Ekspertu padomi, kā sagatavot automašīnu pavasarim

Rūpīga automašīnas mazgāšana pēc ziemas nav tikai estētikas jautājums – šādi iespējams pasargāt automašīnu arī no korozijas. Turklāt regulāra automašīnas, īpaši logu, spoguļu un lukturu, mazgāšana ļauj nodrošināt maksimālu redzamību, kas uzlabo arī satiksmes drošību. Iestājoties pavasarim, nepieciešams pārbaudīt automašīnas tehnisko stāvokli, šķidrumu līmeni, logu tīrītāja slotiņu stāvokli, kā arī atbilstošā laikā nomainīt ziemas riepas uz vasaras riepām.

Lai tiktu galā ar ziemas radītajām sekām, soli pa solim jāsaplāno automašīnas sagatavošanu jaunajai pavasara/vasaras sezonai. Renault Drošas braukšanas skolas instruktori sagatavojuši sarakstu ar ieteikumiem, kam pievērst uzmanību, sagatavojot savu auto pavasarim.

Atbrīvojiet automašīnas virsbūvi no sāls

Regulāra automašīnas tīrības uzturēšana visa gada garumā ir efektīvākais veids, kā nodrošināt pēc iespējas labāku virsbūves un šasijas stāvokli. Tomēr, ja ziemas laikā automašīna netika regulāri mazgāta, ir nepieciešams auto rūpīgi nomazgāt, lai atbrīvotos no sāls, kas daudzu nedēļu un pat mēnešu garumā ir nogulsnējusies uz šasijas vai virsbūves. Tas palīdzēs novērst korozijas veidošanos.

“Šim nolūkam vislabāk ir izmantot augstspiediena mazgāšanu automātiskajā automazgātavā. Tā izdosies notīrīt visus dubļus un sāli, kas veido zīmīgo balto kārtu, kā arī novērst balstiekārtas elementu koroziju,” norāda Ādams Bernards, Renault Drošas braukšanas skolas mācību direktors.

Novērsiet defektus

Kūstošais sniegs atklāj ceļa seguma bojājumus un bedres. Iebraucot bedrē, var tikt nopietni bojāti automašīnas riteņi, balstiekārta un stūres mehānisms. Tāpēc pēc ziemas perioda nevajadzētu vilcināties ar servisa apmeklējumu, lai pārbaudītu automašīnas tehnisko stāvokli. Lietas, kas liecina par automašīnas bojājumiem pēc iebraukšanas bedrē, ir trokšņi, kas nāk no auto šasijas, uzskatāma stūres iekārtas brīvkustība vai čīkstošs troksnis, pagriežot stūri.

Kādēļ čīkst logu tīrītāja slotiņas?

Sākoties nedaudz siltākam laikam, jāpārbauda arī logu tīrītāja slotiņu stāvoklis, jo – kaut gan snigšana notiek retāk – arī pavasarī laika apstākļi var būt mainīgi. Šādos apstākļos nepieciešama nevainojama logu tīrītāju darbība, lai nodrošinātu pēc iespējas labāku redzamību braukšanas laikā. Ierobežota redzamība var liegt vadītājam ātri reaģēt uz iespējamām briesmām.

“Ja logu tīrītāju slotiņas netiek regulāri mainītas, pēc ziemas to maiņa būtu obligāta. Paaugstinātas nolietošanas apstākļos visātrāk nodilst tieši logu tīrītāju gumijas elementi, kas ir tiešā saskarē ar stikla virsmu, ko mēdz pārklāt sniegs vai ledus. Pazīmes, kas liecina, ka būtu vēlams nomainīt logu tīrītājus, ir deformētas slotiņas, nepietiekama ūdens novadīšana, svītras, ko tīrītāji atstāj uz stikla, kā arī čīkstēšana, kas liecina par nodilumu,” skaidro Ādams Bernards.

Pārbaudiet šķidrumu līmeni

Automašīnas tehniskā stāvokļa vispārējā pārbaude servisā ir īstais brīdis, lai pārliecinātos par šķidrumu vai eļļu stāvokli un to līmeni transportlīdzeklī. Noteikti nepieciešams pārliecinieties par bremžu šķidruma, dzesēšanas sistēmas šķidruma, logu mazgāšanas šķidruma, kā arī motoreļļas un stūres pastiprinātāja sistēmas eļļas līmeni. Tāpat ir vērts pārbaudīt arī bremžu disku un kluču tehnisko stāvokli.

Neaizmirstiet nomainīt riepas

“Lai gan daudziem autovadītājiem ir kārdinājums braukt ar ziemas riepām visu gadu, mēs tomēr aicinām tās nomainīt pret vasaras riepām. Sagaidiet piemērotus laikapstākļus, t.i. līdz būs beidzies sals un vidējā gaisa temperatūra dienā būs 7°C vai vairāk, lai veiktu riepu maiņu. Braucot ar ziemas riepām temperatūrā virs 7°C, tās zaudē savas īpašības un pārmērīgi nolietojas,” uzsver Renault Drošas braukšanas skolas mācību direktors.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23042607sec.