7 iemesli, kādēļ apmeklēt Mājas kafejnīcu dienu Veclaicenē

Sestdiena, 27. augusts. Latvijas Igaunijas pierobeža- Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene”.

Vēl vari paspēt pieteikties uz Mājas kafejnīcu dienu “Pierobežas garšas Veclaicenē”! Informācija: ŠEIT!

VIRSOTNES

Izcili ainaviskā Alūksnes augstiene ir lieliska pašmāju alternatīva Skandināvijas un Alpu cienītājiem. Tikai šeit baudāmas ainaviskās Latvijas augstkalnes ar majestātisko Dēliņkalnu, kuram pa spēkam Daugavu no Gaujas šķirt, stāvo Drusku kalnu, no kura saskatāma Baltijas augstākā virsotne – Lielais Munameģis un Saules kalnu, no kura baudāmas kaimiņzemes tāles. Lai pakāptos vēl augstāk jādodas uz kādu no sešiem Pierobežas skatu toņu tūres objektiem. Tuvāk debesīm atrasties ļaus Latvijas augstākās baznīcas – Opekalna evaņģēliski luteriskās baznīcas – apmeklējums un viesošanās draudzes sarīkotā mājas kafejnīcā.

PIEROBEŽA

Divas savstarpēji savienotas, gleznainas teritorijas Latvijā un Igaunijā padara Veclaiceni par īpašu vietu, kur pastaigas vai izbraucieni pa abu valsts robežu un robežstabu apraudzīšana mijas ar centieniem apgūt igauņu valodu un jokiem par kaimiņu sadzīvošanu. Dzīvošana Igaunijas tuvumā ienesusi kaimiņu kulinārās tendences arī mūsu virtuvē un otrādi, bet dažas receptes, kaut tepat netālu radušas, ir tik eksotiskas, ka labāk uzticēt pagatavot tiem, kuriem dzīslās rit igauņu asinis. Mājas kafejnīcu dienā darbosies arī divas kafejnīcas, kas veidotas sadarbībā ar igauņu kaimiņiem, dodot iespēju izbaudīt kaimiņiem raksturīgo ēdienkarti. Izbaudi šo bezgalīgo sajūtu, atrodoties tuvu divām valstīm vienlaikus!

MALĒNIEŠI

Latvijas – Igaunijas pierobežā dzīvo malēnieši, kuru dzīves galvenais uzdevums ir radīt prieku. Malēnietis pats prot priecāties un viņam patīk ja priecājas arī pārējie. Katrā mājas kafejnīcā novērosiet malēniešu čaklumu, kultūras autentiskumu, kā arī dialekta krāšņumu un valodas skanīgumu. Tas ir nebeidzams optimisms apvienojumā ar viesmīlību, jo ikviens paskaidros, ka krilcs ir slieksnis, lumpis – mazs dīķis, kalkūns – tītars, šircis – priekšauts, bet par klikučiem mēs saucam žagas. Iegriežoties Jaunlaicenes muižas muzejā izzināt malēniešu pasauli, nemaz nemanīsiet, cik ātri iemācīsieties sasveicināties kā īsts malēnietis.

SAJŪTAS

Atpūtu skaistu padara izvēlētā vieta, bet jo īpaši būšana kopā ar vietējiem cilvēkiem un viesību atmosfēra atvērtos pagalmos un namos. Mājas kafejnīcu dienu iesakām pavadīt kopā ar draugiem vai ģimeni. Izbraucieni ar “Pauguru” māju saimnieku izgatavoto pupsikbāni, jautrās spēles igauņu valodas apguvei un interesantu vietu apmeklējumi radīs kopīgas atmiņas, laimes sajūtu un sajūsmu ikvienā. Prieku atnesīs gardumu pilni vēderi, kā arī muzikālie priekšnesumi, sarunas un varbūt pat kāds loms, kuru nozvejosiet mājas kafejnīcu dīķos. Noķer mirkli, piešķirot gardas krāsa ikdienišķajā!

VIENREIZĪBA

Mājas kafejnīcu diena pašā Latvijas – Igaunijas pierobežā norisinās tikai vienu reizi gadā, tādēļ ļaujiet šai vienreizībai savi apburt. Tā ir iespēja papildus  apceļot Latviju un tuvāk iepazīt tās ļaudis. Baudīt īpašus ēdienus, ko gatavojuši saimnieki galdā ceļot katrs savu meistarstiķi – ēdienu, kas ir pašu ģimenes un draugu iecienīts. Unikālas vietas –  idilliska pierobežas lauku sēta, Opekalna baznīcaZiemeru muiža vai Dēliņkalna skatu tornis – vai kādreiz esiet tā pusdienojuši? Tā ir iespēja, kas jāizmanto!

GARDUMI

Vietu pa īstam pazīstam un saprotam, ja esam to izbaudījuši ar visām savām maņām. Un tik tiešām šī diena ir par gardumiem – gan sāļiem, gan saldiem, malēniskiem un Igaunijas pierobežai raksturīgiem, tradicionāliem un netradicionāliem. Taču tas, ko droši varam teikt, katrs spēs atrast sev piemērotāko garšu, jo saimnieki šogad bijuši ļoti radoši gan nosaukumos, gan ēdienu izvēlē. Māju kafejnīcu piedāvājumā ir gan pašaudzētas zivis un meža veltes, dažādu garšu kūkas un pankūkas, atsvaidzinošas aukstās  un sātīgas siltās zupas, igauņu putra un daudz, kas cits.

ATELPA

Paņemiet pārtraukumu no ikdienas un ievelciet elpu un sajūtiet kā smaržo daba Latvijas-Igaunijas pierobežā, kurā atradīsiet vairākas dabas takas, velomaršrutus, brīnišķīgus panorāmskatus un zivīm bagātus ezerus. Baudiet maltīti pie viena galda ar vietējiem ļaudīm un izbaudiet pierobežas kolorītu, kuru raksturo Veclaicenes Vissvētās Dievmātes patvēruma pareizticīgo baznīca un līdzās varenajai Ziemeru ozolu alejai Volfu dzimtas celtā Ziemeru muiža. Tieši atelpa no ikdienišķā sniegs jaunu spēku un enerģiju nākamajai darba nedēļai!

www.visitaluksne.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
Latvija 3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.511976sec.