2. un 3.oktobrī baudām rudens garšu Tukuma pusē - Kurzemes pievārtē!

Mājas kafejnīcu dienas Kurzemes pievārtē 2. un 3.oktobrī aicina izgaršot rudeni Tukuma pusē. Izgaršot rudeni aicina gan garā Tukuma piekraste no pašiem Jaunķemeriem līdz pat Bērzciemam, kura ikvienam saistās ar dažādiem zivju gardumiem, gan Abavas senleja, kura noteikti būs iekrāsojusies rudens zeltā un aizvilinās arī līdz Imulas un Amulas upju krastiem, lai baudītu vietējo saimnieku gatavoto ēdienu un mājražoto produkciju. Ķemeru nacionālais parks aicinās ne vien uz mājas kafejnīcām, bet arī Ceļotāju dienas piedzīvojumos, bet Tukums - iepazīt mazpilsētas šarmu, izstaigājot mākslas brīvdabas ekspozīciju un nogaršojot ko īpašu rudenī brīvā dabā kādā pilsētas pagalmā, kā arī mēģināt rast atbildi, kur meklējama Kurzemes-Zemgales robežlīnija Tukuma, Irlavas un Jaunpils apkārtnē.

Kopumā mājas kafejnīcu dienās ciemos pie sevis izgaršot rudeni aicina 23 saimnieki, kurus apciemot piedāvājam doties 4 Tukuma apkārtnes maršrutu variantos.

Kurzemes-Zemgales robežas garša
Strīdi joprojām nerimstas, kur atrodas Tukums: Kurzemē vai Zemgalē. Vēsturiski Tukums ir īsta robežpilsēta, jo ar to sākas plašā un krāšņā Kurzeme, dodoties virzienā no Rīgas uz Latvijas rietumiem, vai beidzas, dodoties no Kurzemes uz galvaspilsētu vai bagāto Zemgali. Vien pāris kilometrus aiz robežas sāk plesties plašie Zemgales lauki, kuri pirms daudziem simtiem gadu vēl bija purvainas vietas.
Kultūrvēsturisko novadu kartē pie Zemgales pieskaitīti 4 pagasti – Slampe, Džūkste, Lestene un Jaunpils, Jaunpils Kartavkalns tiek uzskatīts par tālāko zemgaļu pilskalnu uz ziemeļrietumiem no Zemgales centra.
Domājams, daudzu gadsimtu gaitā šī robežu būšana ir radījusi īpašo Tukuma ļaužu gaumi, kas ļāvusi izpausties arī šī gada “Mājas kafejnīcu dienās”. Tukumā ceļotāju sagaidīs jaunais pavārs Mārtiņš Zelmenis ar sava CORNER’s mājas restorāna virtuvi kādas aptiekas pagalmā, piedāvājot vienlaikus skaistu un gardu ēdienu. Jaunmoku pils šefpavārs būs sagatavojis “Noslēpumainā meža un Brīnišķīgā dārza piedāvājumu”.
Savukārt Tukuma 12. skautu un gaidu vienība Sēmes pusē piedāvās būt dabā un ne vien baudīt mielastu dabā, bet arī iemācīties ko jaunu, piemēram, kā izdzīvot dabā. Abas Irlavas puses mājas kafejnīcas piedāvās ēdienus kā pie omītes – gardus un sātīgus, gatavotus no vietējiem produktiem. Saimniece Agnese Jaunpils pusē piedāvās baudīt īstu meža garšu, bet Jaunpils pils krogs patiesi dos iespēju baudīt ēdienu mežā. Savukārt Irlavas čaklās saimnieces piedāvās gan izbaudīt ēdienus, it kā būtu ciemos pie omītes, vai baudīt rudens garšu, ko piedāvā meža veltes.

Ko skatīt paceļam? Tukums pazīstams ar savām apkārtnes pilīm – katru citādāku pēc skata un būvēšanas laikiem. Kā jau uz robežas starp Zemgales līdzenumu un Kurzemes augstienēm, ainava šeit pakalniem bagāta, tādēļ arī dabas takas ainaviskas un ir kā atklājums ne vienam vien ceļotājam.

