Pētījumā atklāts: vidējais latviešu auto negadījumā iekļūst ik pēc 190 tūkstošiem km

Neviens auto nav pasargāts no negadījumiem. Nelieli vai ievērojamāki bojājumi ik pēc dažiem gadiem katram transportlīdzeklim nav nekas pārsteidzošs. Zinot automašīnas nobraukumu, iespējams daudz atklāt par tās pagātni. Tajā skaitā, cik bieži tā varētu būt bojāta.

Lai iegūtu konkrētus datus, auto nozares datu uzņēmums “carVertical” Latvijā veica pētījumu, lai noskaidrotu, cik daudz kilometru tiek veikti, līdz auto iekļūst negadījumā.

Latvijā pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits

Transportlīdzekļu vēstures pētniecības uzņēmums pētīja saistību starp automašīnu nobraukuma un to negadījumu biežumu sākot no 2021. līdz 2023. gadam. Datu analīzes rezultātā noskaidrots, ka 2021. gadā vidusmēra automašīna Latvijā gada laikā veica 240 247 km līdz tā iekļuva negadījumā, 2022. gadā – 198 350 km, savukārt 2023. gada pirmajos piecos mēnešos – 186 626 km. Dati vairāku gadu garumā liecina, ka spēkrati tiek biežāk bojāti.

Taču bojājumu īpatsvars var būt saistīts arī ar ceļošanu pēc pandēmijas, kas kopš 2020. gada ir krasi pieaugusi.

“Transportlīdzeklis ar 300 000 kilometru rādījumu odometrā var būt iekļuvis apmēram divos negadījumos. Taču arī neliela bukte vai skrāpējums var tikt klasificēts kā negadījums, tādēļ auto pircējiem jāizpēta, kāda veida bojājumus tas ir guvis, pirms konkrētās mašīnas iegādes,” paskaidro Mats Buzelis (Matas Buzelis), “carVertical” auto eksperts.

Lai arī nelieliem bojājumiem nevajadzētu ietekmēt lēmumu iegādāties konkrētu transportlīdzekli, nopietns negadījums var norādīt uz to, ka automašīnai ir bojāta virsbūves konstrukcija un tā nav droša ceļu satiksmē.

Transportlīdzekļi citās Eiropas valstīs iekļūst vairāk negadījumos

Tepat kaimiņos, Lietuvā, tendence gan ir pretēja. 2021. gadā vidēji automašīnas veica 206 996 km līdz negadījumam, savukārt 2023. gada pirmajos piecos mēnešos – 215 059 km. Dažu gadu laikā vidējā lietuviešu automašīna veic par 8000 vairāk kilometru, līdz iekļūst satiksmes negadījumā.

Pētījuma dati liecina, ka 2023. gadā automašīnas Latvijā līdz negadījuma brīdim veica par 28 % vairāk kilometru nekā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Attiecīgi Latvijas iedzīvotāji bojā savus auto retāk nekā citās valstīs. Taču negadījumi joprojām tiek piedzīvoti, kā dēļ daži negodīgi pārdevēji varētu mēģināt noklusēt transportlīdzekļa pagātni, lai gūtu lielāku peļņu, pārdodot automašīnu.

“Pircējiem nevajadzētu uztvert lietotas automašīnas kā jaunus transportlīdzekļus. Katrs autovadītājs uzskata, ka viņu mašīna būs labā tehniskā stāvoklī, bet realitātē ne vienmēr tā arī ir. Tādēļ pirkšanas procesā papildus izmēģinājuma braucienam un pārbaudei sertificētā autoservisā svarīga loma ir arī vēstures pārbaudei,” saka Buzelis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 04.05.2024 Izpēdo Dienvidkurzemi Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79435611sec.