12 īsi stāsti un interesanti fakti par Tukumu

Travelnews.lv turpina iepazīstināt ar interesantiem faktiem par Latvijas pilsētām un novadiem Šoreiz 12 īsi stāsti no Tukuma.

1.    Tukumā atrodas pirmais mākslas muzejs Latvijā, kas izveidots provincē. Tas ir 1935.gada decembrī dibinātais Tukuma Mākslas muzejs, kurš pirmo izstādi vēris vaļā jau 1936.gada 5.janvārī. Te 85 gadu laikā izveidota viena no vērtīgākajām latviešu mākslas 20. gs. pirmās puses kolekcijām. Tajā glabājas vairāki simti latviešu glezniecības un arī tēlniecības darbu. Kamēr Mākslas muzejs nav apmeklējams covid-19 radīto apstākļu dēļ un pilsētā nav izveidota visas šīs kolekcijas pastāvīgā ekspozīcija, šobrīd ikdienā 30 darbi skatāmi Vectukumā pie laternu stabiem. Vairāk par Tukuma Mākslas muzeju – www.tukumamuzejs.lv/makslas-muzejs

2.    Augstāka vieta, no kurienes paveras skats uz Tukuma pilsētu ir Sv. Trīsvienības Tukuma luterāņu baznīcas tornis. Pilsēta šeit apskatāma no 23,5 metru augstuma. Noteiktās stundās dievnama tornī skan dažādi baznīcas dziesmu melodiju motīvi. Melodijas 2020.gadā atsaucies aranžēt un ierakstīt izcilais pianists un novadnieks Vestards Šimkus. Skaņu ierakstu studijā pavisam kopā ierakstītas 19 dažādas digitālas pulksteņa melodijas. Starp aranžētajām melodijām ir izvēlētas dziesmas atbilstoši dienas un nedēļas ritējumam. Vairāk par Tukuma luterāņu baznīcas torni – www.tukumabaznica.lv/?ct=tornis

3.    Vecākais rūpniecības uzņēmums Tukumā – bijušais spirta brūzis. Ēka celta 1874.gadā. Vērienīgajā un pamanāmajā ēkā vēlāk bijusi arī iesala, fermentu un kafijas rūpnīca. Burinieku formā veidotās rūpnīcas ventilācijas ierīces kļuvušas par Tukuma pilsētas ainavas neatņemamu sastāvdaļu un, iebraucot pilsētā no Rīgas vai Jelgavas puses pa tagadējo Jelgavas ielu, labi pamanāmas. Vietā, kur reiz smaržojis pēc spirta un kafijas, tagad top jauna kultūrtelpa pasaules mākslai Tukku Magi. Adrese: Pasta iela 26, Tukums. Vairāk par Tukku Magi – www.tukkumagi.org

4.    Šveices stila māja – visvairāk fotografētā ēka Vectukumā. Tā atrodas Tukuma vecpilsētā, Harmonijas ielas 10 pagalmā. Tā celta 1908.gadā un piesaista uzmanību ar Šveices vasarnīcas stila ēkām raksturīgajiem kokgriezumiem un greznu metāla žogu. Tā gan ziemā, gan vasarā izskatās kā “pasaku namiņš”. Tā to dēvē vietējie tukumnieki.  

5.    Par „Sēnīti” Tukumā tiek dēvēts nelielais namiņš Brīvības laukumā, iepretim Policijas ēkai. Tādu iesauku acīmredzot tas ieguvis sava izskata dēļ. Pilsētā šis namiņš uzradies 20.gadsimta 30.gados, kad tajā atradusies firmas „Shell Company of Latvia Ltd. London Ltd.” degvielas uzpildes stacija.

6.    Tukumā atrodas un apmeklējama pirmā Salmu darbnīca Latvijā. Šeit aplūkojams vairāk nekā 500 dažādu unikālu salmu/siena skulptūru un leļļu vienkopus. Tie ir no salmiem veidoti pasaku tēli, kuri veido vairākas tematiskas kolekcijas, un liela izmēra skulptūras. Salmu darbnīca – muzejs darbojas no 2010.gada. Vairāk – www.salmulietas.lv  

7.    Iebraucot Tukumā pa Jelgavas ielu un šķērsojot tiltu, kreisajā pusē var pamanīt Slocenes upi, kura vairāk nekā deviņu kilometru garumā līkumo cauri pilsētai. Mūsdienās tā ir tikai 0,5 līdz 2 metrus dziļa, bet 14.gadsimta pirmajā pusē šeit uz Slocenes bija uzpludināts ezers, lai nodrošinātu dzirnavu un manufaktūras darbību. 20.gadsimtā ezers bija pilsētas rota un viena no populārākajām pilsētnieku atpūtas vietām. Kā liecina pastkartes, tad tieši dēļ ezera tik populārs kļuva sauklis “ Uz Tukumu pēc smukuma”. Diemžel 1947.gadā ezers tika nosusināts. Bet varbūt kādreiz mēs atkal to ieraudzīsim!

