā). Šī gada pavasarī un vasarā plānots veikt pētījuma otro posmu.

 2022. gada sezonā Latvijā “Bolt” skrejriteņi bija pieejami 11 Latvijas pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Jūrmalā, Valmierā, Daugavpilī, Ogrē, Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē, Siguldā un Ikšķilē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.24953794sec.