Franču princips: komfortam nevajag kompromisus

Gadu mijā dažādu jomu pārstāvji mēdz atskatīties uz aizvadīto gadu un publicē pārskatus par spilgtākajiem notikumiem, idejām, projektiem un produktiem, kas radīti pēdējo divpadsmit mēnešu laikā. Arī auto industrija nav izņēmums, tāpēc šai laikā nozares mediji pārskata gada īpašos auto un slavē to veidotājus.

Viena no pieminēšanas vērtām kompānijām ir franču Citroën, kas 2022. gadā nopelnījusi ne vienu vien uzvaru. Piemēram, rudens beigās šīs markas modelis C5 X triumfēja kaimiņvalstī rīkotajā konkursā Lietuvas Gada auto 2023. Savukārt pāris mēnešus pirms tam vadošā Lielbritānijas konsultāciju vietne Which? pasludināja ë-C4 elektroauto par uzvarētāju kategorijā Best Buy jeb Labākais pirkums.

Par galvenajām īpašībām, kas ļāva ë-C4 plūkt uzvaras laurus, britu portāla auto eksperti min lielisko standarta aprīkojumu, kā arī ārkārtīgi komfortablo braukšanu. Pēdējā panākta, pateicoties franču ražotāja lēmumam atgriezties pie savas leģendārās šasijas – jaunākās paaudzes modeļos ir progresīvie hidrauliskie spilvenu amortizatori ar papildu hidrauliskajiem stoperiem. Tieši tie ceļa nelīdzenumus ļauj pārvarēt īpaši plūdeni jeb, kā saka industrijas pārstāvji, – kā ar lidojošo paklāju.

Britu apskatnieku īpaši slavētā ë-C4 bāzes komplektācija ietver plašu tehnoloģiju klāstu. Baltijas reģionā visas versijas aprīkotas ar integrētu trīsfāžu 11 kW lādētāju, automātisko dienas gaitas lukturu ieslēgšanu, kruīza kontroli ar ātruma ierobežotāju, 10 collu centrālo ekrānu un daudzām autovadītāja palīgsistēmām. Jau pamataprīkojumā iekļauta avārijas bremzēšana, ceļa zīmju atpazīšana, kā arī modrības kontrole.

Bonusi ir patiesi daudzveidīgi

Kā uzskata Which? speciālisti, tituls Best Buy ir viens no cienījamākajiem visā tirgū. Tas apliecina, ka šī titula īpašnieks “regulāri uzrāda labus rezultātus neatkarīgos testos gan uz ceļa, gan mākslīgi radītos apstākļos un ka tas patīk arī reāliem lietotājiem.” Testējot auto, eksperti ņem vērā daudz dažādu kritēriju, tostarp uzticamību, drošību, ekonomiju un komfortu.

Which? žūrijas pārstāvji uzsver, ka komforta kritērijā ë-C4 elektroauto daudz punktu devusi ne tikai progresīvā šasija, bet arī dažādi interjera elementi. Lieli logi, sēdekļi, kas veidoti pēc īpašās Citroën Advanced Comfort programmas, rūpīgi izvēlēti salona materiāli – tas viss kopā ļauj justies relaksēti neatkarīgi no tā, cik tāls ir ceļojums. “Baltijas reģiona valstīs šādas īpašības ir vēl svarīgākas nekā Rietumeiropā. Rietumos  ir pierasts pie kvalitatīviem ceļiem, bet Latvijas un Lietuvas cilvēkiem katru dienu jāmēro daudzi kilometri pa ne īpaši labu segumu,” saka auto vēstures pārbaudes platformas carVertical komunikācijas vadītājs Mats Buželis.