8.    Livonijas ordeņa pils tornis  ir Tukuma vecākās ēkas - Livonijas ordeņa pils, kas celta ap 13. gs. beigām, fragments. Uzskata, ka pils celtniecība Tukumā uzsākta 1277.gadā. Pili apjozis 7,5 metri augsts un 1,6 metri biezs mūris. Pils aizsardzību nodrošināja mākslīgi veidots dziļš grāvis un tās novietojums augstajā upes krastā. No lielās Livonijas ordeņa pils saglabājies vien neliels mūra fragments, savukārt 18.gadsimtā uzbūvētajā pils tornī pārmaiņus atradušās telpas gan cietuma, gan kroņa magazīna (labības klēts) vajadzībām. Tagad te atrodas Tukuma pilsētas vēstures muzejs “Pils tornis”, kas stāsta par pilsētas vēsturi no seniem laikiem līdz pat mūsdienām. Vairāk par “Pils torni” – www.tukumamuzejs.lv/pils-tornis

9.    Talsu iela Tukumā ir senākais tirdzniecības ceļš no Daugavas grīvas uz Vāciju, kas gājis cauri Tukumam jau no 13.gadsimta. Savulaik tā dēvēta par Moku ielu, tad par Talsu un Vecmoku ielu, tādējādi norādot uz apdzīvotu vietu, uz kurieni tā aizvedusi braucēju. Apbūve te veidojusies 18. gs. beigās un 19.gadsimtā. Tāda tā saglabājusies arī šodien – viena vai divu stāvu koka ēkas ar dārziem. Ielas beigās 20.gadsimta 1.pusē atradušās vairākas no Tukuma dārzniecībām.

10.    Kaives Senču ozols ir resnākais ozols Baltijā. Tā apkārtmērs sasniedzis nu jau vairāk nekā 10 metru. Šodien tā kuplums vairs nav tik iespaidīgs kā agrāk, jo jau 20. gs. 20 gados zibens saspēra ozola galotni, bet 1990. gadā nolūza puse ozola zaru. Patlaban saglabājies tikai viens zars, taču ozols joprojām turpina augt. Pētnieki uzskata, ka Kaives ozols ir apmēram 1000 gadu vecs.

11.    "Tilts uz nekurieni" atgādina par kādreiz iecerēto Tukuma - Kuldīgas šaursliežu dzelzceļa būvi, kas tika uzsākta jau Latvijas Republikas laikā - 20. gs. 30.gadu beigās, inženieris P.Pavulāns. Taču cilvēku atmiņā tas iespiedies kā vācu kara laika piemiņas vieta, jo to mēģināja turpināt un pabeigt vācu vara 40.gados, taču nepabeidza. Dzelzceļa būvi pārtrauca Otrais pasaules karš, bet tilts, kuru uzcēla, nenojaukts palicis pļavas vidū līdz pat mūsdienām. Tas ir tilts, kas neved nekur. 2008.gadā “Tilts uz nekurieni” iekļauts Eiropas kultūras mantojuma sarakstā "Neparastais kultūras mantojums Latvijā".

12.    Āža kalns Raudas mežā pie Tukuma ir 480-520 metru garš un it kā 109 m (pēc citiem avotiem – 123 m) augsts. Jautāti, kad un kā radies kalna vārds, pat senākie apkārtnes iedzīvotāji tikai rausta plecus: “Tā formas dēļ. Āzis kas āzis!” Patiešām! Kalna reljefs veido āža ķermeni profilā: aste, krusti, līkā mugura, galva ar ragu vietām un purniņš. Stāvums no Āža pieres uz leju pa degunu ir gandrīz biedējošs. Kāpiens kalnā ir kā mazs piedzīvojums, tādēļ te tapusi Āža taku. Āža kalnā ir vairāki takas pieturas punkti - Āža aste, Āža krusti, Āža mugura, skausts un piere. Katrā no tām ir spēcīga āderu enerģētika. Skaidrā laikā no kalna var redzēt Durbes pili Tukumā.

Vairāk informācijas par apskates vietām pilsētā un apkārtnē www.visittukums.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55666399sec.