TOP 10 apskates objekti uz Kurzemes-Zemgales robežas rudenī:
- Tukuma vecpilsēta un Mākslas maršruts,
- Durbes pils,
- Vīnogu dārzs “Mazburkas”,
- Vilkaču un Āža kalna takas,
- Jaunmoku pils,
- Jaunpils pils,
- Lielā koka karote Irlavā,
- Dabas taka “Viesatas upesloki”,
- Jaunpils pils,
- Jaunpils Kartavkalni.

Izgaršo rudeni piekrastē!
Tukuma novadam ir gandrīz 60 km gara piekraste, kurā izvietojušies daudzi zvejniekciemi. Četros no tiem saimnieces aicinās ciemos uz izēšanos savās sētās un noteikti būs iespēja baudīt jūru rudenī – kā šalko vējš, runā viļņi un debesīs sabļaustās gājputni.

Lai arī zvejniekciemos dzīve vienmēr bijusi sūra, tiem zvejniekiem, kas devušies tālajās jūrās, bijusi iespēja gan redzēt, gan izgaršot daudz jauna un neierasta, gan atvest mājās jauninājumus. Tā arī būs piekrastes mājas kafejnīcās: Plieņciemā saimniece Edīte Millere aicinās izbaudīt pasaules virtuvi un dalīsies ar piedzīvojumiem no pasaules apceļošanas, bet Ķesterciemā saimniece Brigita Raginska aicinās baudīt tradicionālos zvejnieku sētas ēdienus, kā arī iepazīstinās ar zvejnieku dzīves tradīcijām.

Engurē būs iespēja baudīt ēdienu pie 3 saimniecēm gan ar muzikāliem pavadījumiem, gan radošu darbošanos. Būs baudāmas zivis dažnedažādos veidos, rudens garšas buķetei saimnieces piedāvās arī ķirbi, pagatavotu dažnedažādos veidos. Savukārt Bērzciemā pie, šķiet, pašas mutīgākās zvejnieku sievas Ivetas Celkartes varēs gan baudīt zivis, gan vietējo izloksni – ja spēsiet sekot līdzi runai, gan jau sapratīsiet tāmnieku valodiņu un vietējos jokus.

Ko skatīt pa ceļam? Senie zvejniekciemi te rindojas viens aiz otra un vairākos no tiem joprojām atrodama arī kāda vecā, autentiskā zvejnieka māja. Bieži vien, braucot caur tiem, sajūtama arī latviešiem tik tīkamā kūpināto zivju smarža.

TOP 10 apskates objekti piekrastē un tās tuvumā rudenī:
- Kupskalnu dabas taka,
- Lapmežciema muzejs,
- Ragaciema sedumi,
- Lāčupītes dendrārijs un Labsajūtas dārzs,
- Plieņciema Baltā kāpa,
- Engures baznīca un vecie Engures kapi,
- Govju un zirgu aploki pie Engures ezera,
- Dabas parka “Engures ezers” putnu vērošanas tornis,
- Bērzciema laipa jūrā,
- Zvejnieku sēta “Dieniņas”.

Abavas senlejas garšu piedzīvojums
Vai esi kādreiz redzējis “zelta rudeni” Kurzemē? Skaistākā vieta, mūsuprāt, ir Abavas senleja, jo īpaši Kandavas apkārtnē. Te var stāvēt kalnā vienā senās Abavas upes krastā un iztēloties, kā pirms daudziem simtiem un pat tūkstošiem gadu plūduši platās upes ūdeņi, un raudzīties tālumā, mēģinot saskatīt otrās puses krastā lepnās kurzemnieku sētas, kurās saimnieko čakli ļaudis.

Mājas kafejnīcu dienās te tuvākā un tālākā apkārtnē varēs baudīt patiesus gardumus no meža un laukiem. Būs gan kūpinājumi un žāvējumi, gan augļi un dārzeņi, ķirbji un sēnes. Būs arī īsti latviski ēdieni. Bet, ja paliksiet Kandavā, tad vietējā muzejā varēsiet nobaudīt īstu ozolzīļu kafiju.

