Jaunmoku pils parkā apskatāma ārtelpas izstāde

Jaumoku pils parkā ikviens aicināts apskatīt pirmo pils 120. jubilejas izstādi – “Parku labiekārtošanas plāni”. Izstāde ļauj ielūkoties dažu Saldus, Kuldīgas, Talsu mežrūpniecības saimniecību teritorijā esošo dabas objektu, atpūtas vietu, parku labiekārtošanas plānos, kuri atrodas Jaunmoku pils muzeja krājumā. Vienlaikus izstāde ir kā mudinājums Kurzemes apceļotājiem rast jaunus apskates objektus un maršrutus.

Sadarbībā ar Saldus tūrisma informācijas centru, Kuldīgas novada Pelču pagasta pārvaldi, Cīravas Senlietu krātuvi- TIP, izstāde papildināta ar vizuālo materiālu. Fotoattēli parāda, kā konkrētā atpūtas vieta izskatījās agrāk un kā mūsdienās.

20. gadsimta 60. – 80. gados notika aktīva LPSR Mežsaimniecības un mežrūpniecības ministrijas mežrūpniecības saimniecību centru, parku, atpūtas vietu, dabas objektu labiekārtošanas projektēšana un darbu organizēšana. Pakļautībā esošo iestāžu ēku uzturēšana, labiekārtošana un apzaļumošana bija viens no ministrijas uzdevumiem. Pēc tās pasūtījuma projektus izstrādāja Latvijas mežierīcības uzņēmums V/A “Ļesprojekts”.

Projekti galvenokārt sastāvēja no diviem sējumiem -  teksta materiāliem ar arhitektūras un plānošanas uzdevumu, plānu rasējumiem un tāmēm. Darba rasējumu vidū bija uzmērījuma plāni, zonējums, ģenplāni, vertikālais plānojums un ceļu nospraudumi, dendroloģiskie plāni, augsnes tipu kartes, MRS centru plānojumi, aizberamo grāvju garenprofili un šķērsgriezumi, transportlīdzekļu stāvvietas, kājnieku ceļu griezumi, puķu kastu turētāji, puķu sastāvs puķu kastēs, soli, atkritumu tvertnes un citi objekti. Tāmēs fiksēja nepieciešamās izmaksas. Labiekārtošanas projekti galvenokārt bija paredzēti dienesta vajadzībām.

“Pagājušā gada pavasarī Jaunmoku pils muzejā, globālās pandēmijas iespaidā, pārcilājot krājuma materiālus par mežsaimniecību labiekārtošanas projektiem, ievērojām, ka tajos atrodami labiekārtošanas projekti konkrētām vietām Kurzemē. Radās ideja iepazīstināt Latvijas apceļotājus, sevišķi tos, kuri dodas uz Kurzemi, ar kādreiz pazīstamām un iecienītām atpūtas vietām, parkiem,  mežsaimniecību centriem. Pateicoties sadarbības partneriem, izstādē var redzēt, kā vieta izskatījās agrāk un galu galā droši pārbaudīt dzīvē, kā tur izskatās šodien, apmeklējot Saldus, Talsu un Kuldīgas pusi. Darba procesā noskaidrojām, - Alsungas MRS centrs nemaz neatradās pašā Alsungā, bet gan Almalē un izstrādātais projekts netika realizēts. Savukārt Kuldīgas novada Kabiles pusē kādreiz tik populārā atpūtas vieta “Meždzirnas” šobrīd ir privāta teritorija. Lielākā daļa objektu ir sabiedrībai pieejama arī šodien,” saka Jaunmoku pils muzeja krājuma glabātāja un izstādes autore Ingrīda Vistopola.

Izstāde Jaunmoku pils parkā apskatāma bez maksas. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jaunmoku pils
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47697687sec.