Tas, ka par komfortu mašīnā gādā ne tikai unikālā balstiekārta, bet arī pārdomāti interjera risinājumi, ir trumpis jebkurā pasaules malā, un tas, neapšaubāmi, palīdzēja Citroën uzvarēt iepriekšminētajos konkursos. “Manuprāt, ražotājiem uzmanību vajadzētu pievērst visiem komforta aspektiem: gan akustiskajiem, gan fiziskajiem, tostarp materiāliem, to lietojumam utt. Jo auto ir ērtāks, jo mazāk nogurdina braucējus un jo labāk tiek galā ar ceļa nelīdzenumiem, jo tas ir pārāks par saviem konkurentiem,“ uzskata Mats Buželis.

Bez kompromisiem

Savā ziņā šādi Citroën panākumi pat ir pārsteidzoši. Mūsdienās lielākā daļa auto tiek izgreznoti ar aizvien lielākiem riteņu diskiem, kam ir aizvien plānākas riepas, jo tas izskatās glītāk, savukārt braukšana kļūst cietāka. Turpretī Citroën ir atgriezies pie zīmola saknēm – vispirms komforts, pārējais pēc tam.

“Es vienmēr esmu uzskatījis – labākās mašīnas ir tās, kurās ir vismazāk kompromisu. Galu galā, auto nevar būt gan ļoti ērts, gan ļoti stingrs. Bet, ja galvenā uzmanība tiek pievērsta vienai lietai, piemēram, komfortam, tad, visticamāk, viss būs patīkamā līdzsvarā,” uzskata Mats Buželis.

Citroën gadījumā rūpīgi pārdomātais komforts lieliski iekļaujas elektroauto koncepcijā – braukt klusi, līgani, bez vibrācijām un radīt vidi, kurā nav vietas stresam. Šajā gadījumā vienīgais, par ko jāpiedomā – lai izvēlētais modelis atbilst noteiktām prasībām attiecībā uz nobraucamo attālumu ar vienu uzlādi, veiktspēju un uzlādes iespējām.

Uzvarējušais ë-C4 modelis ir aprīkots ar 50 kWh litija jonu akumulatoru, no kura enerģija tiek piegādāta 136 ZS elektromotoram ar 260 Nm griezes momentu. Ģimenes hečbeks ar vienu uzlādi var veikt līdz 357 km (pēc WLTP) un spēj pieņemt uzlādes jaudu līdz 100 kW. Lādējot ar šādu jaudu, rezerves līdz 80% tiek papildinātas pusstundas laikā.

ë-C4 – francūzis ar apskaužamu harizmu

“Ja, pērkot auto, prioritāšu topā ir cena, tad, protams, varētu vēlēties, lai ë-C4 būtu lētāks. Tiesa, ekspluatējot gudri, pirkums tāpat atmaksāsies. Savukārt, ja prioritāšu saraksta augšā ir stils un komforts, tad ë-C4 ir modelis, kura iegādi vērts apsvērt kā vienu no pirmajiem,” saka Latvijas Gada auto žūrijas biedrs Toms Timoško.

Tā kā ë-C4 ir gan pietiekami kompakts pilsētas satiksmei, gan ar to var doties ceļojumā četras personas, tā būtu laba izvēle mazām ģimenēm, kas pāriet no iekšdedzes auto uz bezizmešu mašīnu. Starp citu, ë-C4 salonā ir tikpat daudz brīvas vietas kā standarta C4 modelī. Turklāt ar distanci, ko var veikt ar vienu uzlādi, daudziem pilnīgi pietiek, un nedrīkst aizmirst par 100 kW uzlādi, kas neliks pārlieku ilgi gaidīt, līdz akumulators būs uzpildīts.

Runājot par potenciālajiem ë-C4 panākumiem Latvijā, Toms nedomā, ka šis modelis kļūs par vispieprasītāko elektroauto mūsu tirgū, taču atzīst, ka tam noteikti ir lielāka harizma nekā vienam otram elektroauto segmenta līderim. Un tas ir tieši tas, ko Citroën automašīnās arī esam pieraduši redzēt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30690598sec.