Alūksnes novada Jaunlaicenē notiks Otrie Vispasaules malēniešu svētki

28. jūlijā Alūksnes novada Jaunlaicenes pagastā notiks Otrie Vispasaules malēniešu svētki, kas aicinās pulcēties novadniekus no malu malām, un viesos uzņems ikvienu, kas vēlēsies tuvāk iepazīt malēnieša dvēseli.

Šie svētki notiks jau otro reizi, un malēnieši pasākuma apmeklētājiem ļaus pārliecināties, kā šai pusē dzīve rit atbilstoši teicienam “Malēnietis dzīvo, cepuri kuldams”. Dienas daļā Jaunlaicenes muižas muzejs aicinās uz jaunās pagalma izstādes “Malēnieša raksturs jeb ak prieki, ak luste, ak borģele!” atklāšanu. Izstāde top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu un tā ļaus iepazīt malēnieša raksturu ne tikai lasot drukātus materiālus, bet arī pamatot rakstura īpašības ar attiecīgām izdarībām.  Izstādei paredzēts izgatavot divas vella sišanas ierīces, astoņus statīvus un stendus, piecdesmit gaismas maisus, sešus putnus, divus paliktņus Latvijas kontūras formā, divas plintes baļķu šaušanai uz Malēniju, vienu lelli – malēnieti u.c.

Svētku laikā notiks grāmatas “No Apukalna veroties” atvēršana. Tā iecerēta kā sava veida malēniešu valodas mācību līdzeklis – tajā būs apkopoti ap 1000 vārdi, Jaunlaicenes muižas muzeja savāktās anekdotes, rotaļu apraksti un teicieni, kā arī Linarda Laicena stāsti no krājuma “Malienā” literārā un malēniešu valodā, kā arī malēniešu valodas entuziasta, novadpētnieka Aivara Puzuļa stāsti.

Sarunu teltī būs tikšanās un sarunas ar slaveniem malēniešiem, varēs klausīties stāstus par trim novadniekiem jubilāriem - Linardu Laicenu, Jāni Mauliņu, Valentīnu Pelēci.

Par jautrību, muzikālām un deju izrīcībām gādās Alūksnes novada amatierteātri, deju kolektīvi, vokālie ansambļi, pūtēju orķestris, folkloras kopas, notiks amatnieku tirdziņš, meistarklases un malēniešu skaitīšana. Alūksnes un Apes novada fonds organizēs dažādas aktivitātes un arī labdarības bumbu dzīšanas sacensības. Jāpiebilst, ka visas dienas norises būs bez maksas.

Vakara daļā pie malēniešiem ciemosies kurzemnieki un latgalieši. Koncertprogrammā “Lustīgā ziņģu un danču andele” uz vienas skatuves satiksies spraunās kurzemnieces - Liepājas aktrišu kopa “Atštaukas” (Ināra Kalnarāja, Dace Liepa, Marita Stelmakere, Aina Karele, Vija Āboliņa, Anda Albuže), kurām vārds nav kabatā jāmeklē un enerģijas pilnie latgalieši - jautrā postfolkloras grupa “Rikši” (Ēriks Zeps - balss/akordeons, Ivars Utāns - balss/basģitāra, Madara Broliša - balss/vijole, Mārcis Lipskis - balss/ģitāra/mandolīna un Zane Dukaļska - bubins/balss).  Draiskas dziesmas un apdziedāšana, joku plēšana, braukšana uz tirgu, skatītāju izdancināšana - tas viss sagaida jestrajā koncertprogrammā. Programmas režisors Valdis Pavlovskis, muzikālais vadītājs Ēriks Zeps, producente Ieva Šteinberga.

Savukārt pēc koncerta, vakara noslēgumā uz lustīgu zaļumballi aicinās Alūksnes muzikanti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41395783sec.