Alūksnes novada Veclaicenē svinīgi atklāts Latvijā vienīgais Medus muzejs

11. augustā Alūksnes novada Veclaicenes pagasta "Mišās" svinīgi tika atklāts Latvijā vienīgais Medus muzejs, kurā vāc, saglabā, pēta un restaurē senlaicīgo biškopības inventāru, fotogrāfijas un literatūru. Muzejā atvērta arī telpa semināriem, kuras izveidei finansējums gūts, uzvarot iedzīvotāju balsojumā "Latvijas Mobilā Telefona" (LMT) projektu konkursā "LMT Latvijai".

Privātajā muzejā, ko veidojis Artis Krasts ar savu ģimeni, apmeklētājiem durvis vēra senlaicīgā biškopības inventāra ekspozīcijas zāle, kurā apskatāmi dažādi ar biškopību saistīti priekšmeti un materiāli. Aplūkojamo priekšmetu lokā ir arī apmēram 25 dažādas medus sviedes, tomēr muzeja krājumā kopumā ir ap 70 šādu biškopības darba rīku, kurus muzeja saimnieks savācis no visas Latvijas. Īpaši jāizceļ, ka muzejā nonākuši arī eksponāti no kādreizējā Jaunlaicenes bišu muzeja.

 - Šobrīd no iecerētā ir realizēta tikai neliela daļa. Muzeja misija būs ne tikai apmeklētājiem stāstīt par bišu dzīvi un biškopības vēsturi Latvijā, bet arī ļaut cilvēkiem šajā skaistajā vietā, blakus Raipala ezeram, izjust mieru, - uzsver A. Krasts.

Atklāšanas pasākumā piedalījās arī Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

 - Ja katrs no mums, kas šeit esam, pastāstīs vismaz pāris savām paziņām, ka Veclaicenē ir tik ievērojams muzejs, tad tas vien jau nesīs vismaz pāris simtu apmeklētāju, - rosināja A. Dukulis, muzeja saimniekam vēlot veiksmi un uzņēmību.

 Muzejā izveidotā telpa semināriem tapusi ar LMT finansiālu atbalstu, pērn uzvarot iedzīvotāju balsojumā projekta "LMT Latvijai" ietvaros. Tā būs paredzēta grupām līdz 20 personām. Telpa aprīkota ar projektoru, ekrānu, skaņas aparatūru un krēsliem – visu, kas nepieciešams, lai varētu skatīties filmas par bišu dzīvi un biškopību.

 - Telpa būs izmantojama arī kā mācību klase skolu grupām, lai organizētu ārpus skolas nodarbības bioloģijā vai vēsturē. Vasarās savukārt šeit varēs notikt biškopju semināri, - stāsta A. Krasts.

Prieku un gandarījumu par paveikto izteica arī LMT Biznesa klientu centra "Valmiera" vadītāja Santa France:

 - Līdz ar šī projekta atklāšanu Alūksnes novadā īstenotas visas "LMT Latvijai" konkursā pērn uzvaru guvušās ieceres. Vēlu saglabāt degsmi un uzņēmību muzeja turpmākajā attīstībā, kā arī unikālo vēsturisko liecību glabāšanā un popularizēšanā, nepazaudējot pašu vērtīgāko – to īpašo mieru, kas valda visapkārt! Lai muzejam daudz zinātkāru apmeklētāju!

Pasākumā klātienē piedalījās arī Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, Jaunlaicenes, Veclaicenes un Ziemera pagasta pārvalžu vadītāja Iveta Vārtukapteine, Alūksnes novada muzeju darbinieki, gidi, tūrisma uzņēmēji un iedzīvotāji, kuri piedalījušies muzeja izveidē.  Savukārt par muzikālo daļu rūpējās mūziķi Aivars un Ieva Lapšāni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14566207sec.