Ko skatīt pa ceļam? Abavas senlejas posmu starp Kandavu un Sabili pamatoti dēvē par Kurzemes Šveici. Te visskaistāk ir tieši rudenī, kad šejienei raksturīgā mozaīkveida ainava kļūst krāsaina kā deķis. Tikai paši gudrākie ceļotāji zina, ka zelta rudeni baudīt no visas sirds var tieši šeit. Pauguri un lejas, mazo upju ielejas, apstrādātie lauki, ceļu alejas kas aizved brīnišķīgā, krāsainā ceļojumā, pēc kura gribas teikt skaļi, jo skaļi: “Cik skaista ir mūsu zeme!”.

TOP 10 apskates objekti Abavas senlejā un apkārtnē rudenī:
- Kandavas vecpilsēta un promenāde,
- Kandavas Livonijas ordeņa pils drupas, Purvertornis un pils makets,
- Kandavas muzejs,
- Čužu purva taka,
- Buses pilskalns,
- Imulas upes takas,
- “Zviedru cepure”,
- Vānes luterāņu baznīca,
- Kazu ferma “Birznieki”,
- Kurzemes cietokšņa muzejs Zantē.

Ķemeru nacionālā parka rudens garšas
Ķemeru nacionālais parks ir viena no skaistākajām vietām Latvijā, kurā necerēti izceļas purvu pasaules skaistums. Te sajūtams Mazās jūras (Rīgas līča) ūdens veldzējums un vietējo mežu dziļais klusums, bet starp tiem - esošo pļavu neparastais rāmums.

Līdzīgs būs arī mājas kafejnīcu dienu piedāvājums. Antiņciemā gaidīs pļavas garšas, kas būs nobaudāmas ikvienā ēdienā un dzērienā. “Valguma pasaulē” ēdieni būs gatavoti no tuvākas un tālākas apkārtnes vietējo uzņēmēju produktiem un īpaši pārdomātām receptēm, lai sagaršotu parka un apkārtnes īpašo garšu. Jaunķemeros būs iespēja pabūt laika mašīnā un izgaršot dažādu laikmetu garšas, savukārt Smārdē – sajust cik pasaule maza un cik lieli mēs tajā.

Ko skatīt Ķemeru nacionālajā parkā un tā tuvumā rudenī? Parks daudziem asociējas ar populāro Lielā Ķemeru tīreļa laipu, kas ved cauri simtiem purva ezeriņu. Taču Ķemeru parkā ir izejamas vēl daudzas un dažādas citas takas, kas ļaus iepazīt gan piekrastes ezeru pasauli, gan vienu no lielākajām Latvijas kadiķu audzēm, iedomāties, kāda bijusi pirātu – lielceļa laupītāju pasaule, iepazīt dažādu mežu veidus vai noiet pa Zaļo kāpu, kas šķir zaļas krāsas purvu no rūsganā.

Populārākie apskates objekti Ķemeru nacionālajā parkā rudenī:
- “Valguma pasaules” Mākslas telpa mežā, Godu un Meditācijas labirinti,
- “Vēju dārzs” un K. Zāles piemineklis Smārdē,
- Kaņiera ezera Niedrāja laipa un purnu vērošanas tornis,
- Kaņiera pilskalna taka,
- Sēra dīķu laipa,
- Zaļā kāpa,
- Dumbrāja laipa un Meža taka pie “Meža mājas”,
- atjaunotas Ķemeru parks,
- Lielā Ķemeru tīreļa laipa,
- Dunduru pļavas.

Piebildīsim tik, ka šajās dienās notiks arī Eiropas Putnu vērošanas dienas un Ķemeru nacionālā parka Ceļotāju dienas, kas piedāvās dažādas aktivitātes gan putnu dzīves, gan parka iepazīšanai. Ar pasākumu programmu var iepazīties šeit.

Mājas kafejnīcu dienu pasākums Kurzemes pievārtē – Tukuma novadā tapis, pateicoties biedrību “Partnerība laukiem un jūrai” un “Kandavas partnerība” atbalstam un, protams, katras vietas saimnieka latviskajam entuziasmam. Ar kafejnīcu piedāvājumu varat iepazīties šeit vai lejuplādējot akcijas brošūru šeit.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.96423793sec.